Gazete Vatan Logo

Venedik’e var Antalya’ya yok

Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri dün durdu. Türkiye’den yalnızca yurt dışındaki otellere erişim var. Aynı şekilde yurt dışından Türkiye’deki otellere de rezervasyon yapılabiliyor

Venedik’e var Antalya’ya yok

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB), açtığı dava sonucunda, online rezervasyon portalı Hollandalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri dün resmen durduruldu. Faaliyetlerin durdurulmasıyla, Booking.com’a Türkiye’den erişilmeye çalışıldığında Türkiye’deki otellere rezervasyon yapılamıyor ancak yurt dışındaki otellere rezervasyon yapılabiliyor. Yurt dışındaki turistler de Türkiye’deki otellere rezervasyon yapabiliyor.

‘Haksız rekabet’

Kararın siyasi olmadığını, davanın 2015 yılında açıldığını anlatan TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Booking.com’un rekabeti önleyici hamlelerde bulunduğunu belirtti. Gürcün, Booking.com’un Türkiye’de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri satmaya başladığını ifade ederek, “Mahkemeye bu nedenle başvurduk. Mahkeme, haksız rekabet nedeniyle Booking.com’un faaliyetlerini durdurma kararı aldı” dedi. Booking.com da İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin portalın Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı vermesine ilişkin açıklama yaptı.

Haberin Devamı

‘Temyiz edeceğiz’

Açıklamada, Booking.com’un İstanbul’daki mahkeme ile aynı görüşte olmadıkları ve temyize gidecekleri ifade edilerek, “Türk müşterilerin tüm dünyadan karşılaştırmalı konaklama ile rezervasyon yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda konaklama hizmeti sunan 13 bin Türk işletmesine yardımcı oluyoruz” denildi.

Rekabet nedeniyle kapatamayız

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, kendilerine herhangi bir karar ulaşmadığını belirterek, “Biz de gazetelerde bu durumu okuduk. Bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok” dedi. Booking.com’un faaliyetlerinin durdurulduğunun hatırlatılması üzerine Sayan, “Booking.com kararın gereğini kendi kendine yerine getirmiştir. Bizim açımızdan engellenmesi söz konusu değil” diye konuştu.