Gazete Vatan Logo

Vatandaş yandı! İki zam birden...

10 güne kadar yansıyacak

Soğutulmuş çiğ sütün fiyatı 0,90 kuruşa çıkarıldı. Süt fiyatlarındaki artışın en fazla 10 gün içerisinde market raflarına yansıması bekleniyor.

Dünyanın en büyük gıda üreticisi ve ihracatçısı ABD'de yaşanan kuralık nedeniyle süt üreticileri için en önemli girdi olan soya küspesi fiyatlarında meydana gelen artış ile içeride saman fiyatlarında yaşanan artış, fiyatı 80 kuruş olan çiğ sütün 90 kuruşa çıkmasına neden oldu.

Yaz aylarında ABD'de yaşanan son 50 yılın kuraklığı nedeniyle gıda fiyatlarında meydana gelen artış, hammaddede dışarıya bağımlı olan Türkiye'de süt fiyatlarının artmasına neden oldu. İçeride ise bu yıl yüzde 400'lük fiyat artışıyla 2012'nin zam şampiyonu olan saman fiyatlarında görülen rekor yükseliş, üreticilerin maliyetlerindeki artışı da beraberinde getirdi.

Beş aydır büyük sıkıntı içerisinde olan üreticileri rahatlatmak amacıyla süt fiyatlarında artışa gidildi. 1 ekim 2012 - 31 mart 2013 arasını kapsayan altı aylık dönemde, soğutulmuş çiğ sütün fiyatı 0,80 kuruştan 0,90 kuruşa çıkarıldı.

Söz konusu artışın, bir hafta içerisinde market raflarına yansıması bekleniyor.

'5-10 GüN İÇİNDE RAFLARA YANSIR'

Edirne Süt üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, soğutulmuş çiğ sütün fiyatının 0,90 kuruş olarak belirlenmesinin üreticiyi rahatlatan bir karar olduğunu kaydederek, söz konusu artışın masraflara yansıyacağını belirtti.

Son beş aydır ciddi sıkıntı içerisinde olan sektörün kurak geçen yaz nedeniyle maliyet giderlerinde ciddi artış olduğunu söyledi.

Girdi ve hammaddelerde dışarıya bağımlı olan Türkiye'nin ABD'de yaşanan kuraklıktan büyük ölçüde etkilendiğini ifade eden Suiçmez, Rusya'da iki sene önce yaşanan kuraklığın da etkisinin henüz geçmediğini söyledi.

5-10 gün içerisinde fiyatlardaki artışın rafa yansıyacağı bilgisini veren Suiçmez, sanayicilerin fiyat artışları konusunda adil olmasını beklediklerini söyledi. üretime gelen zammı geçmemesi yönünde çalışma yapılmasını beklediklerini kaydeden Suiçmez, 'İnsaflı olsunlar' çağrısında bulundu.

SüT üRETİCİLERİ DESTEKLERİN ARTMASINI BEKLİYOR

Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, 1,5 yıldan beri üreticinin sanayiye sattığı süt fiyatlarında hiç artış olmadığını, dünyada ve Türkiye'de hammadde fiyatlarında yaşanan artışın, süt fiyatlarındaki artışı kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

ABD'de yaşanan kuraklıktan dolayı soya üretiminde eksiklik olduğunu kaydeden Koyuncu, Anadolu'da ise boy kısalığından dolayı saman fiyatlarının arttığını söyledi.

Türkiye'de sütün fiyatının 80 kuruş iken, yem fiyatlarının 90-95 kuruş arasında olduğunu bildiren Koyuncu, süt fiyatının 90 kuruşa çıkmasıyla fiyatların başa baş duruma geldiğini söyleyerek '1 kg sütle 1 kg yem almaya çalışıyoruz' diye konuştu.

Tarım Bakanlığı'nın tarımsal destekler bölümüne hayvancılık destekleri içinde çiğ süte verdiği destek miktarının arttırılmasını talep ettiklerini kaydeden Koyuncu, soğutulmuş süte 2012 yılında 6 kuruşa düşen desteğin 10 kuruşa çıkarılmasını istediklerini ifade etti. Koyuncu, ancak yapılacak 4 kuruşluk artışla yem maliyetlerini karşılayabileceklerini söyledi.

Maliyetine satış yaptıklarını yineleyen Koyuncu, 'üretici para kazanmıyor, bitkisel üretim yapan kazanmıyor. Parayı kim kazanıyor, onu sormak lazım. Süt üreticisi kazanmazsa, tarım ve haycanlılıkta sıkıntı olur. ' diye konuştu.

Süt fiyatlarına gelen zammın, raflarda süt fiyatlarında çok fazla değişikliğe neden olmasını beklemediğini kaydeden Koyuncu, yüzde 5 ila 10 arası artış görülebileceğini son kararı sanayicilerin sektör karlılıklarına bakarak vereceğini dile getirdi.

OKULLARDA SüT DAĞITIMI İKİNCİ DÖNEMDE BAŞLAYACAK

Okul sütü uygulaması ise sütün az olduğu bu dönemde ihale sürecine girmedi, dağıtımın ikinci dönemde başlayacağı belirtildi.

Bakan Dinçer, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Süt dağıtımını yine yapacağız. Planlarımıza göre ikinci yarı, haftada 3 gün olmak üzere yeniden ilkokullarda ve okul öncesi kurumlarda hem resmi hem özel kurumlarda süt dağıtımına başlayacağız." şeklinde konuştu.

SüT üRETİMİNİN EN FAZLA OLDUĞU DÖNEM İLKBAHAR

Okul sütü projesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Koyuncu, süt dağıtımına ikinci dönem başlanmasının yerinde bir karar olduğunu kaydederek 'Özellikle mart nisan mayıs ayları süt üretiminin zirve yaptığı dönemdir. Süt arzının en fazla olduğu dönem olmasından dolayı hem üretici hem de tüketici açısından daha uygun' diye konuştu.

Her yıl bu ayların süt üretiminin en az olduğunu kaydeden Suiçmez ise, Türkiye'de hayvancılıkta programlı bir doğum programına geçilemediğini, gelişmiş ülkelerdeki hayvanların her dönemde buzağılayabilirken Türkiye'de hayvanların ancak Ocak-Şubat aylarında buzağılamaya başladığını ve süt üretiminin en fazla arttığı dönemin ilkbahar olduğunu söyledi. (CEREN DİLEKÇİ / THE LİRA)

Ekmeğe sessiz sedasız zam

Türk Gıda Kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinde ekmeğin tuz oranı azaltılarak kepek oranı artırılmıştı. 250 gram ekmeğin tavan fiyatı 75 kuruş olarak belirlenmişti. Ancak Türkiye'nin birçok ilinde fırıncılar, dar gelirlileri düşünerek ekmeği 60 kuruştan tüketiciye sundu.

Önceki gün fırınlara giden vatandaşlar ise 60 kuruştan aldıkları ekmeğin 75 kuruşa çıktığını görünce büyük şok yaşadı. Fırıncılar, 15 kuruşluk zammın un fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını dile getirdi.

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, ekmeğin tavan fiyatının 75 kuruş olduğunu, ancak bazı fırıncıların 60 kuruştan satış yapmaya devam ettiğini dile getirdi. Son günlerde un fiyatlarındaki artış üzerine bütün fırıncıların fiyatları 75 kuruşa çıkartmak zorunda kaldığını savundu.

Andiç, un fiyatlarının ciddi oranda artmasına rağmen ekmeğin 75 kuruştan yukarı satılmayacağını ifade etti.

Haberin Devamı