Gazete Vatan Logo

Venezuela'da başsavcı görevden alındı

Venezuela'da yeni seçilen Kurucu Meclis, Başsavcı Luisa Ortega Diaz'ın görevden alınmasına oy birliğiyle karar verdi.

Venezuela'da başsavcı görevden alındı

Anayasanın yeniden yazılması için oluşturulan Kurucu Meclis'te delegeler, Ortega'nın görevden alınması yönünde oy kullandı. Oylama sırasında hükümet yanlısı delegeler arasından "Vatan haini" ve "Adalet geldi" sesleri yükseldi.

Delegeler, Ortega'ya yaptırım talebinde bulunan Yüksek Mahkemenin verdiği karara cevaben hareket ettiklerini belirtti.

545 delege ayrıca Ortega'nın yerine, halihazırda Haklar Ombudsmanlığı görevini yürüten hükümet yanlısı Tarek William Saab'ın atanması için de oylama yaptı.

Saab'a, geçen günlerde, ABD Başkanı Donald Trump yönetimince, ülkenin baş insan hakları yetkilisi rolüyle protestocuları suistimallere karşı koruyamadığı gerekçesiyle yaptırım uygulandığı biliniyor.

Ulusal muhafızlara mensup sayıları 30 kadar olan bir grup asker, bu sabah erken saatlerde Caracas'da Başsavcı Ortega'nın ofisinin girişinde güvenlik önlemleri almıştı.

Hükümet tedbirin neden alındığına dair bir açıklama yapmazken Başsavcı Ortega, Twitter'dan ofisinin etrafındaki askerlerin fotoğraflarıyla birlikte paylaştığı mesajda olayı "keyfi bir kuşatma" olarak nitelemişti.

Haberin Devamı

Ortega, Kurucu Meclis seçimlerine teknik destek sağlayan şirket yetkilisinin sonuçlarla oynandığına dair iddialarının ardından olayın soruşturulması için 2 savcı görevlendirdiğini açıklamıştı.

Bir dönem Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun müttefiki olan Ortega, nisan ayında hükümete yakın Yüksek Mahkemenin, Ulusal Kongre'nin yetkilerini elinden alma girişiminin ardından patlak veren siyasi krizde, hükümetin ülkenin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalıştığını savunarak hükümet karşıtlarının safında yer almıştı.

Öte yandan, Kurucu Meclis, dün yaptığı ilk toplantıda eski Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez'i meclis başkanlığına atamış, Rodriguez başkan olarak yaptığı ilk konuşmada meclisin vakit geçmeden hükümet muhaliflerine karşı harekete geçeceği mesajını vermişti.