Gazete Vatan Logo

Ve İran yeniden karıştı!

Ahmedinecad’ın güç gösterisi muhalifleri durduramadı

İran’da İslam Devrimi’nin 31’inci yılının kutlama töreni iktidarın gövde gösterisine döndü. Eylem yapan muhaliflere polisin müdahalesi ise sert oldu.

İran’da haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri muhalefetle iktidar arasında devam eden gerilim İslam Devrimi’nin 31’inci yıldönümü nedeniyle yapılan kutlamalara da damgasını vurdu. İktidar, devrim kutlamalarını nükleer programı nedeniyle Tahran’a diş bileyen Batı ülkelerine karşı bir gövde gösterisine çevirmek istiyordu. Başta Tahran’daki Özgürlük Meydanı olmak üzere ülkenin birçok yerinde yapılan kutlamalara milyonlarca kişi katıldı. Ellerinde İran bayrakları, dini ve siyasi liderlerin fotoğraflarıyla meydana doluşan halk, “Dini lidere itaat, zaferin teminatıdır”, “Bağımsızlık, özgürlük ve İslam Cumhuriyeti”, “Haklarımızı sonuna dek koruyacağız” ve “ABD, hiçbir halt edemez” gibi sloganlar attı.

‘Artık nükleer ülkeyiz’

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise “İran artık nükleer bir ülke. Allah’ın izniyle yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş ilk uranyum stoklarımızı ürettik. Yakın zamanda bunu üç misline çıkaracağız. Ancak nükleer silah üretme niyetlisi değiliz. Öyle bir niyetimiz olsaydı bunu açıkça kimseden korkmadan söylerdik” dedi. Ahmedinecad’ın bu sözleri kimi medya organları tarafından “uranyumun yakın zamanda yüzde 80 zenginleştirileceğinin işareti” olarak yorumlandı. Bu gerçekleşirse çok kritik bir aşama olacak. Çünkü nükleer silah elde etmek için uranyumun yüzde 90’ın üzerinde zenginleştirilmesi gerekiyor.

Torun Humeyni’ye gözaltı

Bu kutlamalar olurken, Tahran’ın bir diğer meydanında ise muhalif göstericiler toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteride güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mehdi Kerrubi’ye saldırdığı ve aracının camlarını kırdığı belirtildi. Ayrıca eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin de polisin saldırısına uğradığı öne sürüldü. Polisin göstericilere ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği de iddia edilirken, İslam Devrimi’nin liderlerinden Ayetulah Humeyni’nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Rıza Hatemi’nin de gözaltına alındığı duyuruldu.

Haberin Devamı