Gazete Vatan Logo

Vatandaşın notu ‘iyi’ çıktı

Türkiye’nin önde gelen 9 bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu ilk kez Türk halkının kredi notu ortalamasını açıkladı. Vatandaşın notu 1.900 üzerinden 1.450, yani kredibilitesi iyi

Vatandaşın notu ‘iyi’ çıktı

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, bireyler ve reel sektöre özel tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks’in birinci yılı nedeni ile düzenlenen basın toplantısında, platforma üye 1 milyon 90 bin aktif bireysel ve 10 bin şirketin verileri çerçevesinde Kredi Notu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kredi Kayıt Bürosu tarafından 2014 yılında hayata geçirilen Findeks’in finansal hayatta yeni bir dönemi başlattığını belirten Akdeniz, “Kişinin geçmiş kredi davranışları ve ödeme performansı üzerinden hesaplanan Kredi Notu artık herkesin hayatının önemli bir parçası. Tarımdan gıdaya, sağlıktan sosyal hizmetlere hatta otomotive kadar onlarca sektör, sunduğu hizmeti Kredi Notu ile paralel olarak şekillendiriyor. Bu nedenle Kredi Notu yüksek olanların her zaman bir adım önde olacağını unutmamak gerek. Findeks üyesi 1 milyon 90 bin kişi ve üye 10 bin şirketin verilerine göre, 1.900 üzerinden derecelendirilen sistemde Türkiye’nin Kredi Notu ortalaması 1.450” dedi.

İyi nota avantaj var

Bireylerin bankacılık sektöründeki kredibilitesinin özeti niteliğindeki Findeks Kredi Notu’nun, bankaların kredi kararı verirken değerlendirdikleri önemli bir referans noktası olduğunu söyleyen Kasım Akdeniz, şu bilgileri verdi: “Kredi Notu, bankalardan kullanılan bireysel nitelikli tüm kredi ve kredi kartı hesaplarına ait geçmiş veriler üzerinden oluşturuluyor. Son dönemde gelişmiş dünya ekonomilerinde olduğu gibi, Türkiye’de de pek çok alanda tüketicilerin kredi notlarına ve risk raporlarına bağlı olarak çeşitli finansal avantajlar sağlanmaya başlandı. Özellikle Kredi Notu yüksek olan bireyler için ev, araç kiralama veya düşük faizli kredi kullanma gibi fırsatlar sunulabiliyor. Örneğin; ev kiralamalarında emlakçı veya ev sahibi Kredi Notu’nu talep ederek depozito ya da kira miktarını farklılaştırabiliyor. Bu durum ev sahibi için güven, kiracı için itibar niteliği taşıyor. Aynı şekilde araç kiralamalarında da Kredi Notu yüksek kişiler benzer maliyetle daha üst segment bir araç kiralayabiliyor. Diğer taraftan bankalar, kredi faiz oranlarını kredi notuna göre daha uygun hale getiren kampanyalar düzenlemeye başladı.”

Haberin Devamı

Karşılıksız çek alma riskini % 80 azaltır

Haberin Devamı

15 Haziran itibarıyla birçok bankada uygulamaya giren Karekodlu Çek ile reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmasının önüne geçilebildiğini belirten Kasım Akdeniz, şöyle konuştu:

“Ekonomide neredeyse 1.5 milyon çek keşidecisi var ve bunlardan 310 bin kişinin halen ödenmemiş en az bir çekivar. Bunların da 235 bininin elinde daha önceden aldığı ve halen keşide edilmemiş boş çek yaprağı bulunuyor. Bugün ticari hayatta en önemli husus bu kişilerle iş yapmamaktır. Günümüzde güvenli bir ticari hayatın yolu iş yaptığınız, vadeli mal sattığınız kişileri tanımaktan geçiyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün. Karekodlu Çek, bu bilgiye güvenli ve hızlı ulaşımı sağlayarak ticarette güvenin simgesi olacak.”

Haberin Devamı