Gazete Vatan Logo

Ve Erdoğan yine İsrail basınının manşetlerinde...

Erdoğan Guardıan'a verdiği röportajda yine çok "hassas" ifadeler kullandı...

İşte Erdoğan'ın İran için söyledikleri:
"Ahmedinecad hiç şüphe yok ki bizim dostumuz. Şu ana dek dost olarak çok iyi ilişkiler yürüttük ve hiç bir sıkıntı yaşamadık. İran'ın nükleer silah sahibi olmak istediğine yönelik batılı ülkelerin iddiaları dedikodudan ibaret. İran'ın nükleer tesislerine saldırmak çılgınlık olur

İran'a baskı yapan, onu nükleer silah peşinde koşmakla suçlayan ülkelerin tümünün nükleer silahı var. Bu hiç adil bir şey değil.

İran'ın bu suçlamalara karşı nükleer programının barışçıl olduğu yönündeki protestolarını kabul ediyoruz. Ben aslında İsrail'den İran'ı yok etmeye yönelik tehditleri daha umursuyorum.

İran'ı yok etmek ya da tamamen haritadan silmek yönündeki fikirler doğru değil. Hem küresel barış istiyorum diyeceksiniz hem de 10 bin yıllık tarihi olan bir ülkeye karşı böyle davranacaksınız. Bu doğru değil"
* (İsrail’le yaşanılan gerilim ABD ile ilişkileri kötüleştirir mi? Sorusu üzerine) "bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Amerika'nın bölge politikasını İsrail dikte etmiyor."

İsrail'den jet yanıt

İsrail Dışişleri bakanı lieberman'ın basın sözcüsünden erdoğan'ın sözlerine jet yanıt geldi: Her tür saçmalığı dikkate alacak değiliz!

Guardıan'ın röportaj için yorumu

Gazetenin İstanbul muhabiri Robert Tait'in Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı röportajı birinci sayfasından duyuran Guardian Erdoğan'ın 'İran dostumuzdur' sözlerini tırnak içine alıp, 'Türkiye başbakanı NATO'daki nükleer çatlağı gözler önüne serdi' başlığını attı. Erdoğan'la röportaj gazetenin dışhaberler bölümünde de tam sayfa yer aldı. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad için, 'Hiç şüphesiz dostumuz. Şu ana dek dost olarak çok iyi ilişkiler yürüttük ve hiç bir sıkıntı yaşamadık' dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle ilgili soruyaysa, 'Fransa ve Almanya'nınki gibi Türkiye'ye karşı önyargıları olan Avrupalı liderler var. Chirac zamanında Fransa'yla mükemmel ilişkilerimiz vardı. Ancak Sarkozy döneminde hal böyle değil. Bu adil olmayan bir tavır. Avrupa Birliği kendi kurallarını ihlal ediyor.' yanıtını verdi.
Gazete, Erdoğan'ın bu tavrının, Türkiye'yi NATO'ya sıkı bir şekilde bağlı, Batı yanlısı bir demokrasi olarak gören bazı batılıları şaşırtabileceğini, ancak Erdoğan'ın Türkiye'yi İran gibi bir din devletine dönüştürmeye çalıştığından şüphelenen laik karşıtlarını pek de şaşırtmayacağını belirtiyor.

Erdoğan'ın laik çevrelerin bu suçlamasını reddettiğini yazan gazete, Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Ahmedinejad'ı kutlayan ilk liderlerden biri olduğunu hatırlattı. Kutlama yapıldığı sırada, Ahmedinejad'ın resmen olmasa da, büyük bir oy farkıyla seçimin galibi ilan edildiğini söyleyen Erdoğan, bu adımın 'uluslararası ilişkilerin bir gerekliliği' olduğunu söyledi.
Erdoğan, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki kaygılarını 'dedikodu' olarak tanımlıyor ve bu ülkenin nükleer tesislerine saldırmanın bir "çılgınlık" olacağını vurguladı.
Erdoğan ayrıca, İran'a nükleer programı konusunda baskı yapan ülkelerin hepsinin nükleer silahlara sahip olduğunu söyleyip, bunun çok da adil bir tutum olmadığını belirtti.
Guardian, Erdoğan'ın bu görüşlerinin Washington'ın dış politikasına yön verenler tarafından ilgiyle karşılanacağını yorumunu yaptı. Gazete bu çevrelerin, AKP hükümetini uzun süredir diğer müslüman ülkelerin de adapte edebileceği batı yanlısı 'ılımlı islam' modeli olarak gördüğünü hatırlattı. Guardian, bu görüşlerin, Erdoğan'ın eleştirilerinin Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerine zarar vereceği uyarısı yapan İsrail tarafından da pek sıcak karşılanmayacağını kaydetti. Ancak Erdoğan röportajda buna karşı çıkarak "Bence bu mümkün değil. Amerika'nın bölge politikasını İsrail dikte ettirmiyor." dedi.

Haberin Devamı