Gazete Vatan Logo

Ve kıyıya ulaştı! Gerilim tamamen tırmanıyor!

Kuzey Kore-ABD gerilimi sürerken ABD nükleer denizaltısı Kuzey Kore yarımadasına limana yanaştı. Kuzey Kore'nin ülke ordusunun 85. kuruluş yıl dönümünde ağır silahlarla bir askeri tatbikat yaptığı haberi de bu gelişmeden sonra geldi.

Ve kıyıya ulaştı! Gerilim tamamen tırmanıyor!

ABD ve Kuzey Kore arasında gerilim sürerken Pentagon'un Kuzey Kore'ye gönderdiği denizaltı Busan limanına ulaştı. 154 Tomahawk füzesi ve 60 özel kuvvet askerle birlikte giden denizaltı, nükleer füzeler taşıyor.

USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemileri Kuzey Kore'ye ulaşacak. Kuzey Kore ordusunun 85. kuruluş dönemini kutlamaya hazırlanırken Kuzey Kore lider Kim Jong Un'un kutlamalar sırasında nükleer füze denemesi yapması bekleniyordu.

Yonhap haber ajansının Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kuzey Kore bugün Wonsan kentinde ağır silahların kullanıldığı geniş çaplı bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.

Kaynaklara göre Pyongyang yönetiminin Kuzey Kore ordusunun kuruluşunun 85. yıldönümü nedeniyle yaptığı bu askeri tatbikata Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un da katıldığı belirtiliyor.

Yonhap'a konuşan Güney Koreli bir yetkili bunun şu ana kadar Kuzey Kore'nin yaptığı 'en büyük askeri tatbikat' olduğunu ve tatbikatta '300-400 arasında top silahının' yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi önceki gün yaptığı açıklamada Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerginliğe ilişkin, "Şu an soğukkanlı bir tavır gerekli. Biz diyaloğun sürdürülmesi için yapıcı tutumumuzu sürdüreceğiz." diye konuşmuştu.

BÜTÜN SENATO BİLGİLENDİRİLECEK

Öte yandan, ABD Senatosu’ndaki bütün üyelerin bugün Beyaz Saray’a giderek Kuzey Kore ile ABD arasındaki kriz konusunda bilgilendirilecekleri aktarıldı. ABD basını, senato üyelerine yönelik ‘sıradışı’ bilgilendirmenin, ABD’nin Kuzey Kore meselesine bakışını yansıttığını yazdı.

KUZEY KORE'DEN 'TEK DARBEYLE BATIRIRIZ AÇIKLAMASI' GELMİŞTİ

Kuzey Kore'nin iktidar partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmum'da yer alan yorum yazısında, Kuzey Kore ordusunun, harp filosuyla bölgeye intikal etme emri alan USS Carl Vinson uçak gemisini "tek darbede batırmaya muktedir olduğu" iddia edilmişti.

Yazıda, uçak gemisini vurmanın, Kuzey Kore'nin askeri gücünü kanıtlamak için "iyi bir emsal olacağı" belirtilerek, "Devrimci kuvvetlerimiz, ABD'nin nükleer güçle çalışan uçak gemisini tek bir darbeyle batırmaya hazırdır." ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı