Gazete Vatan Logo

Ve Erdoğan Köşk’te

Ve Erdoğan Köşk’te

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’de yemin eden 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a görevini törenle devretti.

10 Ağustos’ta Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan dün TBMM’de yemin ettikten sonra önce Anıtkabir’i ziyaret etti ardından da devir - teslim töreni için Köşk’e geçti. ‘A tipi (en üst düzey) protokol’ gereği Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ı Köşk’ün giriş kapısında atlı birlikler karşıladı. Kendisini bekleyen Sancak ve Onur Kıtası’nı selamlayan Erdoğan çiftini Büyük Şeref Kapısı’nda da 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül bekliyordu. Halef-selef cumhurbaşkanları başbaşa görüşme yaptıktan sonra törene geçildi.

Değerli kardeşim

İlk olarak Gül konuştu ve şunları söyledi: “7 yıl süreyle üstlenmiş olduğum cumhurbaşkanlığı görevini Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum. Değerli kardeşimle 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız dostluğumuz ve mesaimiz var. Değerli kardeşim Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin mesafeler kat edeceğine inancım tamdır.“

Haberin Devamı

Gül’ün tecrübesi

Daha sonra ise kürsüye Erdoğan çıktı. Cumhurbaşkanı’nın ilk kez halk tarafından seçilmesine vurgu yapan Erdoğan şöyle konuştu: “Değerli dava arkadaşıma, yedi yıldır başarıyla yürüttüğü bu kutlu vazifeden dolayı, şahsım, ailem ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Uzun bir yürüyüşteki yol arkadaşları olarak, sayın Gül’ün bilgi ve tecrübesinden istifade etmek arzusunda olduğumu belirtmek isterim.”

Bir dönem kapandı

“Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Kapıları ardına kadar açılan yeni dönem ise cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki öz ve ruhu taşıyan yeni Türkiye, büyük Türkiye dönemidir. Bugünden itibaren, kutuplaşmaya fırsat vermeden, 2023 hedeflerine seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş hükümet, el ele vererek ekonomiyi büyüteceklerdir. AB yürüyüşü kararlı şekilde devam edecektir. Çözüm süreci başta olmak üzere 77 milyonun birliği daha güçlü şekilde tesis edilecektir. Türkiye’nin dış politikasında ana eksen barış dayanışma ve refahtır. Zulmün karşısında durmayı ana eksenimiz görüyoruz. 200 bin insanın öldüğü Suriye’ye sessiz kalamayız.”

Haberin Devamı

‘Yeni Türkiye’nin inşa süreci güç kazandı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne özetle şunları yazdı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938’de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. 2007’de yaptığımız Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini temin ettik. Siz ve silah arkadaşlarınız İstiklal Savaşı’nın ardından istikbal mücadelesini başlatmış, Türkiye’ye muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için büyük gayret göstermiştiniz. Başlattığınız bu mücadele, 10 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesiyle yeni bir zaferi tecrübe etmiş oldu. Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye’nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye’nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920’de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür.”
Köşk sitesi yenilendi
Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ndeki devir teslim töreninin hemen ardından Köşk’ün internet sitesi de değiştirildi ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgileri siteye konuldu. Sitede yayınlanan biyografisinde, Erdoğan’ın istikrar sayesinde bir merkez ülke haline getirdiği Türkiye’nin ticaret hacmini ve siyasal gücünü, yalnız içinde bulunduğu coğrafi bölgede değil, uluslararası alanda da hissedilir düzeyde artırdığı belirtildi.
Şeref madalyası
Gül ve Erdoğan’ın konuşmalarının ardından Erdoğan Gül’e ‘Devlet Şeref Madalyası’ takdim edip askeri törenle uğurladı.

Haberin Devamı