Gazete Vatan Logo

Ve girdiler

Ve girdiler

Kuzey Irak yönetiminin IŞİD’le mücadeleye yardım için gönderdiği peşmerge gücünden bir ekip dün Türk tarafından Kobani kentine geçti.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla savaşmak üzere Kobani’ye gönderdiği peşmergelerin ilk bölümü dün kente giriş yaptı.Türkiye’ye Habur Sınır Kapısı’ndan giren ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine karayoluyla gelen peşmergelerden 10 kişilik bir ekip, dün öğlen saatlerinde Kobani’ye geçerek ön saha çalışması yaptı. Ekibin, Irak’tan getirdikleri ağır silahların nerelere konulacağını ve peşmergelerin nasıl pozisyon alacağını belirlemek amacıyla Kobani’de incelemelerde bulunduğu belirtiliyor.

Önce bombardıman

Bir peşmerge komutan yerel basına yaptığı açıklamada, Kobani’ye geçiş öncesinde IŞİD’in sınır bölgesine yönelik saldırılarını artırdığını söyledi. Adı açıklanmayan komutan, ABD’nin geçiş öncesinde peşmergeye koruma sağlamak için bölgeye hava saldırıları düzenleyeceğini belirtti.

‘Bizim için gururdur’

Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, peşmergenin Kobani’ye gidişiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kürdistan’ın bir parçası olan kasabanın korunmasına yardım etmek peşmerge ve Kürdistan için bir gururdur” dedi. ‘Türkiye’nin rızası ve yardımıyla ABD’nin desteği olmadan peşmergenin Kobani’ye geçmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Ankara’ya teşekkür eden Barzani, ihtiyaç duyulması halinde Erbil yönetiminin Kobani’nin savunmasına katkı için daha fazla peşmerge gönderebileceğini belirtti. Barzani mesajını “Peşmergenin gidişinin Kobani için zaferler getirmesini diliyorum. Kürdistan’ın, Kobani’ye askeri ve insani her türlü desteği devam edecek” ifadeleriyle noktaladı.

Haberin Devamı

‘Yarısı IŞİD’in elinde’

Kente önceki gün peşmergelerden önce giriş yapan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerinin başında bulunan komutan Abdülcabbar el Okaydi, Telegraph gazetesine verdiği röportajda, Kobani için hala umut bulunduğunu, ancak kentteki durumun beklediklerinden kötü olduğunu söyledi. Halep’te Esad güçlerine karşı verilen savaşın önemli isimlerinden olan El Okaydi, kentin yarısından fazlasının hala IŞİD’in elinde olduğunu, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarının sanıldığı kadar etkili olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı