Gazete Vatan Logo

Vekillerin durumu ne olacak?

Ergenekon davasında karar açıklandı. Gözler milletvekilleriyle ilgili sürece çevrildi

Tutuksuz yargılanan CHP Ankara milletvekili Sinan Aygün 13 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ancak mahkeme Aygün için yakalama kararı çıkarmadı. Aygün vekillik görevini aldığı cezaya rağmen devam ettirecek. Davanın temyiz aşaması beklenecek. Yargıtay cezayı onarsa, Aygün hapse girecek, milletvekilliği düşecek.

Mahkemenin 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı CHP Zonguldak milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ise tahliye edildiği için milletvekilliği görevine başlayacak. Öncesinde ise Meclis Genel Kurulu'nda yemin edecek. Meclis şuanda tatilde olduğundan Haberal'ın yemin etmesi için Ekim ayı beklenecek mi yoksa CHP 110 milletvekilinin imzası ile Meclis'i olağanüstü toplantıya mı çağıracak?

CHP açıklamadı ama Ak Parti Haberal için Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılmasına sıcak bakmıyor. İktidar partisi kurmayları 'Eylül ortası gibi kesinleşmemekle birlikte Meclis'i toplama planlarımız var. O zaman yemin edebilir' mesajını verdi.

Ancak Haberal'ın da tıpkı Sinan Aygün gibi Yargıtay'ın vereceği karar sonucu durumu netleşecek. Yargıtay, cezasını onarsa atfedilen suç milletvekilliği ile bağdaşmadığı için siyasi yaşamı sona erecek.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay mahkeme 34 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Tutukluluğu sürecek. Yargıtay'ın kararı onaması halinde karar Meclis'e iletilecek. Ardından genel kurulda kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekilliği düşecek. Çünkü anayasanın 84. maddesine göre kesin hüküm giyme ve kısıtlama halinde kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle milletvekilliğinin düşeceği hükme bağlanıyor.

Haberin Devamı