Gazete Vatan Logo

Vekilin dövdüğü doktora koruma

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer tarafından dün dövülen Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Dr. Oğuz Eroğlu 7 günlük rapor aldı. Ayrıca Dr. Eroğlu’na polis tarafından geçici süreyle koruma verildi... Milletvekiline ise tepkiler artarak devam ediyor...


Çarşamba günü dedesi ameliyatta ölen 17 yaşındaki bir gencin doktoru öldürmesiyle yükselen tansiyon, önceki gün de bir milletvekilinin yaptığı ayıpla iyice fırladı. Kaza yapan eşi ve çocuğunun getirildiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki acil serviste görevli Dr. Oğuz Eroğlu’nu zamanında müdahale etmediğini ileri sürerek tekme tokat döven BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’e toplumun her kesiminden ve yetkililerden büyük tepki geldi.

7 günlük rapor

Dr. Oğuz Eroğlu bir haftalık rapor alarak, BDP Milletvekili Özdal Üçer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP Milletvekili Özdal Üçer hakkındaki iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Üçer’in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanacak fezleke, TBMM’ye sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Dr. Eroğlu’nun koruma isteminde bulunmadığı, ancak tedbir amaçlı geçici süreyle polis korumasına alındığı da öğrenildi. Ayrıca Dr. Eroğlu’nun dün sabah saatlerinde bir ara hastaneye gelip, daha sonra da gizlice hastaneden ayrıldığı belirtildi. Hastane polisine de bu konuda daha duyarlı olması konusunda talimat verildiği kaydedildi.

BDP de affetmedi

Üçer’in doktoru darbetmesi üzerine BDP’den de zehir zemberek bir açıklama geldi. BDP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, hekimlere ve kamu çalışanlarına yönelen şiddet olaylarının asla kabul edilemeyeceği belirtilerek, ”Kimden ve nereden gelirse gelsin, görevi başındaki sağlık çalışanlarına, hekimlere ve kamu emekçilerine yönelen şiddet olayları asla onaylanamaz, asla hoş görülemez. Van’da meydana gelen bu üzücü olayla ilgili olarak partimiz gerekli inceleme ve araştırmayı başlatmıştır. Sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır” dendi.

‘Ayrımcılık iddiaları’

Açıklama da ayrıca, “Doktorun ve diğer görevlilerin sayın milletvekilimizin trafik kazası geçiren eşine ve kızına yönelik ayrımcı uygulamalarda bulunduğuna dair iddialar da titizlikle araştırılacak ve ilgililer hakkında gerekli hukuki işlemler yapılacaktır” ifadesine de yer verildi.

Hekime saldıran karşısında beni bulur

Vekilin doktoru dövmesine en sert tepkilerden biri de Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan geldi. Akdağ, sağlık çalışanları ve doktorların sahipsiz olmadığını söyledi ve ekledi: “Van’da karşılaştığımız örnekte olduğu gibi bir milletvekili olsun bir sağlık çalışanı, doktora karşı sözlü ya da fiili herhangi bir saldırıda bulunursa bu ülkenin Sağlık Bakanını bizzat beni karşısında bulacak. Magandalara ve kaba kuvvet alışkını olmuş kişilere şiddete başvuran kişilere asla müsamaha etmeyeceğiz” dedi.

‘Tezkere Meclis’e gelecek’

Sağlık çalışanlara ve doktorlara saldıranlara verilecek cezaların belli olduğunu açıklayan Bakan Akdağ, doktora saldıran milletvekili hakkında da savcılığın tezkereyi TBMM’ye göndereceğini kaydederek, “Bunu yapan vekil olursa ne olacak? Elbette ki bunu yapan vekil için de savcılık gerekli tezkereyi Türkiye Büyük millet Meclisi’ne gönderecektir. Vekillerin dokunulmazlığı milletin iradesinin korunması anlamına gelmelidir. Bir saldırı dokunulmazlığın arkasına saklanıldığında işin tadı kaçar. Bu konuda savcılığın tutumu ne olacak, meclise ne gelecek bakacağız. Bu önümüzdeki günlerde tartışılacak. Bizi bu sevgi ortamını magandalara rağmen geliştirmeye mecburuz. Kendini bilmez magandalara karşı mecburuz. Ancak onlara karşı tedbirlerimizi de artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Sağlıkçılara özel hat

