Gazete Vatan Logo

Vatandaş konkordato talep edebilir mi ?

Son dönemde şirketlerin konkordato taleplerinde bir artış olurken, tacir olmayan sade vatandaşın da borçları için konkordato talebinde bulunabileceğine dair hukuki yorumlar tartışma yarattı. Genel görüş talep edemeyeceği yönünde.

Vatandaş konkordato talep edebilir mi ?

Kurdaki artış ve daralan piyasalar ortamında konkordato talep eden şirket sayısında hızlı bir artış olurken, ortaya atılan bir soru tartışma yarattı. Mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken sade vatandaşın da konkordatoya başvurabileceği iddiası dün en çok konuşulan konuydu. Hukukçular bu konuda ikiye bölünmüş vaziyette.

Talep gelmedi

Şu ana kadar sade vatandaştan böyle bir talebin gelmediğinin altı çizilirken, mahkemelerin de böyle bir talep gelmesi halinde ne karar vereceği bilinmiyor. Tartışmanın kaynağında İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapan 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi var. Bu maddeyi yorumlayan bazı hukukçular tacir olmayan vatandaşların da vadesinde ödenememe riski olan borçları için konkordato talebinde bulunabileceğini iddia ediyor. Bu talebi de yine tacir olmadıkları için ticaret mahkemelerine değil, bölgelerindeki asliye hukuk mahkemelerine yapabileceklerini savunuyorlar.

Ancak ağırlık kazanan görüş bir başvuru olsa dahi bunun kabul edilmeyeceği, vatandaşın da gereksiz bir mahkeme masrafına girmiş olacağı yönünde. Sade vatandaşın konkordato talep edemeyeceğini iddia eden hukukçuların görüşü şöyle:

Haberin Devamı

“Tacir olmayan birinin başvurusu muhtemeldir ki reddedilir. Konkordato talep eden bir şirketin ortağı ya da kişisel kefaleti olanlara tanınan bir hakkın yanlış yorumlandığı kanaatindeyiz. Madde sadece doğrudan tacir olmayan ancak müteselsil kefil sıfatıyla senet veya sözleşme imzalayanları, şirket yöneticilerini kapsar. Şirket ortağı olmayan düz vatandaşın böyle bir talebi kabul edilmez. Kaldı ki bu süreç sonunda iflas da olan ticari bir yöntemdir.”