Gazete Vatan Logo

Vedat Hoca neden gitti?

Üyelerin gideceğini biliyordu kendi degidince şok yaşadı

Vedat Hoca neden gitti?

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademik ünvanı nedeniyle sermaye piyasasında ‘Vedat Hoca’ olarak anılan SPK Başkanı Vedat Akgiray, şok kararla görevden alındı. Bu, SPK tarihinde ilk kez yaşanan ani bir operasyon oldu ve herkes nedenini merak ediyor.

İşte öne çıkan tahminler

-Vedat Akgiray’ın kurucusu olduğu Bimeks’in halka arzı ve sonrasında yaşanan gelişmeler küçük yatırımcılar tarafından şikayet konusu edildi.

Vedat Hoca neden gitti

-Galip Öztürk’ün sahibi olduğu Van Et’te küçük yatırımcıları mağdur edecek operasyona seyirci kalındı.

-Akgiray’ın kardeşinin İMKB’de hisse senedi alıp satmada etkili bir şirkette (İhlas Grubu) üst düzey yönetici olmasından rahatsızlık duyanlar bu konuyu şikayet mektubuyla gündeme taşıdı.


-Son dönemde halka açılmalarda özensiz davranıldı. KOBİ ölçeğinde şirketler, fiyatlamaları matematiğe uygun olmayan bilimsellikten uzak şekilde yapılarak piyasaya girdi ve küçük yatırımcılar zarara uğratıldı.

Vedat Hoca neden gitti

SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın ani bir operasyonla SPK başkanlığı koltuğunda 2015’e kadar oturma hakkı varken görevden alınması, dün en çok tartışılan ve üzerinde spekülasyon yapılan konu oldu. Bu konudaki belirleyici kararın Başbakan Erdoğan’ın da bilgisi dahilinde ve onun onayıyla alındığı vurgulandı. Öte yandan Akgiray’la ilgili bu kararda, bir süredir Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun sürdürdüğü ve Galip Öztekin olayı olarak bilinen SPK’yı da içeren soruşturmanın etkili olduğu belirtiliyor. Kamuoyunda Galip Öztürk- Metro davası olarak da bilinen ve suç örgütü oluşturarak ‘borsada manipülasyon yapıldığı’, ‘Keriz silkeleme’ denilen yöntemle haksız kazanç elde edildiği iddiasıyla 70’e yakın ismin tutaklandığı dava SPK’ya kadar uzanmıştı. Bu kapsamda davada Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek’in de SPK’da çalıştığı dönemle ilgili adı geçmişti. Sözkonusu dava sürerken, konuyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nda da SPK yöneticileri de dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir soruşturma başlatıldı. Emek’in Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı’ndan istifa etmesi, VATAN’a ‘Başbakanlıkta istifa depremi’ başlığıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Edinilen bilgilere göre Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yürüttüğü soruşturma nedeniyle SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın da görevden alınmasına karar verildi ve Akgiray’ın ismi de sözkonusu önergeye eklendi.

Vedat Hoca neden gitti

Bir diğer iddiaya göre de son dönemde halka açılan şirketlerle ilgili özellikle fiyatlama konusundaki özensizlik ve pek çok küçük yatırımcının yaşadığı mağduriyet SPK ile ilgili şikayetleri artırdı.

Hedef Turkcell mi?

Bir başka güçlü iddiaya göre ise SPK’nın önünde çok kritik bir Turkcell kararı bulunduğu hatırlatılıyor ve operasyonun bu karar öncesine denk getirilmesinin de anlamlı olduğu vurgulanıyor. Turkcell ortakları kendi aralarında anlaşamadığı için SPK‘nın bu şirkete bağımsız üye atamaları yapması gündemde. Atanacak kişilerle ilgili olarak Hükümet’in insiyatifi ele almak için bu operasyonu yaptığı konuşuluyor.

Yeni SPK yasasının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın verdiği son dakika önergesiyle, SPK başkan ve üyelerinin sürpriz şekilde görevden alınmasıyla ilgili sürecin ilginç bir detayı ortaya çıktı. Buna göre SPK Başkanı Vedat Akgiray, kurul üyelerinin bir önergeyle görevden alınacaklarını biliyordu. Ancak kendisiyle ilgili karardan haberi yoktu. Yeni yasada yapılan düzenlemeyle SPK üyelerinin taşımaları gereken şartlar yeniden belirlendiği için, mevcut üyelerin görevden alınacağını, bunun için Genel Kurul’dan geçerken görevlerinin bitmesine ilişkin hükmün bir önergeyle yasa metnine ekleneceğinden Akgiray da haberdardı. Ancak Hükümet’in, kendisiyli ilgili tasarrufundan haberi olmayan Akgiray, son gece, önergeye kendisinin de isminin eklendiğini öğrenince şok oldu. Önerge geldiğinde büyük bir şaşkınlık yaşayan Akgiray’ın, dün de gün boyunca gelişmeyle ilgili sessizliğe büründüğü ve konuyla ilgili kendisini arayanları yanıtlamadığı öğrenildi. Yeni SPK yasasının 119’uncu maddesiyle Kurul Başkanı ve üyelerinin taşımaları gereken şartlar da belirlendi. Buna göre yasada, üyelerle ilgili “En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak, yükseköğrenim sonrası mali piyasalar, ekonomi, maliye, işletme, sermaye piyasaları, bankacılık veya finans alanında veya bu alanlarla ilgili hukuk dallarında en az 10 yıl deneyim sahibi olan veya yukarıda sayılan öğrenim dallarında en az 10 yıl öğretim üyeliği yapan kişiler arasından Bakanlar Kurulunca atanır. Üyelerden en az birinin hukuk fakültesi mezunu olması, en az birinin bu fıkrada belirtilen 10 yıllık deneyimi özel sektör sermaye piyasası kurumlarında kazanmış olması, en az birinin de Kurulda asgari 10 yıl çalışmış olması şarttır” denildi. Bu nedenle de mevcut SPK üyelerinden bu şartları taşımayanların görevden alınabilmeleri, taşıyanların yeniden atanabilmesi için tüm üyelerin üyeliklerinin, yasa yürürlüğe girdiği tarihte sona ereceği kararlaştırıldı. Ancak zaten bu şartları taşıyan Başkan Akgiray’ın, karardan ayrı tutulması, önergede yeralmaması benimsendi. Onun görevine devam edeceği varsayıldı.

Haberin Devamı