Gazete Vatan Logo

Vatan'dan tüketiciye müjde

Vatan’ın fast food’lardaki trans yağ oranına dikkat çeken manşetleri sonuç getirdi. İşte detaylar...

Vatan’ın Türkiye’deki “abur cubur” gıdalar ve fast food’lardaki trans yağ oranına dikkat çeken manşetlerinden sonra tüketici için bir müjdeli haber de Burger King’ten geldi. TAB Gıda CEO’su Caner Dikici, “192 restoranımızda artık fast food’u obezitenin kaynağı sayan kabusu bitirdik. Ürünlerde sıfır trans yağ kullanımına geçtik” dedi

ABD’li ünlü fast food şirketi Burger King doymuş yağ kullanımında Türkiye’de bir kısıtlama olmamasına rağmen restoranlarının tamamında artık sıfır trans yağ kullanmaya başladı.
Ürünlerinde “Sıfır trans yağı” kullanımına ilişkin 1,5 yıl önce karar aldıklarını, uygulamaya ise yılbaşından itibaren geçtiklerini belirten Burger King Türkiye Distribitörü TAB Genel Müdürü Caner Dikici VATAN’ın sorularını şöyle yanıtladı.

* Trans yağdan vazgeçemeye nasıl karar verdiniz?

Önceden ürünlerin hazırlanmasında trans yağı içeren “Kanola” yağı kullanılıyordu. Obeziteyi tetiklediği ve kalp sağlığını olumsuz etkilediği yönünde gelen eleştiriler nedeniyle sosyal sorumluluk bilinciyle trans yağ kullanımını sıfırlama kararı aldık.

* Uygulamaya geçiş neden 1,5 yıl sürdü?

İki nedeni var. MarSA bizim için özel olarak trans yağı içermeyen bir yağ üretti. Bu zaman aldı. Yurtdışından Palm çekirdekleri getirttiler ve üretim yapıldı. Bu yağ yüzde 65 palmoil, yüzde 35 ayçiçek yağı içeriyor. İkincisi ise; kullanım esnasında bu yağın ne zaman atılacağı ile ilgili ölçme yapmak gerekiyordu. Diğer yağ kullandıkça koyulaşıyordu ama bu yağın rengi değişmiyor, açık olduğu için yanıltıcı olabiliyordu. Bu nedenle yurtdışından “EBRO” adı verilen bilgisayarlı ölçme cihazları getirttik ve Türkiye’deki 200’e yakın restoranımıza dağıttık.

Yüzde 20 pahalı

* Trans yağı sıfırlamanın maliyeti ne oldu?



Trans yağ oranı sıfır olan bu yağ diğerine göre yüzde 20 daha pahalı. Üstelik ömrü de yüzde 10 daha kısa. Yağın kirlilik oranını ölçen 200 cihazın maliyeti ise 100 bin YTL. Halk sağlığı söz konusu olduğu için bu yüksek maliyeti göze aldık ve kararımızı uyguladık. Artık herkes korkmadan, rahatlıkla ürünlerimizi tüketebilir.

* Diğer ülkelerde durum nedir?

New York Eyaleti 1 yıl önce trans yağ kullanımını yasakladı. Bu nedenle ABD’deki Burger King restoranlarında uygulama verilen zaman dilimi içinde 1 yıl önce başladı. Avrupa ülkelerinde ise kanuni bir zorunluluk olmadığı için İngiltere’nin ve İspanya’nın bazı bölgelerinde bu yıl içinde trans yağ kullanmama uygulamasına geçildi. Amerika’nın ardından trans yağı sıfır uygulamasının ülke çapında uygulanması açısından Türkiye 2’nci ülke oldu.

* Kutunun üzerindeki tabloda trans yağ oranı 1’den az olduğu belirtiliyor. Ama siz oranın 0 olduğunu söylediniz. Çelişkili değil mi?

Hayır. 2002/58 sayılı Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketlenme Kuralları Tebliği uyarınca; trans yağ asidi ürün içindeki toplam yağın 100 gramında 1 gramdan az olduğu takdirde ürün “trans yağ asidi içermez” olarak etiketleniyor. Yani anlamı insana zararlı olmayacak kadar az demek oluyor. Bu nedenle trans yağ oranı 0 deniyor.

