Gazete Vatan Logo

Vekil olmak kaç para ister?

Listede yer alan vekiller şimdiden ne kadar para harcayacaklarını hesaplamaya başladı. Milletvekili olmak için servet lazım. YENİ


Siyasi partilerin 22 Temmuz’da yapılacak olan milletvekili genel seçimlerine ilişkin olarak aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmelerinin ardından listede yer alan vekiller şimdiden ne kadar para harcayacaklarını hesaplamaya başladı. Adaylar, seçimlerde yapacakları harcamaların ortalama 150 bin YTL ile 500 bin YTL arasında değişeceğini belirledi.

VEKİL ADAYLARI HANGİ SEKTÖRLERİ ZENGİN EDECEK?
Milletvekili seçimlerinde bazı adaylar kazanırken bazı adaylar kaybedecek. Ancak, bazı sektörler milyon dolarlara varan karlar elde etme imkanı bulacak. Milletvekili adayları özellikle reklamcılar, davul-zurnacılar, matbaacılar, oteller, kamuoyu araştırması yapan şirketler, lokantalar, çiçekçiler, baloncular, ses tesisatçıları, araba kiralama şirketleri, akaryakıt bayileri, otobüs firmaları, seyyar satıcıları, kumaş imalatçıları, naylon baskıcılar, çiçekçiler, bayrakçılar, rozetçilerle fotoğrafçıların yüzünü güldürecek.
Siyasete atılmaya karar veren milletvekili adayları ilk harcamalarını adaylık başvurusu sırasında yaptı. Siyasi partiler, aday adaylarından 500 YTL ile 6 bin YTL arasında değişen ücretler talep etti. Aday olmayı başaranlar için büyük maraton yeni başlıyor. Milletvekili adayının, listeler kesinleştikten sonra el ilanı, poster, bayrak diktirme, genel başkanla fotoğraf çektirme, yaka rozeti gerekiyor.
Adayın büyük ya da küçük ilden olması halinde afiş masrafı en düşük 5000 YTL, en yüksek 20 bin YTL’yi buluyor.
Adaya özel beste ve sözü ile 3 günde hazırlanan seçim şarkıları 2-5 bin YTL, profesyonel çekim ekiplerinin adayın seçim bölgesine giderek hazırladıkları özel tanıtım filmlerinin fiyatları 10-30 bin YTL tutuyor.
Kaset CD çoğaltımları, seçmene göre değişmekle beraber ortalama 2-5 bin YTL arasında değişiyor.
Adaya özel İnternette web sayfası 500 lira ila 3 bin YTL tutarken, bir bilboard 35-40 lira, ışık geçiren baskı tekniği kullanıldığında 100-150 lira, yerel televizyon reklamları 5 bin YTL, branda, folyo ve kağıt üzerine yapılan baskılardan ışıklı bilboardların metrekaresi 25 dolar, kağıt baskıların ise metrekaresi 15 dolar.
Bu çapta bir tanıtım için adayın 10-30 bin YTL, el ilanları, afişler, bayrak, çakmak, kalem ve diğer baskılı tanıtım malzemeleri ise 1,5- 2 bin YTL civarında.

SİYASET OKULU GİDERİ DE VAR
Siyaset okuluna giderek siyasetin inceliklerini öğrenmek 1 ila 1.5 aylık programda 450 YTL’ye maloluyor.
Adayın kılık kıyafet konusuna da özen göstermesi ve bu alanda da harcama yapması gerekiyor. Adayların açık hava mitingleri, yemekler, konferanslar için ayrı ayrı takım elbise almaları gerekecek.
Milletvekili adayının aynı zamanda seçim bürosu kiralamak, danışmanlar tutmak, ekibin konaklama, yeme-içme masraflarını üstlenmesi de gerekiyor.
Adaylar, medyada yer bulmak için reklamlar vermek zorunda da kalacaklar. Milletvekili adaylarının otobüs ya da minübüs kiralayıp seçim bölgesini gezmesi zorunlu bir durum. Bunun için araç kiralayacak olan vekiller ortalama bin ile 10 bin YTL harcamak zorunda. Adayların seçim kampanyası boyunca kullanacakları ses donanımlı seçim otobüsleri ise 15 bin YTL’ye mal oluyor.
Araç giydirme reklamların metrekaresi ise 35 dolar. Bir seçim otobüsünün giydirilmesi yaklaşık 3 bin YTL yi buluyor.

ÇAY PARASI BİLE SERVET DEĞERİNDE
Çaylar, kahveler, binlerce seçmene verilen davetler, salon kiraları, yemek paraları hepsi adayın faturasına ekleniyor. Adayın küçük bir yerde toplantı düzenlemesi halinde maliyet düşerken, büyükşehirdeki bir salon ya da kahvede toplantı düzenlenmesi halinde maliyet artıyor. Seçim bölgesine göre tutulacak seçim bürosu için 3-7 bin YTL ödemek zorunda kalacak.
Seçim bölgesindeki hatırlı kişilerin düğünlerine gitmek, gelin ya da damada mücevher takmak, yardıma muhtaç kişi ve kurumlara basın önünde bağışlarda bulunmak, cami ve okullara bağışta bulunmak, telefonla konuşmak da ayrı masraf gerektiriyor. Kampanya süresince çalışacak gönüllülere bin-5 bin YTL, yemek, kokteyl, tören, promosyon, tanıtım vb. tanıtım toplantıları için 2-10 bin YTL vermek gerekiyor. Açıkhava, kahve toplantısı ve ikramlar ve hesapta olmayan giderler için 3-5 bin YTL. Diğer giderler (çay, kahve, yemek, içecek 1,5-5 bin YTL’yi buluyor.



Haberin Devamı