Gazete Vatan Logo

Vekil türkü söyleyince...

CHP lideri, Cumhuriyet gazetesinin 88. kuruluş yıl dönümü töreninde konuştu

Cumhuriyet gazetesinin 88. kuruluş yıl dönümü töreni, Anadolu Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenin yapılacağı salona girdiğinde, salondakiler tarafından 'Türkiye laiktir, laik kalacak' ve 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı. Tören başladıktan sonra salona gelen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise yoğun alkışlarla ve 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganıyla karşılandı.

CUMHURİYET'LE NASIL TANIŞTI

Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet gazetesi ile ilkokul yıllarında tanıştığını ve babasına gelen Cumhuriyet gazetelerinde en çok Malkoçoğlu'nun bulunduğu sayfayı okuduğunu, daha sonra ise köşe yazarlarıyla tanıştığını ve bilinçlendiğini anlattı.

"ELEŞTİRSELER DE BIRAKMAYACAĞIM"

Cumhuriyet'teki yönetim kadrosunun 1971 yılında değiştirilmesinin ardından, gazeteyi okumaya ara verdiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, tirajın düşmesinin ardından eski yazarların tekrar Cumhuriyet gazetesine döndüğünü, bunun üzerine gazeteyi okumaya yeniden başladığını söyledi.

Hala büyük bir keyifle Cumhuriyet gazetesi okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 'Beni sert eleştirseler de Cumhuriyet okumaktan yılmayacağım, direneceğim. Cumhuriyet'i diğer gazeteler gibi görmemek gerekiyor' diye konuştu.
CHP'
GAZETEYE YAZDIĞI İLK YAZI

Kılıçdaroğlu, kamu görevlisi olarak çalışmaya başladığı yıllarda, 1974 yılında yazdığı bir yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlandığını ve hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını anımsatarak, gazete için değişik zamanlarda yazılar yazdığını, okuru olarak da arada bir yazarı olarak da son derece mutlu olduğunu dile getirdi.

"YAZI YAZDIKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER"

Kemal Kılıçdaroğlu, 'Cumhuriyet'in pek çok sorunu var. Cumhuriyet Halk Partisi'nin sorunlarının olduğu gibi... Ama o sorunları aşmak hepimizin ortak görevidir. Cumhuriyet'e destek vermek hepimizin ortak görevidir. Cumhuriyet'i Cumhuriyet yapan değerler yüce değerlerdir. O değerler sıradan değerler değil. O değerler için bedeller ödendi bu ülkede. İnsanlar sadece yazı yazdıkları için öldürüldüler' dedi.

"ATATÜRK'Ü EN ÇOK İSTİSMAR EDEN EVREN'DİR"

Cumhuriyet gazetesinin, hiçbir değeri istismar etmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Atatürk'ü en çok istismar eden Kenan Evren'dir. Nadir Nadi, hiç unutmam, bir yazı yazmıştı, 'Ben Atatürkçü değilim' diye. Ertesi gün Nadir Nadi'nin köşesi, siyah olarak çıkmıştı. Çünkü Nadir Nadi, diyordu ki 'Kenan Evren eğer Atatürkçü ise ben onun bildiği Atatürkçülerden değilim. Ben farklı bir Atatürkçüyüm'. İlhan Selçuk... Onun da güzel bir lafı vardı. 'Ben gardırop Atatürkçüsü değilim' derdi. Onun düşüncelerine, çağdaşlığına, Cumhuriyet'i Cumhuriyet yapan değerlere, insan haklarına önem veren bir gazetedir Cumhuriyet. O nedenle Cumhuriyet'i korumak her yurtseverin görevidir. Biz Cumhuriyet'i alırız, okuyup atmak için değil. Yazılarını keseriz, saklarız, çoğu zaman arşivleriz. Çünkü insanlar onu bir belge olarak, yaşamlarının önemli bir parçası olarak saklarlar. Cumhuriyet budur.'

"CUMHURİYET OKUMADIĞIM GÜN EKSİK BİR GÜN.. "

Konuşmasının sonunda bir politikacı fıkrası da anlatan Kılıçdaroğlu, 'Cumhuriyet'i seviyorum. Cumhuriyet'i okumadığım gün hayatımın o gün eksik bir parçası olduğunu hissediyorum. Cumhuriyet'i Cumhuriyet yapanlara, yazarlara, çizerlere, hepsine şükran borçluyuz. Bizi her sabah Cumhuriyet ile buluşturdukları için...' diye konuştu.

Sunuculuğunu Selçuk Yöntem'in yaptığı gecede, gazeteciler Bekir Coşkun, Hikmet Çetinkaya, Utku Çakırözer ve Zeynep Oral, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Gülriz Sururi konuşma yaptı, Zülfü Livaneli, Sabahat Akkiraz ve Güvenç Dağüstün de çeşitli eserleri seslendirdi.

CHP İstanbul milletvekili, sanatçı Sabahat Akkiraz'ın, Mustafa balbay için söylediği "Bu da gelir bu da geçer" türküsünü dinlerken Kemal Kılıçdaroğlu'nun gözlerinin dolduğu da görüldü.

Haberin Devamı