Bakan Akdağ sadece sağlık çalışanlarının yararlanacağı özel bir telefon hattı ve özel bir internet web hattı oluşturulacağını açıkladı. Sağlık çalışanlarına her türlü saldırıyı bildirim zorunluluğu getireceklerini kaydeden Akdağ, şöyle devam etti: “Sadece doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik, onların herhangi bir şiddet ile karşı karşıya kalmaları durumunda ulaşacakları üniversite hastanesi, devlet hastanesi, isterse özel hastanelerde olsun karşılaşacakları her türlü sözel veya fiili, psikolojik veya kaba kuvvet gibi her türlü saldırıyı bildirim zorunluluğu getireceğiz. Bunlar günlük bildirim olacak. Dünya Sağlık Örgütü çerçevesinden belli bir formda bildirim ve kayıt sorunluluğu getireceğiz. Dünyada sağlık çalışanları açısından risk altında olan hemen hemen hiçbir meslek gurubu yok. Bazı durumlarda insanlarımızın ruhsal durumları kırılgan oluyor. Sağlık çalışanları diğer meslek guruplarına göre gerek Avrupa’da gerek Amerika kıtasında çok daha büyük risk altında çalışıyorlar. Sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de yeterince bildirim yapılmıyor. Biz bu bildirimleri çok düzenli bir biçimde alamaya kararlıyız. Yakın zamanda bir kanun yaptık. Her bildirimi bakanlığımızın hukukçuları ile sağlık çalışanımızın hukukunu koruyacak şekilde yapılacak.”

Hekime şiddet yasası

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile hekime şiddet yasası konusunda bir görüşme yaptığını anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, şiddetin cezasız kalmayacağını söyledi. Örnek uygulamaları gözden geçirdiklerini söyleyen Akdağ sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda dünya örneklerini ve uygulamalarını bakanlığımızca birlikte gözden geçiriyoruz. Ceza var tabii ki. Şiddet uygulayan bir ceza var, cezasız kalmıyor. Yakın zamanda sadece ‘neden benim reçetemi yazmadın’ diyen birsine büyük bir ceza verildi. Gerekirse bu cezaları artıracağız.”

“Milletvekili, doktora ‘Sen bana adımı soramazsın’ demiş”

Van Valisi Münir Karaloğlu, darbedilen doktorun tüm haklarını korumak için her türlü desteği vereceklerini ve olayın sonuna kadar da takipçisi olacaklarını söyledi: ”Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi depremde ayakta kalan tek hastanemizdi. Bu sebeple çok ciddi bir yoğunluk var. Hekim arkadaşlarımız gerçekten olağanüstü bir gayretle vatandaşımıza hizmet etmek istiyorlar. Bu doktor arkadaşımız, o sayın vekilin eşini ve çocuğuna, vekil eşi ve çocuğu olduğunu bilmeden normal bir vatandaş olarak zaten gerekli hizmeti yapmış. Milletvekili gelip hastayla ilgilenmeye başlayınca, doktor arkadaşımız tedirgin olunca kim olduğunu soruyor, çünkü tanımıyor. Doktor, ’Beyefendi sizin isminiz?” diye soruyor. Vekil de ’Sen bana ismimi soramazsın’ diyerek tekme tokat kendisini tartaklıyor. Çok çirkin olan saldırıyı kınıyoruz. Darbedilen doktorumuzun tüm haklarını korumak için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz ve olayın sonuna kadar da takipçisi olacağız.” Vali Karaloğlu, başka bir soru üzerine de darbedilen doktorun sağlık durumunda ciddi bir problem olmadığını belirterek, ”Ama önemli olan psikolojik durumudur. Kendisine bir hafta dinlenme izin verdik. Şu an dinleniyor. Çok kötü bir olay. İnşallah bir daha tekrarlanmaz” dedi.

Haberin Devamı