Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu ile ilgili Bakan açıklaması... (Varlık Fonu nedir?)

Gündemin odak noktası Varlık Fonu konusu oldu. Varlık Fonu uygulamasını sevenlerin yanı sıra eleştirenler de oldu. Eleştiriler üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den açıklama geldi. İşte Varlık Fonu hakkında merak edilenler...

Varlık Fonu ile ilgili Bakan açıklaması... (Varlık Fonu nedir?)

Varlık Fonu konusu bazı kamu kurumlarının Varlık Fonu'na devredilmesi olayını kapsar. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Varlık Fonu kararıyla ilgili yapılan eleştirilere cevap verdi. Varlık Fonu nedir? gibi merak edilen soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

VARLIK FONUNA İLİŞKİN ELEŞTİRİLERE CEVAP

Nihat Zeybekci, bazı kamu kurumlarının Türkiye Varlık Fonuna devredilmesiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

"Yapılan uygulama son derece hukukidir. Varlık Fonu denetime tabidir, fon doğrudan Başbakana bağlıdır. Başbakanın görevlendireceği denetim mekanizmalarına tabidir. Varlık Fonu aynı zamanda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun denetimine de tabidir. Varlık Fonuna devredilen tüm kamu kurumları, KİT veya Sayıştay gibi bütün denetimlere tabidir, hiçbir şeyden asla ve asla muaf tutulmamıştır.

Haberin Devamı

(Kendisinin cevap hakkı olmadığı için...) Yiğit Bulut, Varlık Fonunun başına getirilmemiştir. Varlık Fonunun başında olanlar bellidir, Başbakana bağlıdır. Fonun başında da Başbakan tarafından atanan Mehmet Bostan diye bir arkadaşımız vardır. Kaldı ki Yiğit Bulut'un Varlık Fonunun başına atanmasıyla ilgili hiçbir engel de yoktur. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak... Fonun başına getirilmek, hukuki yeterliliğe sahip olan herkesin ne kadar hakkı ise Yiğit Bulut'un da Varlık Fonunun başına getirilmesi o kadar hakkıdır ve yeterli olduğuna da inanıyorum."

Kaynak: AA

VARLIK FONUNUN AMACI NEDİR, NEREDE KURULUR?
Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı vardır: (1) Ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak. (2) Gelecek kuşaklara refah aktarabilmek. Bu çerçeveden bakınca fonun varlıkları ve getirilerinin karşılaşacağı risklerden yüksek olması gereklidir.
Varlık fonlarının kuruluş yeri olarak iki farklı uygulama söz konusudur: (1) Varlık Fonları, Merkez Bankası nezdinde kurulabilmektedir. Merkez Bankaları, rezervlerini değerlendirirken benzer işlemler yaptıkları için belirli bir deneyime sahiptirler. Ayrıca Merkez Bankalarının bağımsız yapısı bu tür fonların yönetimini siyasal etkilerden uzak yürütebileceği izlenimi vermekte, dolayısıyla kamuoyu nezdinde güven yaratmaktadır. (2) Varlık Fonları, ayrı bir şirket ya da idare olarak kurulabilmektedir. Bu tür bir kuruluşun, kendisini kanıtlayana kadar güven sorunuyla ve eleştirilerle karşılaşması olasılığı yüksektir.
Türkiye Varlık Fonu
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere kanun ile kurulmuş şirket.
İştirakler
BOTAŞ
Borsa İstanbul
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Halkbank
PTT
Türk Hava Yolları
Türk Telekom
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
Türksat
Eti Maden İşletmeleri
Ziraat Bankası

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Haberin Devamı