Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu yabancı banka satın alabilir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak Türkiye Varlık Fonu’nun yurt dışında bir markayı, bankayı satın alabileceğini açıkladı

Varlık Fonu yabancı banka satın alabilir

Mega projeler, yeni yatırımlar, sermaye piyasaları ve ülkede istihdamı artırmak için kurulan, kısa sürede büyük kurum ile kuruluşları bünyesine alarak önemli kaynak sağlayan Türkiye Varlık Fonu (TVF), radarına dünya şirketlerini alacak. 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğe ulaşması beklenen TVF, uluslararası markaları yakından takip ederek, Türkiye ekonomisine kazandıracak. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, TVF’nin hazırlık aşamasındaki 3 yıllık stratejinin ortaya çıkmasıyla yurt dışında bir markanın satın alması ya da içeride borsada hisse alımının mümkün olabileceğini söyledi. TV’de konuşan Ertem, “TVF’nin borsada 1 TL’lik hisse alımı yok” dedi. Cemil Ertem, TVF’nin asıl amacını “Türkiye’ye daha çok kaynak çekilmesi” olarak özetledi. Stratejinin belirlenmesi sonrasında “TVF’nin yurt dışında bir markayı, bankayı satın alması tabii ki söz konusu olabilir” diyen Ertem, “Varlık Fonu, Türkiye’de borsadan da alım yapabilir ancak 3 yıllık strateji açıklandıktan sonra işlem yapmaya başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Ertem, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) şimdiden 100 milyar TL’nin üzerinde krediyi teminatlandırdığına dikkat çekerek, 2017 sonu 2018 başında KGF’nin 180 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi. KGF’nin büyümeye önümüzdeki yıllarda 1.5 pozitif katkı yapacağını belirten Ertem, “2018-2019’da çift haneye yaklaşan büyüme dinamiğinin ortaya çıkacağını düşünüyorum. KGF işsizliği önlüyor, piyasayı canlandırıyor, para üretime gittiği için enflasyona da yol açmıyor” dedi.

Merkez enflasyon hedefinde rahatlar

CEMİL Ertem, şu anda çift hanenin üzerindeki TÜFE’nin yılın ikinci yarısında hızla aşağı ineceğini söyledi. Ertem, tarım ve gıda alanlarındaki çarpıklıkların önlenmesiyle birlikte Merkez Bankası’nın enflasyon öngörülerine ulaşmada daha da rahatlayacağını belirtti.