Gazete Vatan Logo

Vergi cezası kesene gelirden bonus

Maliye Bakanı, Defterdarlar toplantısında yeni düzenlemeyi açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi cezalarının artırılacağını, denetimin daha etkinleştirilebilmesi için ek vergi geliri sağlanması halinde bundan çalışanlara pay verilmesini mümkün kılacak bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Sapanca’da 2 gün süren Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları’nın katıldığı çalıştayın kapanışında yaptığı konuşmada, denetim çalışmaları sonucu elde edilen ceza ve benzeri gelirlerden çalışanlara pay vermeyi mümkün kılacak düzenleme yapılacağını söyledi.

Sapanca Güral Otel’de iki gün süren Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları’nın katılımıyla gerçekleşen toplantı bugün sona erdi. Toplantının kapanış konuşması için Sapanca’ya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir döneme girilmekte olduğunu belirterek, “Özellikle vergi dairesi başkanlarıma sesleniyorum. Bizim gelir hedeflerimiz iddialı ve gerçekçidir. Sizin çabalarınıza ihtiyacımız çok büyük. Defterdarlarımızdan da özellikle kamu kaynaklarını daha etkin kullanmaları için yoğun çabaya gireceklerini umut ediyoruz” dedi.

Vergi cezası artacak

Yeni dönemde kayıtdışı ve vergi kaçakçılığı ile mücadelenin en üst düzeye çıkarılacağını, vergi cezalarının arttırılacağını, bunun için de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılacağını belirten Bakan Şimşek, otomatik olarak toplanan gelirler dışında toplanacak ek gelirlerden çalışanlara da pay verilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Şimşek, “Ek gelirden de pay verme yoluna gidebiliriz. Otomatik olarak gelen gelir değil. Sizin çalışmalarınızla ortaya konulan, elde edilen gelirlerden çalışanlarımıza pay vermeyi mümkün kılacak düzenlemeye gideceğiz” dedi.

YENİ AÇILAN İŞYERİNE HEDİYE ALIP ‘HAYIRLI OLSUN’A GİDİN

Mevzuat değişikliği yaparak, sahte fatura düzenleyenleri kamuoyuna açıklayacaklarını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi dairesi başkanlarından, vergi toplama konusunda daha iyi çalışmalarını da isteyerek, yeni açılan bir işyerine hediye alıp ‘hayırlı olsun’ ziyareti yapmalarını önerdi.

Tartışılan kod sistemi Ocak ayında değişiyor

Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında, son günlerin tartışma konusu olan KDV iade sistemi ile ilgili açıklamalarda da bulundu. KDV iade taleplerinin değerlendirilmesine yönelik etkin ve güvenilir bir risk analizi sistemi üzerindeki çalışmaların tamamlandığını belirten Şimşek, bu çerçevede kod sisteminin revize edileceğini bildirdi. Mükellefin sıkıntılarını ortadan kaldıran belirli standartlara sahip güvenilir ve tüm Türkiye’de aynı şekilde uygulanan bir yapı oluşturulacağını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti: “KDV iadesi risk analizine yönelik bu sistemi, 2010 yılı Ocak ayında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında, mükelleflerin iade talepleri çok daha hızlı yerine getirilecek ve sahte belge kullanan mükelleflere yönelik denetim faaliyetleri etkinleştirilecek. Projede kod sistemini revize edeceğiz ve mükellef neznindeki sıkıntıları ortadan kaldıracağız.”

Haberin Devamı