Gazete Vatan Logo

Venezuela'da 100 bolivarlık banknotlar şimdilik tedavülde kalacak

Venezuela'da en çok kullanılan para birimi 100 bolivarlık banknotların tedavülden kaldırılmasıyla yaşanan nakit sıkıntısının ardından hükümet söz konusu banknotların kısa bir süre daha kullanılmasına karar verdi.

Venezuela'da 100 bolivarlık banknotlar şimdilik tedavülde kalacak

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 100 bolivarlık banknotların yerine geçecek banknotların bankalara ve ATM'lere gönderilmemesiyle, nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşların protesto gösterilerinin ardından yaptığı açıklamada, tedavülden kaldırma işleminin 2 Ocak'a ertelendiğini belirtti.

Yetkililer, 100 bolivarlık banknotların yerini geçecek banknotların bankalara ve ATM'lere gönderilmemesi üzerine kredi kartlarına, havale işlemlerine ve para harcamamaya mecbur bırakılan vatandaşların 6 kentte protesto gösterileri düzenlediğini açıkladı. Gösterilerde polisin müdahalesiyle 1 kişinin yaralandığı, 32 kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi.

Ekonomik krizle mücadele eden Venezuela, geçen hafta önce 15 Aralık'tan itibaren 6 yeni banknotun dolaşıma gireceğini, daha sonra da 100 bolivarlık banknotların tedavülden kaldıracağını duyurmuştu. Maduro yönetimi çarşamba günü de nakit kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla Kolombiya sınırının 72 saatliğine kapatıldığını açıklamıştı.

Hükümet karşıtı gösterilerin düzenlendiği petrol zengini Venezuela'da halk, saatler süren elektrik kesintileri, ilaç ve temel gıda ürünlerinin eksikliği nedeniyle zorluk çekiyor. Nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede, ATM'lerden sadece çok düşük miktarlarda para çekilebiliyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, enflasyon oranının 2017'de 4 haneli rakamlara ulaşmasının beklendiği ülkede hükümet, 2015'ten bu yana verilerini açıklamıyor.