Günde 3 kez ölçüyoruz

* Nasıl ölçüyorsunuz?

Bu cihazla günde en az 3 kez kızartma yağı ölçülüyor. Cihazın ucundaki aparat yağa daldırılıyor ve 4-5 saniyede yağın içindeki kirlilik oranı ekranda beliriyor. Yağdaki kirlilik oranı için üst sınır “22” olarak tespit edilmiş. Biz bütün restoranlarımıza bu değere ulaşmadan cihaz 20’yi gösterdiği anda yağın yenisiyle değiştirilmesi talimatını verdik. Yılbaşından bu yana testler yapıyorduk. Koku, lezzet testlerinde başarılı sonuçlar aldık ve kararı kamuoyuyla paylaştık.

Haberler ses getirdi üretici insafa geldi


Vatan çocuklarımızın bir numaralı düşmanı doymuş ve tarns yağ oranlarının Türkiye’de satılan ürünlerde de aşağı çekilmesi için geçen yıl büyük bir kampanya başlatmış, üst üste günlerce konuyu manyete taşımıştı. Obeziteye karşı mücadele kapsamında Starbucks ve Frito-Lay gibi gıda devleri tek tek trans yağ (doymuş yağ) kullanımında geri adım attı. Pepsi Co’ya bağlı Frito-Lay de bazı ürünlerinde yağ oranlarında yüzde 10 azaltıma gitti. Patates cipsi markası Cheetos ürünlerinin artık yüzde 40 daha az doymuş yağ içereceği belirtildi. Kahve zinciri Starbucks doymuş yağ içerdiği belirlenen yağlar ile hazırlanan yiyeceklerin mönülerdeki oranının yüzde 20 civarında olduğunu bildirdi. Bu oranın kademeli olarak aşağıya çekeceğini açıkladı. Burger King de o dönem verdiği sözde durdu ve sıfır trans yağ kullanımını tüm Türkiye’deki restoranlarına genişletti.

FAST FOOD SÖZLÜĞÜ

Trans yağ nedir?

MIsIrözü yağı, ayçiçeği yağı, zeytinyağı gibi sebze yağları hidrojenasyon denen bir işlemden geçirilir. Bu, yağın kızartma ömrünü uzatır. Yani moleküler yapısına hidrojen eklenerek katılaştırılır ve margarine dönüştürülür. Margarin yapmak için sıvı yağ basınç altında ısıtılıp kaynatılır. Bu işlemden geçen yağın yapısı bozulur. İşte bu tip yağlara trans yağ adı verilir. Trans yağlar hayvansal yağlar veya doymuş yağlardan çok daha fazla sağlığımıza zararlıdır.

Hangi besinlerde bulunur?

Krakerler, margarinler, patates cipsleri, patlamış mısır, kremalı-karamelli bisküviler, şekerlemeler, bazı et ve mandıra ürünleri
Doymuş yağ nedir?


Oda sıcaklığında katı olan yağlar doymuş yağlardır. Hayvansal ürünlerinde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır. Doymuş yağlar vücutta kolesterolün yükselmesine neden olur. Bu da kalp hastalığı riskini artırır.

Hangi yiyeceklerde bulunur?

TereyaĞ, margarin, içyağ (et, sakatat), süt ve süt ürünleri, hindistan cevizi, palmiye yağı, kakao yağı, kümes hayvanlarının derisi, Yumurta sarısı. Marketlerde satılan özel işlem görmüş yiyecekler, bisküviler ve kekler raf ömürlerini uzatmak için çoğunlukla doymuş yağla yapılırlar.

Günlük ne kadar yağ alınmalı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlara göre bir kişinin alması gereken yağ miktarı günlük enerji tüketiminin (kcal) en çok yüzde 20-30’u kadar olmalıdır. Bu yağın en çok yarısı doymuş yağ olabilir. Trans yağ oranı ise günlük kalori tüketimimizin en çok yüzde 1’i kadar olmalıdır. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na göre bir yetişkinin günde en çok 6 gr. tuz alması, 65 gr. yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir çocuk bu oranları fazlasıyla aşıyor.


Haberin Devamı