Gazete Vatan Logo

Ve karşınızda etnik yüzüyle İstanbul

Çok değil birkaç yıl öncesine kadar İstanbul yeme içme sahnesinin yüzde 80'i milli servetimiz kebaba teslimdi. Şimdi suşiden Hint mutfağına yeni tadlar keşfettik. Sadece yeme içme sektöründe mi? Hayır, giyimden dekorasyona iyice etnik bir kent olduk...

Egzotik, baharatlı, baş döndürücü bir yemek için yüzünüzü doğuya yönelteceksiniz. Türk damak tadına yakın yemekler için rotanızı Tepebaşı'na İran lokantası Fars'a (0212 292 18 46) çevirip, Santur faslı eşliğinde safranh pilav ve İran cacığı Mast Khiar'ın tadına varacaksınız. Ya da, etnik lezzetlerin birbirlerine el salladığı Meşrutiyet Caddesi'nde, daha da doğuya, şehrin ilk olmasa da şu sıralar tek Tayland restoranı Pera Thai'ye (0212 245 57 25) geçeceksiniz. Pera Thai'de baharat ve acının doruklarında gezinirken, Tayland mantısı Dim Sum'dan ağzınız fazla yanarsa kavun suyunuzdan bir yudum alıp ferahlayabilirsiniz.

Kore mutfağı denince Tegik
Asya turumuza başlamışken Kore mutfağının temel taşları Kim Chi (bir tür turşu) ya da adı bir Cici Kızlar şarkısını andıran Bi Bim Bop'tan bahsetmeden olmaz. En çok İstanbul'u ziyaret eden Korelilerin rağbet ettiği Tegik'te (0212 254 71 72) Kore'ye özgü lezzetleri tatmaksınız. Daha çok et ağırlıklı olan Kore yemekleri, Çin ya da Japon mutfağından çok farklı da olsa Princess Hotel'in içindeki Mido "Gelmişken şöyle tüm Asya mutfağını bir geziniverelim" diyenleri düşünüp bu üç mutfağın yemeklerini tek bünyede topluyor. Diğer mutfaklar için alternatifiniz bol olduğuna göre siz Kore mönüsünden şaşmayın ve dana kuyruğu yahnisi, yılan balığı ızgarası, fasulye loru ve domuz etli acı çora gibi spesiyallerin tadına varın. Bu kadar değişik lezzetten sonra hızınızı alamayıp, Mido'daki gecenize karaokeyle de devam edebilirsiniz. Japon mutfağının -mutfağın ancak serçe parmağı olabilecek- sushi'ye indirgendiği şehrimizde halis Japon ızgarası teppenyaki yemek için ya Swissotel'deki Miyako'ya (0212 32611 00) ya da Çırağan Oteli'ndeki Benihana'ya (0212 227 71 71) gidecek ve bu kadar uzak bir ülkenin yemeklerinin ayağınıza gelmesinin haklı bedelini ödeyeceksiniz.

Gelelim Asya turumuzun son ama sıkı duraklarına. Hint mutfağı kentimizde sadece birkaç lokantayla temsil ediliyor. Bizim tandır gibi pişen "tandoori" tavuk ya da "nan" ekmeği için ya Dubb Indian'a (0212 513 73 08) ya da yeni açılan Little Asia'ya (0212 243 82 46) gidebilirsiniz. Aklınızda köri değil de san votka ve iç ısıtan borç çorbası varsa, tavsiyelerimiz daha mütevazı bir yemek için Ayaspaşa Rus Lokantası (0212 243 48 92), daha canlı bir ortam içinse Rejans (0212 244 16 10).

Kalori problemi olmayanlar için Ayaspaşa Rus Lokantası'nda pancar çorbası borcu takiben Kızarmış Tavuk Kievski, votkayla iyi gider. Rejans'ın kıdemli garsonlarının huyuna gitmeniz kaydıyla nefis Rus böreği Piroşki ve Boef Stroganoffu yerken kendinizi Kızıl Meydan'a bir adım uzaklıkta hissedeceğiniz de kesin.

Nişantaşı Chinese Antique'te çok şık Çin mobilyaları satılıyor. Mobilyaların hepsi dükkanın sahipleri tarafından Uzakdoğu'dan tek tek seçilerek getiriliyor. Aralarında çok şık gardıroplar, Çin yataklarından bozma üzeri hasır kaplı sehpalar, desenli Tibet dolapları, paravanlar, sandalyeler, renkli ve siyah beyaz dolaplar var.

Tel: (0212) 230 84 77

* 11 Great Hong Kong
Birkaç sene önce, Zincirlikuyu'dan Etiler'e girerken sağ tarafta kırmızı sütunlar, fenerlerle dikkat çeken bir Çin lokantası vardı: Great Hong Kong. Bu restoranın altında bir de aynı adlı Çin marketi vardı. O market artık Osmanbey Nalburlar Sokağı'nda. Raflarla kaplı geniş markette tatlı-ekşi sostan sushi yosununa, istiridye sosundan dumpling tenceresi ve servis kabına, sake'den Çin çayına, noodle'lardan soya makarnasına, lychee'den beyaz sirkeye ne ararsanız var. Nalburlar Sokağı 21, Osmanbey.

Tel: (0212) 234 74 56

* Alev Pastanesi
Avusturya Liseliler Vakfı'na ait Alev Pastanesi, Avusturya ve Alman ekmekleriyle meşhur. Görüntü olarak şık bir yer, Avusturya fırınlarını anımsatıyor diyemeyeceğiz ama her yer pırıl pırıl. Üzerinde ne kadar titizlenildiğini belli eden ekmekleri öyle ihtişamlı duruyor ki, kek sananlar bile var. Yılbaşına doğru çıkardıkları noel ekmekleri bilenler arasında efsane. İri taneli tahıllı ekmek schrot brot, ayçiçekli sonnenblumen brot, rustika, haşhaşlı, zeytinli ve cevizli ekmekler bizim favorilerimiz. Yeniçarşı Caddesi Kaymakam Reşat Bey Sokak 23, Galatasaray.

Tel: (0212) 292 89 59

* Cheese House
Pangaltı'daki gösterişsiz, içeride ne cevherleri olduğunu pek de çaktırmayan ufacık bir peynir dükkanı Cheese House. Ama Beymen Brasserie, Margaux gibi İstanbul'un birçok ünlü mekanının da peynir bankası. Zaten içerde peynirden başka hiçbir şey yok. Peynirleri ülkelerinden, yani İtalya, Hollanda, Danimarka ve İsveçre'den getiriyorlar ve daha çok toptan satış yaptıkları için fiyatları da çok uygun. Ergenekon Caddesi No: 58, Pangaltı.

Tel: (0212) 225 09 50

Haberin Devamı