Gazete Vatan Logo

Ve Mahmur kampı da düştü!

Irak Şam İslam Devleti'n (IŞİD) öncülüğündeki silahlı güçlerin, Musul'un Mahmur ilçesini ele geçirdiği ileri sürüldü.

Kuzey Irak’ta hızla ilerleyen IŞİD, dün Musul’a bağlı Mahmur ilçesine saldırdı. Peşmerge, ilçeyi koruyan PKK’ya yardıma koştu. Ancak yeterli olmadı. Peşmerge dayanamayıp geri çekilince ünlü Mahmur kampı düştü. Neyse ki IŞİD militanları gelmeden önce kamp büyük ölçüde boşaltılmıştı.
İslam Devleti olarak ismini değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), önceki gün Irak’ın Musul’a bağlı Mahmur ilçesine saldırdı. BM mülteci kampı statüsündeki Mahmur kampı saldırılara hedef oldu. Kampı koruyan PKK’ya önceki gün desteğe gelen peşmerge kuvveti ile saldırı geri püskürtülmüştü. Dün ise Mahmur ilçesi gün içerisinde birçok defa IŞİD saldırılarına maruz kaldı. Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar da kamp çevresinde mevzilenen militanları bombalamaya başladı. Ancak hiçbiri yeterli olmadı. Son olarak saat 17.00 civarında IŞİD’in tekrar ilçenin güneyine saldırması üzerine peşmergeler bölgeyi terk etti. 12 bin sığınmacının bulunduğu ve tamamıyla Kürtlerin yaşadığı Mahmur ilçesinin şu anda boşalmış durumda olduğu belirtildi.
‘Peşmerge çekildi’
Türkiyeli sığınmacılar ve onlara yardıma gelen PKK unsurları da bölgeden ayrıldı. Mahmur sakinlerinden Deniz Fırat, “Bir şey anlamadık. Peşmerge önce saldırdı sonra ilçeyi terk etti. Mahmur şu anda bomboş. IŞİD militanları ilçeyi kuşatma altına aldı fakat tam anlamıyla kontrolü ele geçirmedi. Kamp sakinlerinin tamamı bölgeden ayrıldı” dedi. Kamp sakini Hamit Orhan da, Mahmur’u terk ettiklerini söyledi. Orhan,”Tamamıyla boşalmış bir kasaba bir kaç dakika içerisinde IŞİD’in eline geçebilir“ diye konuştu.
Kandil’e yeni kamp
Saldırı olmadan da kadın, çocuk ve yaşlıların kamptan ayrıldığı ve Zaho, Erbil ve Duhok’a gittiği öğrenildi. Kamptan ayrılanların büyük bir bölümünün ise Kandil dağı eteklerine gittiği de. PKK’nın Kandil dağı eteğinde yeni bir kamp yapmaya başlayacağı ve Mahmur’dan kaçanların bu kampta kalacakları da gelen bilgiler arasında. Diğer yandan Mahmur kampından ayrılanların küçük bir kısmının da Türkiye’deki akrabalarının yanına geldiği öğrenildi.
NEÇİRVAN BARZANİ: ‘Paniğe kapılmayın’
Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, IŞİD’in Erbil’e yaklaşması üzerine paniğe kapılan Kürtleri sakin olmaya çağırdı. Halktan korkuya kapılmamasını isteyen Barzani, peşmergenin Sincar’da ilerleyerek, Cela ve Mahmur’da IŞİD militanlarını bozguna uğrattığını söyledi.
Boşaltılan köylerden kaçanlar yerleşmişti
Türkİye’nİn Kuzey Irak sınırında bulunan Hakkari ve Şırnak illerinin özellikle sınır şeridi üzerinde bulunan onlarca köy, 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılınca binlerce kişi sınırı kaçak geçerek Kuzey Irak’ta ilk olarak belli bölgelerde sonra da BM gözetiminde oluşturulan Mahmur kampına yerleştirilmişti.
4 Fransız bir ABD’li
Peşmergelerin öldürdüğü öne sürülen 30’dan fazla IŞİD militanı arasında 4 Fransız ve bir ABD vatandaşı olduğu da iddia edildi.
En büyük Hristiyan kentine de girdiler
IŞİD militanları, Irak’lı Hristiyanların en büyük kenti olan Karakuş’u da denetimleri altına aldı. Kerkük ve Süleymaniye Keldani Başpiskoposu Joseph Thomas, Karakuş’un yanı sıra Tel Keyf, Bertela ve Karamleş yerleşimlerinin de IŞİD’in ilerleyişi nedeniyle tahliye edildiğini duyurdu. Çaldiyan Piskoposu Louis Sako ise, militanların yarattığı tehdit nedeniyle 100 bin Hristiyan’ın evlerinden kaçmak zorunda kaldığını belirtti.
700 Ezidi PKK’ya katıldı
Sako, IŞİD militanlarının kiliseleri yağmaladıklarını, haçları ve diğer kutsal eşyaları götürdüklerini ve bin 500’ün üzerinde İncil ve kutsal belgeyi yaktığını öne sürdü. IŞİD teröründen kaçan Ezidilerden 700 kadarı, militanlarla mücadele için bölgeye gelen PKK’nın Suriye kolu YPG’nin askeri kanadı PYD’ye katıldı.

Haberin Devamı