Gazete Vatan Logo

Vatan sadece gazetecilik yapıyor


Dişli 20 gün dayanabildi

12 Ağustos 2008’de CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’deki bir arsanın imar değişikliği ve kredi sağlanması karşılığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’ye “1 milyon dolarlık iş takibi ücreti” ödenmesine ilişkin belgeyi basına dağıttı. VATAN, Dişli’nin adının karıştığı Silivri’deki “arsa vurgunuyla ilgili çok önemli belgelere tek tek ulaştı. VATAN, 14 Ağustos 2007’de manşetten ’TESCO da işin içinde” diyerek olayın boyutlarını gözler önüne serdi. Bu belge, Dişli’nin ’eski ortağı’ Mehmet Karasu’nun, TESCO’ya imar tadilatları bittikten sonra arsayı 8.4 milyon dolara satmayı taahhüt ettiğini ortaya koyuyordu. Dişli 1 milyon dolarlık protokolü ortağı Karasu’nun çekeceği krediye teminat gösterdiği için imzaladığını söyledi. Ancak VATAN ulaştığı belge ile bunun da gerçeği yansıtmadığını, bankadan kredi çekilirken Silivri’deki arsanın teminat olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. İşte VATAN’ın ısrarlı takipi ve ortaya çıkardığı bu belgelerden 22 gün sonra Dişli, 2 Eylül 2008’de partideki görevinden istifa etti.

‘Fenerci’ noter gitti

23 Eylül 2008 tarihli VATAN’ın özel haberi gündeme damgasını vurdu.

Almanya’daki Deniz Feneri davası sanığı Mehmet Gürhan’ın, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ı vekil tayin ettiğine ilişkin vekaletnameyi Kılıçdaroğlu açıkladı. Ancak VATAN vekaletnamenin düzenlendiği tarihte Gürhan’ın cezaevinde olduğunu ortaya çıkardı. Bu belgenin mal kaçırma amacıyla düzenlendiğini belgeledi. ’Bağış paralarını sahte vekaletle kaçırmışlar’ başlıklı haberiyle skandalı duyurdu. İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç, Gürhan Almanya’da olduğu halde Karaman’ı vekil tayin eden vekaletname düzenlemişti.

VATAN’ın bu haberinin Savcılık Büyükkılıç hakkında “resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Adalet Bakanlığı da 13 Şubat 2009’da Noter Büyükkılıç’ı açığa aldı.

Sevigen dosyası

15 Şubat 2009’da ’Rant ittifakı’ manşetiyle; 23 katlı Selenium Panorama’yla ilgili belgeleri gündeme getirdik. AKP ve CHP’li Belediye Meclis üyelerinin oylarıyla “8 yıldır yapılamayan imar değişikliğinin 3 ayda yapıldığı” gözler önüne serildi. VATAN, bir gün sonra arsanın önceki sahibi Özhan Erem’in ifadelerine dayanarak ’Aracı Sevigen’ başlıklı habere yer verdi. Erem, alıcı SEREN A.Ş’nin sahipleri Kohen Ailesi ve Mehmet Emin Erkan (Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı) ile Sevigen aracılığıyla tanıştığını anlatıyordu. 3. gün ’Bu da CHP’nin Şaban Dişli Olayı’ başlıklığıyla “kâr payı ortaklığı sözleşmesi”ni gündeme getirdik. Arsa sahibi SEREN A.Ş., arsanın satışı ve imar değişikliklerinde “emeği geçen” Sevigen’i bu belgeyle yüzde 8 kâr payı ortağı yapmayı tahhüt ediyordu. 17 Şubat’ta Sevigen “İki gazete manşetiyle istifa mı edeceğim. Burada rant yok“ dedi. Ertesi gün CHP lideri Sevigen’e sahip çıkarken, “Etik açıdan olay doğru değil ama yolsuzluk ve imar rantı yok” dedi. CHP’li Ali Topuz ve Atilla Kart Sevigen’in istifasını istedi. Ve 6’ncı gün Sevigen, (yolsuzlukların üzerine giden VATAN’a gerçekdışı bir suçlamada bulunarak) istifasını açıkladı.


Haberin Devamı