Gazete Vatan Logo

Vatandaş mahvolurdu

Maliye Bakanı Şimşek TL’deki dalgalanmayı değerlendirdi, “2008-2009’dan beri vatandaşın dövizle borçlanmasını yasakladık. Yoksa vatandaşın bilançosu alt üst olurdu” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz kurunu mayınlı alana benzeterek, kısa vadeli öngörü yapmanın imkansız olduğunu söyledi.

Piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Şimşek, “Dolar tüm dünyada parabirimlerine karşı değer kazanıyor.Yükselişi ona göre değerlendirmeliyiz” dedi. TV’de konuşan Bakan Şimşek, doların son 1 yıl içinde endeks olarak yüzde 22 civarında değer kazandığını kaydetti ve ekledi: “Dolar, dünyada bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Türk Lirası, nispeten, özellikle de son 1 haftada biraz daha baskı altında.”

Türkiye’deki şirketlerin borçluluk oranlarının iddia edildiği gibi yüksek olmadığını ancak makro ihtiyati bir felsefeyle riskleri yönetmek istediklerini belirten Şimşek, “Şimdi bakın biz 2008-2009’dan beri vatandaşın dövizle borçlanmasını yasakladık. Ne kadar doğru bir karar vermişiz. Allah korusun, bu kur hareketleri oldu. Hanehalkının bilançosu altüst olmuş olurdu” diye konuştu.

İhaleler TL’yle olabilir

Mehmet Şimşek, özelleştirme ihalelerinin neden lira üzerinden yapılmadığını sorulması üzerine, Türkiye’de uzun süredir, özelleştirme ihalelerinin dolar üzerinden yapılması gibi bir gelenek olduğunu belirterek,

Haberin Devamı

Milli Piyango’ya baktığınız zaman geliri, değerlemesi lira üzerinden. İhaleler lira üzerinden olabilir, makul bir öneri” diye konuştu.

İkiz açığı kaldıramayız

Mehmet Şimşek, kamu tasarruflarında 8 yıllık dönemde dramatik iyileşme yaşandığını belirterek, “Cari açık sorunu varken, ikiz açık sorununu kaldıramayız” dedi. Cari açığın sarı ışık olduğunu, bütçeyle birleşmesi halinde kırmızıya döneceğini söyleyen Şimşek, kamu kesiminde mali dengeleri iyileştirdiklerini ve bundan geri dönüş olmadığını kaydetti.