Gazete Vatan Logo

Ve özgürlük...

Ve özgürlük...

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu basan IŞİD militanlarınca kaçırılan 49 kişi 101 gün sonra serbest kaldı. Operasyonu, aylardır rehineleri İHA’larla adım adım takip eden MİT ekibi gerçekleştirdi.

Irak’ta 11 Haziran günü Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’na baskın düzenleyen IŞİD militanları tarafından rehin alınan Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve 48 görevli tam 101 gün sonra dün serbest kaldı. Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre kurtarma operasyonunun koordinesi 2 aydır bölgede çalışma yürüten MİT tarafından yapıldı. Birçok kez yerleri değiştirilen rehinelerin her anları İnsansız Hava Aracı (İHA) ile adım adım izlendi. Ve rehineler dün Türkiye’ye getirildi. Operasyonun detayları şöyle:

49 kişi rehin alındı

IŞİD, 11 Haziran’da Irak’ın Musul kentinte Türkiye Başkonsolosluğu’nu işgal etti. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’la beraber 3’ü Iraklı 46’sı Türk 49 kişiyi rehin aldı. Rehineler Musul’da bir otele götürüldü.

İHA’larda anında takip

IŞİD, 49 rehineyi, Ramazan ayı içinde Irak’tan çıkarıp Suriye’ye getirdi. Konvoy Irak’tan çıktığında MİT, İHA araçlarıyle izliyordu. Konvoy Suriye’nin Haseki kentine getirildi. IŞİD, Ramazan’ın son günlerinde ise rehineleri Türkiye sınırına 90 kilometre uzaklıktaki Rakka kentine götürdü. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın talimatıyla Dış Operasyon Daire Başkanı, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine gitti. Bayram öncesi rehinelerin bırakılmasında mutabakat noktasına gelindi. Ancak Rakka’da bazı aşiretler 3 MİT elemanını yakaladığını söyledi. IŞİD bu olayın sonrasında rehinelerin yerini yeniden değiştirdi.

Haberin Devamı

Arap aşiretleri devrede

MİT sonraki adımda IŞİD üzerinde etkili olan Arap aşiretleriyle çalışma içine girdi. MİT Daire Başkanı, Şanlıurfa’nın Akçakale ve Harran ilçesinde aşiret reisleriyle iletişim kurdu. Arap aşiret liderleriyle yapılan uzun görüşmeler geçen hafta sonunda olumlu yönde ilerlemeye başladı. Rehinelerin serbest bırakılacağı bilgisi netleşmeye başladı.

Bordo bereliler sınırda

MİT, bu olumlu gelişme sonrasında operasyon şeklini belirlemeye başladı. Her gelişme Başbakan Ahmet Davutoğlu’na anlık olarak iletildi. MİT, olası olumsuz gelişmeye karşın Suriye sınırına Türkiye’nin değişik bölgelerinde bulunan özel harekat ve bordo bereli askerler gönderildi. Akçakale’ye birkaç gün önce gelen ve niye getirildikleri konusunda bilgi verilmeyen bordo bereli ve özel harekatçılardan, sadece olası çatışma ihtimaline karşın teyakkuz halinde olmaları istendi.

Haberin Devamı

Ve ‘serbest kaldılar’

IŞİD rehineleri serbest bırakmayı kabul ettiğini Arap aşiret liderleri aracılığıyla MİT’e iletti. Her türlü operasyon konusunda uzman kaç kişi olduğu açıklanmayan MİT ekibi, Akçakale Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçti. MİT ekibi daha sonra Telabyad ilçesinde IŞİD militanları ve Arap aşiretleri ile birlikte araçlarla Rakka’ya gitti. Gece geç saatlerde Rakka’da rehinelerle buluştu. MİT ekibi rehinelerle görüştü ve olası çatışma durumunda neler yapmaları gerektiğini de anlattı. Rehineler Rakka’dan yola çıktı ve ve 90 kilometrelik yolculuğun ardından şafak vakti Telabyad’a ulaştı. MİT ekibi ve rehineler Türkiye’ye girdi. MİT Bölge Başkanı ve Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile buluşturdu.

Haberin Devamı

Binalarda bomba vardı
IŞİD’in rehineleri tuttuğu binaların etrafında bombalı tuzak kuruyordu. Yapılan değerlendirmelere göre bombanın patlaması halinde yüzde 20 kayıp olacaktı. Bu nedenle askeri operasyonun seçenekler dışında bırakıldığı belirtildi.
Her anını takip etti
Saat 05.45 sıralarında Şanlıurfa’ya gelen rehinelerin MİT’e ait binaya götürüldü. Rehinelerin sağlıklı şekilde Türkiye’ye getirildiği haberi bu sırada gelişmeleri dakika dakika görüntülü olarak da takip eden MiT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletildi. Rehineler arasında bulunan 3 Irak vatandaşı ise Türk yetkililerine yaptığı başvuru sonrası ülkelerine gönderildi.
150 takım elbise alındı
REHİNELER kahvaltı ve sağlık kontrolü sonrası tıraş olmak istedi. Başkonsolos Yılmaz tıraş oldu ama Ankara’ya gidileceği için diğer rehineler tıraş olamadı. Bu arada rehinelerin kıyafetlerinin değiştirilmesi için de çalışma başlatıldı ve kent merkezindeki bir mağazadan takım elbise istendi. Valilik tarafından açtırılan mağazada rehinelerin bedenleri bilinmediği için her bedenden talepte bulunuldu ve MİT binasına saat 07.10 sıralarında polisler tarafından 150 takım elbise gönderildi. Mağaza yetkilileri fazla elbiselerin iadesi ile belirleyeceklerini söyledi ancak fiyat konusunda ise bilgi vermedi. Rehineler yeni kıyafetlerini giydikten dakikalar sonra polis eskortu eşliğinde otobüs ve midibüsler ile MİT binasından çıkarılarak saat 07.53’te havaalanına ulaştı. VIP salonuna alınan rehineler bir süre sonra kente gelen Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Geçmiş olsun dileğini ileten Davutoğlu, daha sonra yaklaşık 40 dakika kaldığı havaalanından bu kez uçağına aldığı rehineler ile birlikte saat 09.20 sıralarında Ankara’ya hareket etti.

Haberin Devamı