Gazete Vatan Logo

Vergi artışı onları teğet geçti

Lüks otomobiller, geçen yıl yapılan ÖTV artışını hasarsız atlatmayı başardı

Vergi artışı onları teğet geçti

İlk 7 ayda binek oto pazarı yüzde 13.3 daralırken, premium segmentteki küçülme yüzde 3’le sınırlı kaldı. 1.6 litre motorlu modellerin dopingiyle lükslerin binek otomobil pazarındaki payı yüzde 7.7’den yüzde 8.7’ye çıktı. Bu yıl 2011’le aynı seviyede, 49 bin adet lüks araç satılması bekleniyor.

Geçen yılın Ekim ayında yapılan ÖTV artışı, lükslere vız geldi. BMW, Mercedes, Audi ve Volvo, 1.6 litre motorlu modellere ağırlık vererek, vergi artışından etkilenmedi. İlk 7 ayda premium segmentindeki satışlar 25 bin 18 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz 2011 döneminde 25 bin 720 adetlik satışla pazardan yüzde 7.7 pay alan lüksler, bu yıl aynı dönemde paylarını yüzde 8.7’ye yükseltti. Yılsonunda lüks otomobil satışlarının 2011’le aynı seviyede, 49 bin adet olarak gerçekleşmesi bekleniyor.



Premium satışların düşmemesinin en büyük nedenini ÖTV artışına girmeyen 1.6 litre hacimli modeller olduğunu kaydeden BMW, Land Rover, MINI ve Aston Martin’in Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv’in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, “Artık neredeyse 1.6 lt motoru olmayan premium marka kalmadı. Geçen yıl ilk 7 ayda 7 bin 750 BMW satarken, bu yıl 7 bin 853 adetlik satışa ulaştık. Payımız yüzde 1 arttı. 2012 sonunda BMW’de 15 binlik satışı yakalarız. Genel olarak premium segment de geçen yıla yaklaşır” açıklamasını yaptı. Biryıldız, toplam satışlarda yüzde 2 olan 2 litre ve üzeri motor hacimli lüks otomobil satışlarının payının yüzde 1’e düşeceğini ekledi.

Mercedes rekor kıracak

Mercedes Benz Türk Otomobil Satış ve Pazarlama Müdürü Şükrü Bekdikhan da 2012’yi geçen yılki satış rekorları olan 12 bin 300 adedin üzerinde kapatmayı planladıklarını söyledi. Bekdikhan, “C Serisi’nin yenilenen 1.6 motorunu 3 farklı gövdede bu aydan itibaren pazara sunacağız. A Serisi de yılın son çeyreğinde devreye girecek” dedi.

‘Üçü birarada’ sloganıyla atağa kalkan VolvoCar Türkiye’nin Genel Müdürü Torben Eckardt ise premium segmentin ilk 7 ay sonunda toplam pazardan daha başarılı bir grafik izlediğini belirtti.

Volvo’nun son üç ayda 1.610 adetlik satışla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 büyüdüğünü ifade eden Eckardt, şunları söyledi:

“Euronun son aylarda yükselmemesi satışların artmasında önemli bir etken oldu. Ancak bizim başarımız asıl olarak Türkiye ve dünyada premium segmentte bir ilk olarak lanse ettiğimiz 1.6 lt dizel otomatik modellerden kaynaklanıyor.”

Premium segmentin % 15 küçülmesi bekleniyordu

Geçtiğimiz Ekim’de motor hacmi 2 litreyi geçen araçların ÖTV’sinin yüzde 84’ten 130’a yükseltilmesinin 2011’de 49 bin adet olan satışları yüzde 15 daraltarak 42 binlere geriletesi bekleniyordu. Ancak gerek euro kurundaki gevşeme gerekse ana markaların distribütörleri model ve fiyatta desteklemeleri öngörülen sonucu yaratmadı. 2012 sonunda premium satışların 49 bin adetle pazarın yüzde 8.9’unu oluşturması bekleniyor.

Haberin Devamı