Gazete Vatan Logo

Ve Gül Cumhurbaşkanı

AK Parti Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi

Geçen dönem 367 katılım şartı olmadığı için sonuçlandırılamayan Cumhurbaşkanlığı seçimi, CHP’nin boykotuna rağmen diğer partilerin Genel Kurul’a girmesi sayesinde dün yapılan 3. tur seçimlerle noktalandı. 276 milletvekilinin katılmasının yeterli sayılmasına rağmen 448 milletvekilinin katıldığı dünkü oylamada, MHP adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP adayı Tayfun İçli 13 oy alırken, AKP adayı Abdullah Gül, 339 vekilin oyu ile Cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 24 milletvekili boş, 2 milletvekili de geçersiz oy kullandı.

AKP 3 fire verdi

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın oy hakkı bulunmadığı için 340 oyu olan AKP, oylamaya tam kadro katıldı. Ancak AKP grubu ilk iki turda olduğu gibi, dün de “fire” verdi.

Oylamada BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile Şanlurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Gül’e desteğini dün de sürdürdü. 342 oy bekleyen, Gül’e destek 339 oyda kaldı.

DTP’li 20 milletvekilinin yanı sıra, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, ÖDP lideri Ufuk Uras “boş” oy kullandı. Bu sonuçla AKP’li bir milletvekili de “boş” oy attı. MHP ve DSP adaylarının partilerinin milletvekili sayısı kadar oy almaları da, 2 geçersiz oyun AKP’lilere ait olduğunu ortaya koydu. Gül oyunu kullandıktan sonra yemin törenine hazırlanmak için Dışişleri Konutu’na gitti.

Bakan arkadaşları saydı

Gül’ün TBMM’den ayrılmasından 5 dakika sonra Toptan, oy verme işlemini sonlandırdı. Tasnif işlemi yaklaşık 20 dakika sürdü. Tasnif komisyonu için çekilen kuradan iki de ilginç isim çıktı. Devlet Bakanı Beşir Atalay ile Turizm Bakanı Atilla Koç da, çekilen kura sonucu 5 kişilik komisyonda görev yaptı.

Mazbatayı Toptan verdi...

Meclis Başkanı Toptan saat 16.15’te oylama sonucunu ilan etti ve Gül’ün 339 oyla Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanı seçildiğini bildirdi. Başbakan ve kabine üyeleri bu sonucu oturdukları yerden, AKP’li milletvekilleri ise ayakta alkışlayarak kutladı. DTP’li milletvekillerinin de sonucu alkışladıkları görüldü. MHP lideri Devlet Bahçeli ve milletvekilleri ise “tepkisiz” kalmayı tercih etti. Toptan, “Sonucun Türkiye Cumhuriyeti ve milletimiz için hayırlı olmasını diyorum” temennisinin ardından, saat 18.00’e kadar birleşime ara verdi. Sonuçların açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı mazbatası Toptan tarafından Dışişleri Konutu’nda Gül’e bizzat teslim edildi.

“Fedakarlığımızı görmüyorlar”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yoklama sürerken beraberinde Gül ile birlikte Genel Kurul’a geldi. Gül ve Erdoğan’ın oldukça keyfli olmaları dikkat çekti. Gül, TBMM Genel Kurulu’nda yemin ettikten sonra Başkanlık Divanı’nın arkasında bulunan odada Erdoğan ile 10 dakika sohbet etti. AKP’li vekillerinde bulunduğu odada Gül ve Erdoğan’ın elleriyle ağızlarını kapatarak konuşması dikkat çekti. Gül, odadan çıktıktan sonra Erdoğan ve vekiller bir süre sohbet etti. Bu sırada haber kanallarından biri alt yazı ile AKP Grubu’nun sayısının 339’a düştüğünü bildirdi. Bu yazıyı gören Erdoğan, “Bakın milletvekili sayımız bile düştü. Bu fedekarlığı bile çok görüyorlar” dedi.

TARİHİ GÜNDEN NOTLAR...

SON KEZ KABİNE SIRASINDA:

Erdoğan ve Gül, TBMM’ye girişte çok sayıda milletvekili tarafından karşılandı. İkilli Genel Kurul salonuna girdikten snora Gül, Bakanlar Kurulu’na ayrılan yerde son defa Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı sıfatıyla oturdu.

BABACAN YARDIM ETTİ: Milletvekillerinin henüz yeni olmaları nedeniyle, elektronik yoklama için milletvekillerine 10 dakika süre verildi. Bu arada Erdoğan da sisteme giremeyince Devlet Bakanı Ali Babacan’dan yardım aldı.

BAHÇELİ VE TÜRK’LE TOKALAŞTI: Gül, oyunu kullanmaya giderken MHP lideri Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile tokalaştı.

URAS TEBRİK ETTİ: ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, oyunu kullandıktan sonra Bakanlar Kurulu sırasına giderek, Erdoğan ve Gül ile bir süre sohbet etti.

TROYKA BULUŞTU: TBMM eski Başkanı, AKP troykasının 3. ayağı Arınç, oyunu kullandıktan sonra Erdoğan ve Gül’ün yanına giderek bir süre sohbet etti.

TEBRİK YAĞMURU: Genel Kurul’da oylarını kullanan AKP’li milletvekilleri, Gül’ü önceden tebrik yağmuruna tuttular.

KABİNEYE VEDA: Genel Kurul’dan erken ayrılan Gül, başta Erdoğan olmak üzere tüm kabine arkadaşlarının elini sıkıp, tokalaşarak adeta “veda” etti.

CEP TELEFONLARI SUSTU: Güvenlik tedbirleri çerçevesinde TBMM Genel Kurulu içinde ve ana binada cep telefonları ile iletişim bloke edildi.

YABANCI İLGİSİ: Aralarında BBC’nin de bulunduğu yerli ve yabancı 45’in üzerindeki televizyon kuruluşu, sabahın erken saatlerinden itibaren 3. tur oylamayı izleyicilerine aktarmak amacıyla Meclisin bahçesine araçlarını yerleştirdi.

İLGİLİ HABERLER

3. tur oylaması için gözler TBMM'de

Abdullah Gül'ün özgeçmişi

İşte Gül'ün yemin metni

Erdoğan: Yeni Kabine'yi yarın Cumhurbaşkanı'na sunacağım

İşçi Partisi, Gül hakkında suç duyurusunda bulunacak

İşte ilk tepkiler...

Kayseri'de Gül için kutlama

TBMM Başkanı Toptan, Gül'e mazbatasını sundu

Zonguldak'ta, Gül için 11 pare top atışı

Seçim yabancı ajanslarda flaş haber!

Haberin Devamı