Gazete Vatan Logo

VaroŞtan zİrveye!

Sinema dünyasının 1 numaralı ödülü sinemaya gitmeye parası olmayan bir gencin hikayesini anlatan Slumdog Millionarie filmine gitti. Kate Winslet yıllar sonra muradına erdi, en iyi yardımcı erkek oyuncu ise hayatta olmayan Heath Ledger seçildi

Hollywood’un gurur göstergesi olan Oscar Ödülleri’nin yıldızı bu kez Hollywood değil Bollywood oldu. Hindistan’da günde 1 doların altında yaşayan Cemal’in “Kim 500 Milyar İster”in Hint versiyonunda başlayan öyküsünü anlatan film, 10 dalda aday gösterildiği törende 8 heykelciğe layık görüldü. 2007’de Warner Bros’un “Bu filmden bir şey olmaz” diyerek desteğini çektiği film, Fox’un desteğiyle tamamlanmıştı. Bu yılki Oscar’ların en önemli anlarından biri de 13 yıl içinde 5 kez aday gösterilmesine rağmen bir türlü istediği heykelciğe kavuşamayan Kate Winslet’in en iyi kadın oyuncu seçilmesi oldu. Winslett, “Bu anı 8 yaşımdan beri şampuan şişesiyle prova ediyordum” dedi.

Button üzüldü

En iyi erkek oyuncu ödülü ise beklentilerin aksine Sean Penn’e gitti. Eşcinsel hakları savunucusu bir karakteri canlandırdığı “Milk” filmiyle ödüle layık görülen Amerikalı aktör, “Sizi gidi homo severler” diye konuşmaya başlayınca salon kahkahaya boğuldu. Yardımcı erkek ve yardımcı kadın ödülleri de dokunaklı sahneler yaşanmasına yol açtı. Dark Knight’da oynadığı Joker karakterinden sonra ölen Heath Ledger’ın ödülünü sahneye çıkan ailesi aldı. Yardımcı Kadın Oyuncu’da ödüle layık görülen Penelope Cruz ise sahne arkasında 15 dakika gözyaşı döktü. 13 dalda aday gösterilen Benjamin Button gecenin hayal kırıklığı oldu. 3 ödülle yetinmek zorunda kaldı.

Hem gurur hem tepki

Hİndİstan Başbakanı Manmohan Singh, 8 dalda Oscar kazanan filmin ekibine bir kutlama mesajı göndererek, “Hindistan’ı çok gururlandırdılar” dedi. Filmin çekildiği ülkenin en büyük varoşlarının bulunduğu Dharavi kenti sakinleri ise iki duyguyu bir arada yaşadı. Bir yanda komşularının oynadığı filmin zirveye çıkmasına sevinenler, bir yanda, “Biz kullanarak para kazandılar” diyen tepkili Hintliler vardı.

15 milyon dolar bütçeli filmin yapıcısı Christian Colson filmin Bombay’a saygınlık kazandırdığını söyledi. 455 milyon insanın günde 1 dolardan az bir miktarla yaşadığı “slum” (varoş, gecekondu semti) sakinleri ise filmi “yoksulluğun pornografisi” olarak nitelendirdi. Dharavi sakinleri, filmin ismi nedeniyle “Biz gecekondu köpekleri değiliz. Politikacılarımız 60 yıldır hiçbir şeyi değiştiremediler, sinemacılar mı değiştirecek? Gelirler filmi çeker ve parayı kaparlar. Değişen bir şey olmaz” dedi.

Sonunda kazandılar!

Törenin en dikkat çekici isimleri uzun yıllar sonra Oscar rüyasına kavuşan İspanyol Penelope Cruz ve Avustralyalı Kate Winslett oldu. İkili ödülleri kadar kıyafetleriyle de göz kamaştırdı. İngiliz The Times gazetesi Oscar Ödül Töreni’nin en iyi ve kötü giyinenlerini seçti. Buna göre en iyi giyinen ünlü The Wrestler filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Oscar’a aday olan 44 yaşındaki ABD’li aktris Marisa Tomei oldu. Model Heidi Klum, oyuncu Sarah Jessica Parker ve Meryl Streep gibi ünlülerin kıyafetleri de büyük beğeni toplarken, aktris Natalie Portman, Queen Latifah ve şarkıcı Beyonce Knowles’in kıyafetleri ise rüküş bulundu.

Tören ilk kez HD yayınlandı

Ödül töreni ilk kez High Definition (yüksek çözünürlüklü) olarak yayınlandı. Sky Movies Premiere tarafından verilen HD hizmeti sayesinde tören, normalden 10 kat net izlenebildi. Ancak HD, ünlülerin kusurlarının ortaya çıkmasına da neden oldu.

EN AZ İZLENEN ÜÇÜNCÜ OSCAR

* Ödül törenini 20 yıl sonra ilk kez bir komedyen sunmadı. Sunucu Avustralyalı 40 yaşındaki aktör Hugh Jackman, Oscar için ilk kez müzikal bir performans sergiledi.

* The Wrestler (Güreşçi) filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu” için en güçlü aday olan Mickey Rourke büyük hayal kırıklığı yaşadı.

* 15 milyon dolara mal olan 8 Oscarlı Slumdog Millionaire, en büyük rakibi “The Curious Case of Benjamin Button” filminin 10’da biri bütçeye sahipti.

* 59 yaşındaki iki Oscar ödüllü ABD’li oyuncu Meryl Streep, 15 kez Oscar’a aday gösterilerek kendi rekorunu kırdı.

* Geçen aşırı ilaç kullanımı yüzünden hayatını kaybeden Heath Ledger, öldükten sonra Oscar kazanan ikinci oyuncu oldu.

* Reytinglerde kaydedilen yüzde 6’lık artışa rağmen bu yılki tören en az izlenen 3’üncü Oscar oldu.

ÖDÜLLER

Gecede, 25 kategorinin en iyileri belirlendi. Ödül listesi şöyle:

En iyi yabancı film Japonya’dan çıktı

En iyi film: Slumdog Millionaire

En iyi kadın oyuncu: Kate Winslet (Reader)

En iyi erkek oyuncu: Sean Penn (Milk)

En iyi yönetmen: Danny Boyle (S.Millionaire)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Heath Ledger (The Dark Knight)

En iyi özgün senaryo: Dustin Lance Black (Milk)

En iyi uyarlama senaryo: (S.Millionaire)

En iyi animasyon: WALL-E

En iyi sanat yönetmenliği: Curious Case Of Benjamin Button

En iyi görüntü yönetmenliği: Slumdog Millionaire

En iyi görsel efekt: Curious Case Of Benjamin Button

En iyi ses kurgusu: The Dark Knight

En iyi kurgu: Slumdog Millionaire

En iyi film müziği: Slumdog Millionaire

En iyi yabancı film: Departures (Japonya)

GECEDEN NOTLAR



İlk ödül, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında verildi ve bu ödüle "Vicky Cristina Barcelona"daki performansıyla 34 yaşındaki İspanyol aktris Penelope Cruz layık görüldü. Penelope Cruz, Woody Allen'ın filmleriyle en iyi yardımcı oyuncu ödülünü kazanan 5. sanatçı oldu.

En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne, 13 ay önce hayatını kaybeden Heath Ledger, The Dark Knight filmindeki "Joker" rolüyle layık görüldü. Ledger'ın heykelciğini, annesi, babası ve kız kardeşi aldı. Aktör, Oscar'a ölümünden sonra layık görülen ikinci sanatçı oldu. Peter Finch de 1976 yılında Oscar'a layık görülmüş, ancak kazandığı ödülü görememişti.

En iyi orijinal şarkı ödülünden önce, aday şarkıların dans eşliğindeki sunumu büyük beğeni toplarken, görüntü yönetmenliği dalındaki ödülün takdimi için sahneye gelen komedyen Ben Stiller'ın, sakalı ve tavırlarıyla aktör Joaquin Phoenix'i anımsatan tarzı salondakilerin bölünmesine yol açtı. Davetlilerin bir kısmı gülerken, rahatsızlık duyanların da olduğu gözlendi.



En iyi oyuncu ve en iyi yardımcı oyuncu ödüllerinin dağıtımından önce, sinema sektörünün önde gelen aktör ve aktrislerinin, 5'er kişilik gruplar halinde sahne alması ve her birinin, adayların sunumunu tek tek üstlenmesi gecenin dikkati çeken anları arasına girdi.

Haberin Devamı