Gazete Vatan Logo

Vatandaş merdiven altını sorgulayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, işletmelerin açılış, kapanış ve faaliyetlerine yönelik işlemlerin tek merkezden yapılacağı elektronik platform ‘Perakende Bilgi Sistemi’nin (PERBİS) uygulamasıyla, kamuoyunda merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız iş yerlerinin vatandaşların denetimine açılacağını açıkladı.

PERBİS’in bilgi edinme ve başvuru olmak üzere temel olarak iki işlevi olacağına işaret eden Yazıcı, iş yeri açmak isteyen girişimcilerin sistem için kurulacak internet sitesini ziyaret ederek, ne yapmaları gerektiğini öğrenebileceklerini belirtti. Yazıcı, PERBİS’in merdiven altı olarak tabir edilen işletmeleri azaltacağını söyledi.

Vatandaşların, ikamet ettikleri muhitlerdeki iş yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsata uygun faaliyet gösterip göstermediğini PERBİS üzerinden anlık olarak sorgulayabileceklerini kaydeden Yazıcı, bunun için ihbar hattı kurulacağını ve iş yeri açılış süreç ile faaliyetlerinin denetimine açılacağını vurguladı.

Bürokratik işlemler azalacak

Girişimcilerin özellikle iş yeri açılışlarında birçok bürokratik işlemle karşı karşıya kaldığına değinen Bakan Hayati Yazıcı, PERBİS ile perakende işletmelerin açılış, faaliyet ve kapanışlarına yönelik başvuruların tek bir merciye yapılacağını, sonuçlandırılacağını, böylece bürokrasinin azaltılarak zaman ve maliyetten tasarruf edileceğini ifade etti.

Haberin Devamı