Gazete Vatan Logo

Vatandaş ‘Cumhuriyet Kulesi yıkılmasın’ dedi

Keçiören’de 14 yıldır atıl durumda kalan ‘Cumhuriyet Kulesi’nin yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin düzenlenen halk oylaması ve anketin vatandaşların yüzde 76’sı kulenin yıkılmaması yönünde oy kullandı

Vatandaş ‘Cumhuriyet Kulesi yıkılmasın’ dedi

Ankara’daki kule için yapılan referandumun sonucu belli oldu. Halk oylaması için Kalaba Meydanı, Gazino, Esertepe, Sancaktepe ve Aşağı Eğlence’de sandıklar kurulmuştu. Vatandaşlara ‘Yıkılsın’ ve ‘Yapılsın” seçenekleri sunulmuştu. Keçiören Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Mutabakat gereği 25.11 2017 tarihinde Keçiörenimizin en yoğun bölgeleri dikkate alınarak kurulan sandıklarda konu halkımızın onayına sunulmuş, Kulenin yukarıda belirtilen gerçekler ve maliyet ışığında yapılması /yıkılması hususu “Cumhuriyet Kulesi Eğilim Araştırması” anketi ve 5 noktada gerçekleştirilen halk yoklaması ile vatandaşımıza sorulmuştur. Yapılan halk yoklaması ve anket sonucunda vatandaşlarımızın yüzde 76’sı kulenin yıkılmamasına yönelik irade beyanında bulunmuşlardır.

Vatandaşımızın irade ve desteği dikkate alınarak konu hakkında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Tuna’ya bilgi verilmiş, projenin güncellenip daha fonksiyonel hale getirilerek Keçiören’in ve vatandaşımızın hizmetine sunulacağı kararına varılmıştır.

Haberin Devamı

Dinozor gitti

Ankara Büyükşehir Belediyesince, Ankapark’ın tanıtımı için 2015’te Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kavşağına konulan dinozor maketi kaldırıldı. Ankapark’ın tanıtımı için AOÇ kavşağına yerleştirildiğinde vatandaşların dikkatini çeken dinozor maketi, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından bulunduğu yerden söküldü.

Dinozor maketi, belediye ekiplerinin yarım saat süren çalışmaları sonucunda bulunduğu orta refüjden alınarak vinç yardımıyla götürüldü. Vatandaşlar çalışmayı ilgiyle izledi.
- 175 metre uzunluğundaki kulenin içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikâh salonu, sergi salonu, müze, seyir terasları planlanıyordu.
- 2003 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, kulenin temelini attı, törende Gülben Ergen konser verdi.
- İnşaat, müteahhit firmanın zarar ettiği gerekçesiyle 2003-2008 arasında birkaç kez durma noktasına geldi.
- Büyükşehir Belediyesi, 2008’de Keçiören Belediyesi’ne kulenin imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.
- 10’uncu İdare Mahkemesi, Büyükşehir’in açtığı dava sonucunda kulenin ruhsatını 2009’da iptal etti.
- 144’üncü metredeyken durdurulan kule hakkında verilen karar, Keçiören Belediyesi’nce temyize götürüldü.
- Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, yeni mania planıyla aştı.
- Ancak bu kez Danıştay 6’ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, onayladı ve kulenin yıkılması kesinleşti.
- Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek, “Kulenin yapımına karar veren ilgililer hakkında tazminat davası açılmalı” derken, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da “Karara uyup yıkacağız” dedi.
- Gelinen süreçte kule için yıkımla ilgili bir gelişme yaşanmazken son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak görüşmesinden referandum kararı çıktı.

Haberin Devamı