Gazete Vatan Logo

Verdi’nin baş yapıtı 100 kişi ile sahnede

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, dünyanın en zor operalarından biri olarak kabul edilen Giuseppe Verdi’nin baş yapıtı Falstaff Operası’nı 100 kişilik dev bir ekiple bu akşam ilk kez sahneliyor.

Verdi’nin baş yapıtı  100 kişi ile sahnede

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Falstaff Operası’nı sahnelemek için üç aydır prova yapıyor. Gecesini gündüzüne katan 100 kişiyi aşkın bir ekibin çalıştığı Falstaff Operası, prömiyerini yapacağı bu akşam kapalı gişe olarak sahnelenecek. Orkestra Şefliğinde Roberto Gianola ve Can Okan’ın dönüşümlü olarak görev alacağı eserin rejisörlüğünü Renato Bonajuto yapıyor. İtalyanca olarak seslendirilecek operanın dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait. Opera’da kullanılan dekor ve kıyafetler, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından hazırlandı. Eserin koro şefi ise Paolo Villa. Falstaff Operası’nda 46 kişilik orkestraya 30 kişilik koro eşlik ediyor. Sahnede ise 23 solist yer alıyor.

Uzun bir hazırlık süreci ve provalarda bile büyük bir motivasyon, heves ve hırsla çalışan oyuncularında bu operadan beklentisi büyük. Oyuncular yeni AKM’nin opera kültürüne önemli bir katkısı olacağını da söylüyor.

Trajikomik olaylar zinciri...

Giuseppe Verdi Falstaff operasını, William Shakespeare’in Windsor’un Şen Kadınları oyunu ile IV. Henry oyunlarından esinlenerek bestelemiş. Verdi’nin Falstaff’ı bestelemesinin en büyük nedenlerinden biri de William Shakespeare’e olan hayranlığı. Falstaff 14’üncü yüzyıl İngilteresi’nde geçiyor. William Shakespeare’in yarattığı şişman ve çapkın bir sarhoş olan Falstaff’ın, evli ve iki iyi dost olan Alice Ford ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile başlayan trajikomik olaylar zincirini konu alan Falstaff operası aşk, para, hırs gibi tüm beşeri duyguların yaşandığı bir karmaşanın sonunda, budalalarla dolu olan bu dünyada, her şeyin aslında bir şakadan ibaret olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı