Gazete Vatan Logo

Vatandaş dolara koştu!

Mart-eylül döneminde hane halkının döviz tevdiat hesapları 57.5 milyar lira artarak 275 milyar liraya fırladı. Bu artışın 32.5 milyar lirası kur farkından kaynaklanırken, 24.6 milyar lirası taze döviz mevduatı olarak girdi

Vatandaş dolara koştu!

Türk Lirası sene başından bu yana en fazla değer kaybı yaşayan para birimlerinden biri olurken, özellikle seçimler ve artan siyasi tansiyonla birlikle döviz de hane halkının en önemli tasarruf aracı oldu. Merkez Bankası’nın dün yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’na göre, Mart 2015-Eylül 2015 arasında hane halkının döviz tevdiat hesapları (DTH) 57.5 milyar lira artarak 217.6 milyar liradan (83.3 milyar dolar) 275 milyar liraya (91.5 milyar dolar) fırladı.

TL’NİN PAYI YÜZDE 44.5’E GERİLEDİ

Artışın 8.2 milyar doları yani 24.6 milyar lirası taze mevduat girişinden, kalan 32.5 milyar lirası da kur farkından kaynaklandı. Aynı dönemde hane halkının finansal varlıkları içinde yabancı para tasarruf mevduatının payı da yüzde 25.6’dan yüzde 28.7’ye yükseldi.

Aynı dönemde TL tasarruf mevduatı ise 402.2 milyar liradan 425.3 milyar TL’ye çıksa da vatandaşın toplam finansal varlıkları içindeki payı yüzde 47.3’ten yüzde 44.5’e geriledi.

Verilerin detaylarına bakıldığında ise söz konusu dönemde orta direk vatandaşın değil, zengin kesimin dolara koştuğu ortaya çıkıyor.

Şöyle ki: Merkez Bankası’nın raporunda döviz mevduat hesaplarındaki artışın tamamına yakınının 0-50 bin TL üzerindeki orta ve büyük tutarlı hesaplardan kaynaklandığı ifade edildi. Son altı aylık dönemdeki yabancı para tasarruf mevduatı artışının önemli bir kısmı, faiz farklarına daha duyarlı ve görece daha oynak olan büyük tutarlı mevduattan gelirken, 0-50 bin TL aralığında olan yabancı para tasarruf mevduatı ise azalış göstererek yabancı para mevduatına düşüş yönünde katkı verdi.

IMF, YUANI SDR SEPETİNE ALDI

Haberin Devamı

IMF, Çin para birimi yuanın 1 Ekim 2016’dan itibaren kur sepeti SDR'ye kabul edilmesini kararlaştırdı. Yuanın sepetteki ağırlığı yüzde 10.92 olacak. IMF'nin rezerv para sepetinde halihazırda ABD Doları, Euro, sterlin ve Japon Yeni bulunuyor.

DOLAR YÖNÜNÜ AŞAĞI ÇEVİRDİ

Türkiye ile Rusya geriliminde yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden TL, dün kâr satışlarıyla yönünü aşağı çevirdi. Güne 2.93 TL’den başlayan dolar, 2.8977'ye kadar geriledi. Akşam iki ülke arasında görüşme olmayacağı haberiyle kur yeniden 2.91’i aştı.

Haberin Devamı