Gazete Vatan Logo

Vergi indirimi doping etkisi yaptı! 660 bin araç...

Vergi indirimi otomotiv pazarına doping etkisi yaptı. Desteğin satışları artıracağı beklentisiyle yıl sonu pazar tahmini 660 bin araca kadar yükseldi

Vergi indirimi doping etkisi yaptı! 660 bin araç...

Binek otomobil ve ticari araçların ÖTV ve KDV oranları değişti. Kasım başında motor hacmi 1600 cc ve altı otomobillerde Özel Tüketim Vergisi'nde 15 puan indirim yapıldı. Böylece ÖTV matrahı 70 bin TL'yi aşmayan otomobillerde yüzde 45 olan ÖTV oranı yüzde 30'a, ÖTV matrahı 120 bin TL'ye kadar olan araçlardaki ÖTV oranı ise yüzde 50'den yüzde 35'e indi.

ÖTV indirimiyle birlikte otomobil fiyatları ortalama yüzde 10 düştü. Ticari araçlarda ise KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1 indirildi. Böylece hafif ticari araç fiyatları yaklaşık yüzde 15 ucuzladı. Vergi indirimleri otomotiv sektöründe fiyatları ağustos seviyesine indirdi. ÖTV ve KDV indirimi dışında hurda teşviki ve firmaların düzenlediği kampanyalarla birlikte, fiyatlar tüketiciler için cazip hale geldi. Kampanyalarda, sıfır faiz fırsatı, takas desteği, 60 ay vade seçeneği var.

DOPİNG ETKİSİ YAPTI

Vergi indirimi otomotiv pazarına doping etkisi yaptı. Bayilerdeki müşteri trafiği ve satışlar arttı. Otomobil markaları, vergi indiriminden sonra geçen kısa dönemde ekimdeki toplam satışı gerçekleştirdi. Talep artışıyla birlikte yılsonundaki pazar tahminleri de yukarı yönlü revize edildi. Kasım ve aralıktaki 60 bin adetlik satış beklentisiyle, daha önce 575 bin adetlere kadar gerileyen pazar tahmini 660 bin adet seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ TRAFİĞİ YÜZDE 40 ARTTI

ÖTV ve KDV indirimiyle müşteri trafiğinin artığını ifade eden Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, "Otomobil pazarı ikinci çeyrekte yüzde 20, üçüncü çeyrekte yüzde 51 daraldı. Eylülde düşüş yüzde 68 oldu. Yılsonu beklentimiz 575 bin adet seviyesine gerilemişti. İndirimlerle yılı 660 bin adet seviyesinde kapatacağımızı öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Erce, bu durumun hem enflasyonun düşmesine hem de son çeyrekte ekonominin büyümesine pozitif katkı sağlayacağını söyledi. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise 15 puanlık ÖTV indiriminin müşteri trafiğini yüzde 30-40 artırdığını söyledi. Son iki ayda 100-130 bin adet satış beklediklerini belirten Şahsuvaroğlu, "Markalar cazip kampanyalar düzenledi. Faiz oranları yüzde 3.20'lerden 2.50'lere indi. Yılsonu satış beklentimiz 600-650 bin adede yükseldi" dedi.

Haberin Devamı

PİYASA CANLANDI

MOTORLU Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, indirimlerin şimdiden otomotiv piyasasına etki ettiğini söyleyerek sürenin uzatılması halinde piyasanın asıl canlanmaya kavuşacağını kaydetti. İndirim süresinin 2019'un Haziran ayına kadar uzatılması halinde bunun hem piyasayı canlandıracağını hem de sektörü eski haline kavuşturacağını vurgulayan Erkoç, "Otomotiv pazarı hızla daralırken, hükümetin 2019 bütçe hedeflerine göre motorlu araçlarda 2018'de 20.8 milyar TL olarak beklenen ÖTV gelirinin, 2019'da yüzde 15.4 artışla 24 milyar TL'ye yükselmesi öngörülüyor. Yapılan indirim bu hedefi daha gerçekçi kıldı. Bu sayede taşıt fiyatları makul seviyelere çekilebilir. İşte o zaman satışlarda ve devletin vergi gelirinde artış kaydedilebilir. Sürenin uzatılması halinde satış rakamlarıyla birlikte devletin ÖTV geliri de hedefleri yakalayabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah