Gazete Vatan Logo

Vergi iadesi PKK'ya gitti!

Büyük vurgun

Çetenin PKK’ya aktarılmak üzere paravan 45 firma üzerinden Halkalı, Ambarlı ve Esendere gümrüklerinden 600 milyon liralık hayali ihracat gerçekleştirdiği anlaşıldı

Son yılların en büyük hayali ihracat operasyonunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’na bağlı Mali Şube ekipleri tarafından 20 şehirde gerçekleştirilen operasyonlarda 129 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerden 22’si mahkemeye sevk edildi. Çete üyesi olduğu belirlenen 9 kişi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma derinleştirildikçe, 2 milyar liralık ihracat yaptıklarını belirterek devletten 600 milyon liralık vergi iadesi alan ‘hayali ihracat çetesi’nin ardında terör örgütü PKK’nın olduğu ortaya çıktı...

İhbar mektubuyla başladı

VATAN’ın edindiği bilgilere göre soruşturmayla ilgili süreç iki yıl önce başladı. İstanbul ve Ankara emniyetine ulaşan ihbar mektupları üzerine savcılık izniyle soruşturmaya başlandı. Aynı ihbarlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na da ulaştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın ‘olur’ vermesi üzerine Gümrük müfettişleri iddiaları incelemek için harekete geçti. Bazı şirketlerin Irak ve İran’a ihracat yapılmış gibi göstererek devleti zarara uğrattığı ve firmaların Yasin Hafçı’nın liderliğini yaptığı suç örgütü tarafından yönetildiği iddia ediliyordu. ‘Hayali ihracat’ iddialarını soruşturmak için Yüksekova’daki Esendere Sınır Kapısı’na gümrük müfettişleri gönderildi. Gelişmeleri yakından takip eden PKK, müfettişleri yakın izlemeye aldı. Gelişmeleri yakından izleyen Jandarma Bölge Komutanlığı örgütün müfettişlere zarar vermesini engellemek için soruşturma süresince kendilerine zırhlı araç tahsis etti ve Jandarma özel timleri tüm incelemelerde ekibe nezaret etti. Müfettişler 45 firmanın Halkalı, Ambarlı ve Esendere gümrük müdürlüklerinden 600 milyon dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiğini tespit etti.

23 milyon dolar

Bu firmaların Ankara’da şebeke lideri Yasin Hafçı tarafından kurulan paravan şirketlerden sahte fatura temin ederek, hiçbir mal alım-satımı olmadığı halde varmış gibi düzenlenen faturalarla hayali ihracat yaptıkları belirlendi. Müfettişler, firmaların belge üzerinde ihraç ettikleri eşya için yurt içinden almış göründükleri tedarikçi firmalara bir ödeme yapmadıkları halde ödeme yapmış gibi sahte banka dekontları düzenlediklerini, bu dekontlarının çoğunluğunda da özel bir bankanın logosunu kullandıklarını ortaya çıkardı. Bu firmaların yeminli müşavirler ile anlaşarak ‘KDV İade Tasdik Raporları’ ile Yüksekova Malmüdürlüğü ile Hakkari Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden haksız yere 23 milyon dolar tutarında KDV iadesi aldıkları belirlendi. Müfettişlerin yaptıkları incelemelerde hayali ihracattan elde edilen gelirin önemli bölümünün PKK’ya aktarıldığı sonucuna vardı.

Hazırlanan teftiş raporları Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Mali Suçlar Araştırma Kuruluna (MASAK) gönderildi. Bakan Yazıcı, gümrüklerin hızlı bir değişim geçirdiğini, rüşvet, yolsuzluk gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanlara asla taviz vermediklerini belirterek, ‘’Yasa dışı ticaret yapanlara göz açtırmayız, yolsuzluğa asla taviz vermeyiz’’ dedi.

İnceleme başlatıldı

Vurgunu yapan kişi ve kurumların haksız kazanç elde edildiğinin tespit edilmesi üzerine Maliye Bakanlığı da harekete geçti. Soruşturmaya destek veren Maliye’ye bağlı denetim birimlerinin ilgili kişi ve kurumlara ciddi miktarda vergi cezası kesmeye hazırlandığı öğrenildi.

Haberin Devamı