Gazete Vatan Logo

Ve Madrid düğmeye bastı

İspanya, ‘yasa dışı’ ilan ettiği bağımsızlık referandumu nedeniyle Katalan özerk hükümetini feshetti ve yetkilerini üzerine aldı. Madrid, özerk hükümetin yenilenmesi için 6 ay içinde seçime gidilmesi çağrısı yaptı

Ve Madrid düğmeye bastı

Katalonya özerk bölgesinin, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunda ‘evet’ çıkması sonrası bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklamasına ilişkin çağrıları yanıtsız bırakması üzerine olağanüstü toplanan İspanya kabinesi, Katalan yönetimine karşı eşi benzeri görülmemiş adımlar atma kararı aldı.

Başbakan Mariano Rajoy kabine toplantısı sonrasında, İspanyol yargısının ‘yasadışı’ ilan ettiği referandumu düzenleyen Katalan özerk yönetimini feshettiklerini açıkladı. Özerk hükümetin yetkilerini, İspanyol kabinesindeki bakanlara devrettiklerini kaydeden Rajoy, yeni özerk hükümetin kurulması için, önümüzdeki 6 ay içerisinde Katalonya’da bölgesel seçimlerin düzenlenmesine karar verdiklerini ifade etti.

Rajoy, kabinesinin bölgesel kurumların tarafsız hareket ettiğinden emin olmak, tüm vatandaşların hakkını korumak ve hukukun üstünlüğünü yeniden tahsis etmek adına bu emsalsiz kararı aldıklarını söyledi. Katalan Parlamentosu’nun yetkilerini de kısıtlama kararı alan Rajoy, bu adımların Katalonya’nın özerkliliğinin askıya alındığı anlamına gelmediğini, yalnızca ‘hukuku çiğneyen’ bazı yerel yetkililerin görevden alınmasına karar verdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı ayrıca, bağımsızlık ilan edilseydi Katalan ekonomisinin yüzde 30 küçüleceğini savunurken, şu anda da durumun ‘endişe verici’ göründüğünün altını çizdi.

Rajoy’un açıkladığı tedbirler onay için İspanya Senatosu’na sunuldu. Senatoda 27 Ekim’de gerçekleştirilecek oylamada kabinenin sunduğu tedbirlerin oy çoğunluğuyla geçmesi bekleniyor.

Katalanlar, Barselona’da sokağa çıktı

KATALONYA’da bağımsızlık yanlıları, bağımsızlık yanlısı Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart’ın ‘devlete başkaldırmak’ suçundan tutuklanmasını ve İspanya hükümetinin 155. maddeyi uygulama kararı almasını dün Barselona’da büyük bir gösteriyle protesto etti. Bağımsızlık yanlısı partiler, İspanya hükümetinin kararını “Katalonya’ya karşı yapılmış bu yüzyılın en kötü saldırısı” ve “demokrasiye karşı darbe” olarak yorumladı.

30 yıl hapse çarptırılabilir

İspanyol savcılar, Katalah Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont ve bakanlarının, ülkede ‘ayrılıkçılığı’ körükleme suçlamasından yargılanmasının da önünün açıldığını vurguluyor. Yerel basın hakkında iddianame hazırlanan Puigdemont’un 30, diğer kabine üyelerinin ise 15-20 yıl hapis cezasıyla yargılanacağını duyurdu. Puigdemont geçtiğimiz hafta Rajoy’a gönderdiği mektupta, Madrid’in özerklik yetkilerini kaldıran anayasanın 155’inci maddesini yürürlüğe sokması halinde, 10 Ekim’de askıya alındığını açıkladığı ve yerel parlamentosunda 72 milletvekili tarafından imzalanan bağımsızlık deklarasyonunun Katalan Parlamentosu’nda oylanabileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı