Gazete Vatan Logo

Velilere ev taşıttıracak liste!

Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların listesi açıklandı. Buna göre sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 367 iken kontenjan sayısı 126 bin 510 oldu. Geçen yıllarda yüksek puanla öğrenci alan bazı Anadolu liseleri mahalleden öğrenci alacak okullara dönüştü

Velilere ev taşıttıracak liste!

Milyonlarca öğrencinin beklediği, sınavla girilecek okulların listesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. 2 Haziran 2018 tarihinde isteğe bağlı olarak girilecek merkezi sınavla öğrenci alacak lise sayısı bin 367. Bu okulların öğrenci kontenjanı ise 126 bin 510. Bu rakamlara göre sınavla öğrenci alan lise sayısı Türkiye genelinde yüzde 10 oranında. Açıklanan listeye göre Fen ve Sosyal Bilimler liselerinin tamamını alındığı, kalan kontenjanın ise üçe bölündüğü görüldü. Okulların üçte ikisi Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselere ayrılırken, üçte biri ise Anadolu liselerine ayrıldı.

Liselerin dağılımında düşük puanlı İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de listeye girdi. Bu liselerden Beylikdüzü’nde bulunan Azem Yükseloğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 264 puanla, Zeytinburnu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 288 puanla, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 250 puanla, Beykoz’da Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 144 puanla listeye girdi.

Haberin Devamı

Yüksek puanlılar liste dışı

Geçtiğimiz yıllarda sınavla öğrenci alan, yüksek puanlı anadolu liselerinden bazıları sınavla öğrenci alan okullar listesine alınmayarak bulunduğu mahalleden öğrenci alacak okullara dönüştü. Üsküdar’da Bulgurlu Mahallesi’nde bulunan Çağrıbey Anadolu Lisesi 480 taban puanıyla mahallesinden öğrenci alacak. Fatih Zeybek Mahallesi’nde Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi 472 puanla Beylikdüzü’nde Cumhuriyet Mahallesi’nde Cahit Zarfoğlu Anadolu Lisesi 460 puan, Yakuplu Mahllesi’nde Beşir Balcıoğlu Lisesi 470 puanla, Bahçelievler Soğanlı Mahallesi’nde Füsun Yönder Anadolu Lisesi 464 puanla listenin dışında kaldı. Sınavla istediği okula girmeyecek öğrenciler için bu anadolu liseleri ilk tercih olarak görülürken veliler de adres değişikliği için bu mahallelere yönelebilir. Bunun yanı sıra Esenler’de bulunan 3 anadolu lisesi listeye giremezken sadece bir Anadolu İmam Hatip Lisesi girdi.

Anadolu lisesi sayısı artmalı
VATAN yazarı Sadık Gültekin, listeyi şöyle yorumladı:
“Sınavla ilgili ilk açıklama yapıldığı zaman 600 okuldan bahsediliyordu. Bu rakam şu anda bin 367 olarak açıklandı. Ancak lise dağılımlarında yüksek puanlı bir çok Anadolu lisesi dışarıda bırakılmış. Bu zamana kadar üniversitelerin iyi bölümlerine giden öğrenciler, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriymiş gibi bir liste hazırlanmış. Listede okul dağıtımında yüksek puanlı bazı okullar mahalle mektebi olarak dışarıda kalmış. Bu durumda eğer öğrenci sınavla istediği okula gidemezse ve tercihini mesleki liseden yana kullanmak istemezse ya İmam Hatip lisesine gidecek ya da mahalle mektebine. Bu noktada öğrenci sıkıntılar yaşayacak. Öncelik ikamete göre yapılacak, sonrasında ise not ortalamasına bakılacak. Eğer bir öğrencinin mahallesinde okul yoksa başka bir mahalledeki okula gidecek. Ama burada da öncelik daha düşük not ortalaması dahi olsa ikameti yakın olan öğrenciye verilecek.”
“Bunun dışında okullarda bir standart oluşmayacak. Bilgi düzeyi farklı olan öğrenciler aynı sınıflarda olacak ve bu zamana kadar başarılı dediğimiz okulların kriterlerinde değişimler yaşanacak. Ayrıca herkes belirli okulların çevresinde toplanmaya çalışıyor. Ancak bu da çözüm değil. Çünkü başarılı olduğu halde listeye alınmayan okullarda da eğitim kriterleri değişecek. Sistemin bir diğer olumsuz tarafı da özel okullara olan talebi artıracak. Burada öğrencilerin en az şekilde mağdur olması için yapılması gereken ise listede Anadolu liselerinin sayısının artırılması.”

Haberin Devamı