Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu’nun gözü petrokimyada

TVF Genel Müdürü Bostan, dünyanın önde gelen varlık fonlarından biriyle yeni nesil petrokimya tesisi kurma projelerinin olduğunu belirterek, “İmza aşamasındayız” dedi

Varlık Fonu’nun gözü petrokimyada

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Mehmet Bostan, kurum olarak Türkiye’nin geleceği için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın liderliğinde ve enerji ihtiyaçları çerçevesinde çeşitli alanlarda yatırım yapmak için hazırlandıklarını belirtti.

Bostan, “Dünyanın önde gelen en büyük varlık fonlarından biriyle beraber yeni nesil petrokimya tesisi kurma projemiz var, bu konuda imza aşamasına geldik” dedi.

22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen “Gelecek için Yatırım” başlıklı oturumda konuşan Bostan, kongre başlığı altında kendilerini ilgilendiren iki konu bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin Türkiye’nin bölgede bir enerji merkezi niteliği taşıması, diğerinin ülkenin uzun dönemli enerji planları olduğunu söyledi.

Dış ticarete katkı olur

Bostan, Türkiye’nin yerelleşme ve bu anlamda arz güvenliğini sağlama stratejisi olduğuna işaret ederek, “Burada önemli olan Türkiye’nin sadece bir koridor olması değil. Bunun üzerine inşa edilebilecek yeni nesil endüstrilerin de katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz” dedi. Bu çerçevede teknoloji ve diğer alanları ilgilendiren yatırımlar yapmanın amaçlarından biri olduğunu kaydeden Bostan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu konuda somut bir adım atmak üzereyiz. Dünyanın önde gelen büyük varlık fonlarından biriyle yeni nesil petrokimya tesisi kurma projemiz var. Bunun sağlayacağı avantajlar, Türkiye’nin dış ticaret açığının azaltılması. Katma değerli üretimin sağlanarak ihracata katkı ve istihdam gibi diğer konularda da avantajlar sağlayacak.”

Dev zirveden önemli sonuçlar çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Sarayı’nda 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında çok sayıda yerli ve yabancı katılımcıya akşam yemeği daveti verdi. Albayrak, Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen bu buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugünün oldukça yoğun geçen gündeminden bir an olsun sizleri ayırabilmekti hedefimiz. Umarım İstanbul’da güzel anılar biriktirmişsinizdir. Kongrenin hepimiz için verimli ve önemli sonuçlar çıkarmasını umuyorum” ifadelerini kullandı. Albayrak, kongrenin 3 yıl sonra ABD’nin Houston kentinde düzenleneceğini hatırlatarak k o zamana kadar enerji dostu tartışmaların devam etmesini diledi.

Haberin Devamı

Enerjide değişim zamanı

Total CEO’su Patrick Pouyanne, petrol ve gaz sektöründe önemli bir değişim sürecinin yaşandığını, firmaların, hükümetlerin buna uyum sağlamalarının çok önemli olduğunu kaydetti. 22.Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Pouyanne, “Bu değişim yaşanırken değişime öncülük etmek çok önemli bir konu. Bu nedenle biz kendimizi her döneme hazırlayarak, değişime öncülük ediyoruz” dedi. Total CEO’su, şunları kaydetti: “Mesela benim ülkem yatırımlarına devam edecek. Hep birlikte yatırıma devam etmeliyiz. 20 yıl sonrasının bile taleplerini göz önünde bulundurarak yatırım yapmak durumundayız.”