Gazete Vatan Logo

Vergi indiriminde son 6 gün

Beyaz eşyada sıfır ÖTV, mobilyada ve 150 metrekareden büyük konutlarda yapılan KDV indirimi Cumartesi bitiyor. Vergi indirimi için son 6 gün...

Vergi indiriminde son 6 gün

Ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimlerinde son haftaya girildi. Buna göre bazı sektörlerde başlayan ve daha sonra süre uzatımına gidilen vergi indirimleri, 30 Eylül Cumartesi günü son bulacak.

Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8’den 18’e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV) de sıfırdan yüzde 6.7’ye yükselecek. 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 8’e düşürülen KDV oranı da yüzde 18’e çıkacak.

Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15 olarak belirlenirken, bu oran ekim ayından itibaren eski haline dönecek.

Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında bu yılın Şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan’a kadar sıfıra çekilmiş, mobilyada KDV oranı yüzde 8’e indirilmişti. Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi 30 Eylül’e uzatılmıştı.

Haberin Devamı

Geçen yılın Eylül ayında başlayıp Mart 2017 sonunda biten konut teslimlerinde KDV indiriminde de Şubat ayında süre uzatımına gidilmişti. Teşvikle satışlarında yüzde 30’a varan büyüme yakalayan beyaz eşya ve mobilya sektörleri, vergi indiriminin devamını talep ediyor. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada teşviklerin devam etmeyeceğini açıklamıştı.