Gazete Vatan Logo

Vatandaşın parası cepte kalacak

BDDK’nın hazırladığı taslağa göre bankaların tüketiciden aldığı 60 çeşit ücret ve komisyon 20’ye iniyor. Aidatsız kredi kartı bankalara zorunlu hale getiriliyor. Yıllık ücretlerde yüzde 20’yi aşan zamlarda tüketicinin onayı şart koşuluyor.

Tüketicilerin uzun süredir beklediği bankaların ücret ve komisyonlarıyla ilgili düzenlemeler hayata geçiyor. Bankaların vatandaştan aldığı 60 çeşit ücret ve komisyonun sayısı 20’ye iniyor. Hareketsiz banka hesaplarından alınan işletim ücreti, kasa ziyareti, dosya masrafı gibi önemli kalemlerdeki ücret kaldırılıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketicilerden alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağını yayınladı. Taslak ile 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturuldu.

YÜZDE 20’DEN FAZLA ZAMMA ONAY ŞARTI

Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak. Ücretlerde yıllık yüzde 20’nin altındaki artışlarda tüketicinin bilgilendirilmesi zorunlu olacak. Ücretlerdeki yıllık yüzde 20’nin üzerindeki artışlarda finansal kuruluşlar tüketiciye ulaşarak yeniden tüketicinin onayını alacak.

Haberin Devamı

KREDİDE TEK ÜCRET ALINACAK

Finansal tüketicilerden tahsil edilen dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi onlarca ücret kalemi kaldırılıyor. Ayrıca tüketici kredisi olmasına rağmen, vatandaşların acil nakit ihtiyaçları nedeniyle kullandıkları kredili mevduat hesapları ile taksitli nakit avans çekimlerinden tahsis ücreti alınmayacak.

ÇOK HESABI OLANIN İŞLETİM ÜCRETİ AVANTAJI

Tüketicinin kuruluşta birden fazla hesabı bulunuyorsa, bir hesap işletim ücreti alınabilecek. Böylelikle mevcut duruma göre vatandaşların ödeyecekleri hesap işletim ücreti önemli ölçüde azalacak. 180 gün boyunca hareket görmeyen mevduat ve katılım fonu hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek.

KULLANILMAYAN KARTTAN ÜCRET YOK

Yıllık üyelik ücreti sorunlarının önüne geçmek amacıyla kredi kartı kullanılmaya başlanmadan ücret alınamayacağı kuralı getirildi. Ayrıca 6 ay (180 gün) ve daha uzun süre kredi kartını kullanmayanlardan ücret alınamayacak.

Haberin Devamı

KREDİ KARTININ BORCU OLSA DA İPTAL ETTİRİLECEK

Taslağa göre tüketici kredi kartını istediği zaman iptal ettirebilecek. Banka ‘Kredi kartınınızın borcu var’ gerekçesiyle vatandaşın bu talebini reddedemeyecek. Tüketici isteğiyle iptal ettirilen kredi kartlarının borç geri ödeme dönemlerinde banka yıllık üyelik ücreti alamayacak.

BANKA KARTINDAN ÜCRET ALINMAYACAK

Bankalar artık yıllık üyelik ücreti almadıkları bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacaklar. Banka kartları ve sanal kredi kartlarından üyelik ücreti alınmayacak.

AİDATSIZ KREDİ KARTI ZORUNLU OLACAK

Bankalar müşterilerine yıllık üyelik ücreti bulunmayan bir kartı sunmak zorunda kalacak.

KARTTAN TAKSİTLİ NAKİT AVANSA MUAFİYET

Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret talep edilemeyecek.

Haberin Devamı

ATM’DEN BAKİYE SORMA ÜCRETSİZ

Para yatırma ve para çekme işlemlerinde de yeni düzenlemeler yapıldı. Tüketicinin kendi bankasının ATM’lerinden ve şubelerinden kendi hesabına para yatırma, bakiye sorgulama ve banka tarafından belirlenen limit dahilinde ATM’lerinden para çekme işlemlerinden ücret alınamayacak.

Kredi için açılan hesaba ücret yok

- Tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında gelen kredi çektiği bankaya taksitlerin ödenmesi için açılan hesaptan işletim ücretinin kesilmesi kaldırılıyor. Taslak, belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden herhangi bir ad altında ücret veya masraf talep edilmesini önlüyor. Ayrıca bu hesabın tüketicinin yazılı talebi olmaması halinde kendiliğinden kapanmasını öngörüyor.

- Kredinin faiz veya kâr oranında tüketici lehine mutabık kalınarak değişiklik yapılması halinde kanunda belirtilen maddede yer alan erken ödeme tazminatı haricinde hiçbir ücret alınmayacağına hükmediyor. Bu durumda, konut kredilerinde bir veya birden fazla taksit ödemesinin vadesinden önce yapılması halinde erken ödeme tazminatının yapılacak faiz indirimi tutarını aşamayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

- Tüketicinin onayı olmaksızın belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.