Gazete Vatan Logo

Vekillerin kaderini anketler belirledi

Vekillerin kaderini anketler belirledi

Ak Parti bugünkü listeyi hazırlarken ince eleyip sık dokuyor. Üç dönemliklere adaylık yolunun açılması ve 7 Haziran’da birçok kentte yaşanan oy kayıpları nedeniyle listelerde köklü revizyon bekleniyor

Ak Parti, milletvekili aday listelerini yoğun bir mesai sonunda belirledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu listelerinde büyük revizyon beklentisi hakim. Milletvekilleri ve bakanların iller arasında kaydırılmaları da gündemde. Üç dönem kuralına takılan milletvekillerine adaylık yolunun yeniden açılması ve 7 Haziran’da birçok kentte yaşanan oy kayıpları nedeniyle listelerde köklü revizyona kesin gözüyle bakılıyor.

Ak Parti’nin aday belirleme sürecinde 258 milletvekili ile ilgili illerde anket çalışması da yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan analizde, 258 ismin illerinde benimsenip benimsenmediğine, 7 Haziran’dan sonraki süreçte iliyle ne kadar bağlantılı olduğuna bakıldı. Performansı ilinde kabul görmeyen isimler liste dışı kalacak. Küçük illerdeki “bürokrat” ve “teknokrat” kurmaylar ise büyükşehirlere kaydırılacak.

Haberin Devamı

Sümeyye Erdoğan iddiası

Ak Parti’de bugün açıklanacak listelerde bazı sürprizlerin olacağı ifade ediliyor. Bu konuda Davutoğlu’nun çok yakın kurmaylarına dahi bilgi vermediği belirtilirken, kimlerin aday olacağı merak konusu oldu. Kulislerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın milletvekili adayı olacağı iddiaları dolaşırken, Ak Parti kurmayları bu iddiayı doğrulamadı. Ak Parti’de 3 dönemlik isimlerin önemli bir kısmı yeniden dönerken, Bülent Arınç, Ali Babacan gibi isimler aday olmadı. Her iki isimle bugün açıklanacak aday listeleri öncesi son bir görüşme daha yapılabileceği vurgulanıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir listeleri için özel çalışmalar da yapılırken, İstanbul’da 1. bölgede liste başında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un olması beklenirken bazı Kürt adayların da listede olacağı kaydedildi. 2. bölgede Mustafa Ataş’ın liste başı olabileceği belirtiliyor. İstanbul 3. bölgede ise eski bakan Mehdi Eker ya da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liste başına konularak bir sürpriz yapılabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ankara 1. bölgede yine Yalçın Akdoğan’ın, 2. bölgede Cemil çiçek’in, İzmir 1. bölgede Nükhet Hotar’ın, 2. bölgede Binali Yıldırım’ın liste başında olması bekleniyor. 7 Haziran’da İzmir’de liste başı olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketi afyonkarahisar’dan aday gösterilmesi bekleniyor. 7 Haziran’da Bursa’dan seçilen sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun eski bölgesi Edirne’ye, 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayan Faruk Çelik’in de eski seçim bölgesi Bursa’da liste başı olması bekleniyor.

MYK tam kadro aday

Ak Parti’de yeni MYK’nın tamamının listelerde yer alması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun İstanbul söylentilerinin aksine Konya’dan aday olacağı kaydedildi. MYK’nın yeni üyeleri bekir bozdağ’ın Yozgat, Ayhan Sefer Üstün’ün Sakarya, Vedat Demiröz’ün Bitlis, Çiğdem Karaaslan’ın Samsun, Selçuk Özdağ’ın Manisa, Naci Ağbal’ın Bayburt, Mehmet Özhaseki’nin Kayseri Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya, Ömer Çelik’in Adana’dan adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Mehmet Ali Şahin’in de Karabük’ten aday olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Büyük revizyon Doğu’da

Doğu ve Güneydoğu illerinde listeleri yeni baştan şekilleniyor. Batı illerinde yaşayan Kürtlerin ve bürokratların yerine bölge kökenli isimlere listelerde yer verilecek. Bölge seçmeninin “İthal aday istemiyoruz” mesajını alan Ak Parti, bölgede yaşayan, yerel isimlere adaylık yolunu açacak. Diyarbakır’da galip ensarioğlu, Haşim Haşimi, ABDurrahman Kurt gibi isimlerin listeye konulması bekleniyor. Bingöllü olan ama 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’a kaydırılan Cevdet Yılmaz’ın ise, yeniden Bingöl’den aday gösterilebileceği kaydediliyor.

Seçim startı New York’tan

YSK’nın takvimine göre mitingler 9 Ekim’de başlayabilecek. Davutoğlu, 25 Eylül’de New York’ta düzenlenecek BM Genel Kurulu’na katılacak. Davutoğlu’nun resmi görüşmelerin yanı sıra ilk seçim kampanyasını da ABD’de başlatması bekleniyor. Buradaki Türklerle Davutoğlu’nun bir araya geleceği ifade edildi. 1 Ekim’de Türkiye’ye dönecek olan Davutoğlu’nun, 9 Ekim’e kadar miting yapılamaması nedeniyle bu sürede Almanya’da gurbetçilerle buluşması ve daha sonra da televizyon programları ve basın toplantılarına ağırlık vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı