Gazete Vatan Logo

Varlık şirketleri onur kırıyor!

Bankaların tahsil edemedikleri 20 milyar liralık sorunlu kredisini 2.8 milyar TL’ye alan varlık yönetim şirketleri bunun 2.3 milyarını tahsil etti. Ancak tahsilat yöntemleri sorgulanıyor.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, büyük bölümü işsiz ve yoksul olduğu için bankalara olan borcunu ödeyemeyen borçlu vatandaşın, varlık yönetim şirketi kâbusu yaşadığını, bu şirketlerin tahsilat yöntemleriyle vatandaşları canından bezdirdiğini bildirdi.

Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, varlık yönetim şirketleriyle ilgili olarak öteden beri gelen şikâyetlerin, ekonominin yeni bir krize doğru gitmesinin ve işsizlik oranlarının artmasına paralel olarak son aylarda yeniden artmaya başladığını bildirdi. Türkiye’nin gündemine 2004’te giren ve sayıları 11’e ulaşan varlık yönetim şirketleri 2014 sonuna kadar TMSF ve bankalardan toplam 19 milyar liralık sorunlu kredi satın aldı. Söz konusu şirketler satın aldıkları bu alacak karşılığında bankalara 2,8 milyar lira ödediler. Bu alacağın yaklaşık 500 bin kişiye ait olan 2,3 milyar lirasını da şimdiye kadar tahsil ettiler.

Borçluya teklif etsinler

Halen ellerinde 16.7 milyar liralık tahsil edilmemiş alacak bulunuyor. Buna göre varlık yönetim şirketleri her 100 liralık alacak için bankalara 15 lira ödediler. Ödedikleri paranın yüzde 82’sini de şimdiye kadar tahsil ettiler. Varlık yönetim şirketlerinin elindeki bu alacakların yüzde 52’sini (yaklaşık 10 milyar lira) tüketici kredisi ve kredi kartı, yüzde 48’ini ise kurumsal, ticari ve KOBİ’lerden olan alacaklar meydana getiriyor.

Haberin Devamı

Sinan Aygün, varlık yönetim şirketlerinin bankaların zarar yazarak adeta “çöpe süpürdüğü” kredileri satın aldıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, varlık yönetim şirketlerine satılan vatandaşların yüzde 90’ı işsiz ve erkek. Tamamı yoksul. Yani hiçbir ödeme güçleri yok. Ekonomi kötüye gittiği, işsizlik de artığı için yakın bir zamanda ödeme gücü kazanmalarına da imkân bulunmuyor. Böyle olunca bu şirketler para tahsil edebilmek için olmadık yöntemlerle işsiz ve yoksul vatandaşı canından bezdiriyor, intihara sürüklüyor.” Aygün, varlık yönetim şirketlerinin bankalara 15 lira ödeyerek aldıkları her 100 liralık alacağı borçlu vatandaşlardan, 200-300 lira olarak tahsil etme peşinde olduklarını, insan onurunu kıran yöntemlerle tahsilat yapmaya çalıştıklarını anlattı. Aygün bankaların borcu devretmeden önce aynı şartlarda borçlu vatandaşa teklif yapmasını ve kapatma hakkı tanımasını da önerdi.

Haberin Devamı