Gazete Vatan Logo

Varoufakis’e ‘vatana ihanet’ suçlaması

Varoufakis’e ‘vatana ihanet’ suçlaması

Yunanistan’ın Euro’dan çıkması halinde memurların hesaplarının hacklenmesi için plan yaptığını itiraf eden eski Maliye Bakanı Varoufakis hakkında ‘vatana ihanetten’ dava açılması gündemde.

Tarihinin en büyük mali krizlerinden birisini yaşayan Yunanistan’da kreditörlere karşı olumsuz tavırları nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in başı şimdi de yargıyla dertte. Yüksek Mahkeme Savcısı Efterpi Koutzamani, halihazırda hakkında 5 dava dosyası bulunan Varoufakis’in dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmamasının incelenmesi için parlamentoya resmi çağrıda bulundu.

Varoufakis’e dava açanların başında Teleia Partisi lideri Apostolos Gletsos ve avukat Panayiotis Giannapoulos geliyor. Gletsos eski Bakan’ın yürüttüğü müzakerelerle ülkesini kötü bir duruma sürüklediğini öne sürerken Giannapoulos Varoufakis’i vatana ihanetle suçluyor.

Varoufakis hakkında açılması beklenen son dava ise 5 milletvekilinin ortaya attığı suçlamalara dayanıyor. Vekiller, Varoufakis’in görevde olduğu dönemde hazırladığını açıkladığı ‘B Planı’yla birçok yasayı çiğnediğini öne sürüyor. Varoufakis, Yunanistan’ın ortak para birimi Euro’dan çıkarak Drahmi’ye dönmesi halinde kullanmayı planladığı paralel bankacılık sistemi kapsamında bir arkadaşından Maliye Bakanlığı’nın online vergi sistemini hacklemesini ve memurların kişisel bilgilerini özel bir bilgisayarda toplamasını istediğini açıklamıştı. Varoufakis bu sayede Drahmi’ye geçilmesi durumunda maaş ödemelerinde bir aksama yaşanmamasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetmişti.

Haberin Devamı

Varoufakis, Başbakan Aleksis Çipras’ın onayı olmadan hazırladığı planla, görevini kötüye kullanmakla, kişisel bilgileri ihlal etmekle, mevcut para yasalarını çiğnemekle ve suç amaçlı örgüt kurmakla suçlanıyor. Koutzamani suçlamalara ilişkin soruşturma açılması talimatı verirken parlamentoda da önümüzdeki günlerde bir araştırma komitesi kurulması bekleniyor.

AB’den yalanlama

Varoufakis Yunanistan’ın Enformasyon Sistemleri Genel Sekreterliği’nin Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’nın kontrolünde olduğunu iddia etmiş, sistemi bu nedenle hacklemeyi planladıklarını söylemişti. Avrupa Komisyonu önceki gün bir açıklama yaparak vergi sisteminin kontrolünün kendilerinde olmadığını duyurdu.

Haberin Devamı

Hapse girebilir

Meclisin Varoufakis’in dokunulmazlığını kaldırması halinde eski Maliye Bakanı’nın hakkındaki suçlamalardan 5 ila 25 yıl arasında hapis cezası alabileceği söyleniyor.