Gazete Vatan Logo

Vergi borcu sorgulama işlemi nereden yapılır?

Vergi borcu sorgulama işlemi yaparak devlete ödeyeceğiniz herhangi bir vergi borcunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı haberimizde detaylı bir şekilde anlattık.

Vergi borcu sorgulama işlemi nereden yapılır?

En genel anlamı ile "Vergi borcu sorgulama" işlemleri; vergi borcu miktarınızın bilgisine ulaşmanıza yardımcı olan bir uygulamadır. Vergi borcu sorgulama işlemlerini yapabilmeniz için, iki farklı yöntem bulunmaktadır. Vergi borcu sorgulamasında kullanabileceğiniz bu iki yöntem; "Vergi Dairesi" merkezlerine ya da anlaşmalı bankalara başvurmak ile internet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapmak şeklinde düzenlenmiştir.

Vergi borcu sorgulamasını internet üzerinden de iki farklı şekilde yapabilmek mümkündür. Bu durumda, ister "Gelir İdaresi Başkanlığı" resmi web adresine giriş yaparak, isterseniz de "e-devlet sistemi" uygulamasına giriş yaparak ve burada e-devlet şifresi kullanarak, vergi borcu sorgulamasını yapabilmeniz mümkündür.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

VERGİ BORCU SORGULAMA VE DETAYLI BİLGİLER!

Vergi borcu sorgulama işlemleri için uygulanacak olan en pratik yöntem ise, tabi ki de internet üzerinden sorgulama yapmak olacaktır. O zaman ilk önce, "Gelir İdaresi Başkanlığı" web sitesi üzerinden yapılan vergi borcu sorgulamasını ele alalım. Burada yapmanız gerekenler şu şekildedir;

Haberin Devamı

? Burada internet aracılığı ile vergi borcu sorgulaması yapabilmek için ilk önce, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.

? Daha sonrasında, burada, girmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasının, sağ kısmında yer alan ve "İnternet Vergi Dairesi" şeklinde hazır bulunan bölüme geliniz.

? Hemen sonrasında, açılan bu yeni sayfanın alt kısmında bulunan bölümler içinden, "Borç Sorgulama" yazan bölümü işaretleyiniz ve hemen ardından, "Borç Bilgilendirme Servisi" adı ile hazır bulunan bir tabloya geleceksiniz.

? Devamındaki adımda, bu açılan tabloda yer alan ve "T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş" yazan bölümde bulunan şu kısımları göreceksiniz;

? "T.C. kimlik numarası"

? " nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri"

? " annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası" ya da

? " annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi".

Haberin Devamı

? Sonrasında, bu alanları doldurunuz.

? Son olarak da, yine bu sayfada yer alan güvenlik kodunu ilgili kısma yazınız ve burada bulunan " tamam" seçeneğini işaretleyerek, vergi borcu sorgulama işlemlerinizi tamamlayınız.

Şimdi de e-devlet sistemi üzerinden e-devlet şifresi yardımı ile yapılan vergi borcu sorgulamasını ele alalım. Buna göre burada yapmanız gereken işlemler şu şekilde olacaktır;

? Vergi borcu sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için, burada ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

? Daha sonraki aşamada, burada yer alan ve "E-Hizmetler" adı ile hazır bulunan bölüme geliniz ve ardından, geldiğiniz bu bölüm üzerinden de "Gelir İdaresi Başkanlığı" yazan bölüme ulaşınız.

? Bu aşamaların ardından son olarak, bu gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün alt başlıkları içinden, " Vergi Borcu Sorgulama" yazan alanı seçiniz.