Gazete Vatan Logo

Vasiyeti google'ı bitirir mi?

Apple'ın son tanıtımı imparator Steve Jobs'un vasiyeti için google'ı bitirme yönünde ilk adım mı...


Apple'ın iOS 6 ile çizdiği yol, şirketin kurucusu Steve Jobs'ın "Google'a nükleer savaş açacağım" vasiyetini mi yerine getiriyor?

Tekno Gazete'de yer alan analiz şöyle:

Steve Jobs ölmeden önce biyografisini yazan Walter Isaacson'a, "Android'i yok edeceğim, çünkü o çalıntı bir ürün, termonükleer savaş açacağım" demişti. Isaacson bu savaşın patent davalarından ibaret olduğunu düşünüyordu. Ancak hukuki bir kavgaya nükleer savaş demenin aşırı olduğunu biliyorduk.

Bugün söz konusu sorunun yanıtını çok daha doğru şekilde verebiliyoruz. Apple gerçekten Google'a karşı termonükleer bir savaş başlatmış durumda. Bu her zamankinden daha açık.

Google aslen arama motoruyla nefes alan bir şirket. Apple ise iOS ile 'arama'nın etkisini azaltmak için elinden geleni ardına koymuyor.

Nasıl mı? Gelin bakalım.

Harita
Apple yeni harita uygulaması ile lokal arama işine giriyor. Bu alanda Google'ın büyük rakibi olan Yelp ile işbirliği yaptılar. Lokal aramalar Google için büyük önem taşıyor. Eğer Apple bu aramaları iPhone ve Safari'lere kaydırırsa, Google aramaları yara alacak.

Arama motoru: Siri
Apple'ın arama motorunun bir adı var. O da Siri. Apple Siri'ye eklediği yeni özellikler ile Google'ı tehdit ediyor. Spor istatistikleri ve skorlarını Siri'ye sormak, ses komutu ile restoran bulmak, rezervasyon yapmak... Bunlar hep Google'ın oyun sahasına giriyor.

Apple, arama motorunu sürekli geliştirmeye devam edeceği Siri'nin üzerine kuracak. Siri'nin bugünkü performansı çok parlak olmasa da uzun vadede Google'ın gözünü korkutacak noktaya gelebilir.

Passbook
Apple'ın iOS 6 ile getirdiği Passbook'un da Google Wallet'tan daha başarılı olma potansiyeli mevcut. Apple ile Google yeni nesil mobil ödeme sistemlerini ele geçirmek için kıyasıya mücadele veriyor. Apple'ın elinde 400 milyon iTunes hesabı ve tabii ki kredi kartının olduğunu hatırlatalım. Ödemeleri üzerine kuracağı iyi bir başlangıç noktasına sahipler.

iPhone sahipleri alışveriş yaparken sadece telefonlarını okutarak bunu yapacak ve ekstra bir işlem yapmadan para iTunes hesabına kayıtlı olan kredi kartından çekilecek.

Düşünün, iPhone sahibisiniz. Starbucks uygulaması cihazınızda yüklü. Yakında bir Starbucks şubesi olduğunda uygulama size bildirim gönderiyor, fırsatları söylüyor. Starbucks'a gidip normalden ucuza satılan ama zor isimli bir kahveyi telefonu göstererek alabiliyorsunuz. Google'ın işte bununla rekabet etmesi gerekiyor.

Web vs Mobil
Apple web dünyasının etkisini azaltmak istiyor. Zaten sokakta herhangi birini çevirin, "Aklından ilk geçeni söyle" deyin, size, "Gelecek mobilde abi" yanıtını verme olasılığı çok yüksek. Hiçbir şirket internetin sahibi değil ama bu şerefe en yakın firmanın Google olduğu da açık. Arama motoru genelde internet kullanımının başlangıç noktası olmakta. Apple ise bu durumu uygulama bannerlarıyla değiştirmek istiyor.

iPhone'da bir siteyi ziyaret ettiğinizde, karşınıza "Bir iPhone uygulamamız var!" uyarısı çıkabiliyor. Daha fazla uygulama kullanmak, daha az mobil internet kullanmak demek. Daha az internet, daha az Google anlamına geliyor.

Düşmanımın düşmanı

Son olarak Apple, Google'ın en büyük düşmanı Facebook ile işbirliğine gitti. Bu diğerleri kadar Google'a darbe vuracak bir hamle olmasa da iki rakibin sana karşı birleştiğini görmek hoş olmasa gerek.

Uzun lafın kısası, Apple Google'ı gözüne kestirmiş gibi görünüyor. iOS 6'nın 200 küsür özelliğinin altında yatan savaş baltalarını gözden kaçırmamak gerekiyor. (Tekno Gazete)

Haberin Devamı