Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu ile defanstan çıkarız

2015’te yakaladığı 1 milyar dolarlık kâra tekrar ulaşmak için gelir artırıcı önlemler alan THY, bir taraftan da giderlerde 250 milyon $’a yakın tasarruf yapmayı başardı. THY’nin Başkanı İlker Aycı, “Uçak alırken en büyük problem finansman. Varlık Fonu elimizi güçlendirecek” dedi

Varlık Fonu ile defanstan çıkarız

Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen şirketlerden biri olan THY’nin bu işten fayda sağlayacağını ifade eden Yatırım Ajansı deneyimli THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Varlık fonları ile daha önce çalıştım. TVF’nin Türkiye’ye yarar getireceğine inanıyorum. Ülke olarak elimizdeki değerleri tek bir havuzda toplayarak, defanstan çıkıp hücüm oynayacağız. Norveç, Kanada, Malezya, Çin, Hindistan farklı modellerde bunu uyguluyor” açıklamasını yaptı.

THY olarak TVF ile birlikte strateji geliştirerek adım atacaklarına inandıklarını anlatan Aycı, yıllık 2-2.5 milyar dolarlık uçak alımı finansmanına imza atan bir yönetici olarak maliyetleri, faizleri aşağı çekmenin en büyük isteği olduğunu, TVF ile sinerjinin de bu noktada ciddi fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

Talihsiz bir yıldı

Geçen yıl Türkiye için ‘talihsiz’ bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye ve Irak’ta yaşananlar, Rusya krizi, art arda patlayan bombalar, gerginlikler...

Böylesine bir 2016’yı ikinci yarıda atılan adımlarla toparlamak adına yoğun çaba harcayan, son çeyrekte de bunun meyvelerini almaya başlayan THY, 2015’te yakaladığı 1 milyar dolarlık, bir diğer ifadeyle 9 haneli kâr rakamlarına yeniden ulaşmak adına yakın gelecekten umutlu.

Haberin Devamı

THY’nin İstanbul’daki Genel Merkezi’nde grubun Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve beraberindeki yönetim takımıyla gerçekleştirilen buluşmada, 2017 için umutlu bir tablo çizildi.

“Yaşanan her şeye rağmen büyük ölçüde yaraları sararak pist başındayız. Yeniden kalkış için hazırız” diyen Aycı, gerek 250 milyon doları aşan tasarruf paketinin etkisi gerekse şu anki rezervasyonlardan, havada yeniden kârlı yıllara uçuşu hedeflediklerini söyledi.

Aycı’nın verdiği bilgilere göre, uçuştan çekilen uçaklardan 40 milyon dolar tasarruf edildi.

Daha dikkatli reklam ve sponsorluk kampanyaları ile de 50 milyon dolar az harcandı. Bakım, akaryakıt, ikram gibi kalemlerden de 70 milyon dolar tasarruf elde edildi. Yeni anlaşmalarda da 22 milyon dolarlık iyileşme sağlandı.

İlave % 5 zam sözü

Haberin Devamı

THY çalışanlarının zorlu 2016’da şirketlerinin yanında durduğunu ifade eden İlker Aycı, yıllık olarak normalde yüzde 8’lik zam yaptıklarını hatırlatırken, geçen yıl sendikadan gelen taleple bu noktada farklı bir uygulamaya gittiklerini söyledi. THY’nin yaşadığı zorlukları gören çalışanların kendilerine gelerek, “0 zam” talep ettiklerini anlatan Aycı, yönetim olarak düşünüp taşınarak, bu fedakârlığın değerinin kendileri için oldukça anlamlı bulduklarını belirtti. Aycı,

“O zam olmaz” diyerek, tüm çalışanlara yıllık yüzde 3 zam yaptıklarını ifade etti. Ancak Aycı, sendikaya, dolayısıyla tüm çalışanlara 2017 için belirlenen hedeflerin tutması durumunda, geriye kalan yüzde 5’lik zammı önümüzdeki yıl yansıtma sözü verdiklerini söyledi.

Bu yıl 1.000 kişiyi işe alacak

2016 yılında yaşanan daralmaya karşılık istihdamda geri adım atmadıklarını ifade eden İlker Aycı, “THY’de büyük emeği olana insan kaynağımız koruduk. Bu yıl da aynı çizgi izlenecek. Geçmişteki 3-4 bin kişilik yıllık işe alımlar kadar olmasa da 2017’de 1.000 kişilik yeni işe alım planımız var. Bunların ağırlığı pilotlar, teknisyenlerden ve yeni iş kollarımızdan olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

THY Phuket’e uçacak

- 2016’da 63 milyon yolcu taşıyan THY, 20 milyon transit trafiğini üstleniyor.

- 2017’de içeride 32 milyon, dış hatlarda 37 milyon, toplamda 69 milyon yolcu hedefleniyor.

- Şirketin 2017 gelir hedefi 10.1 milyar dolara karşılık geliyor.

- THY’nin filosunda 335 uçak bulunuyor. Filoya bu yıl 6 yeni uçak daha katılacak.

- THY’nin filo yaşı 7. Böylece dünyanın en genç filosuna sahip.

- 2016’da 4 yeni ülkeye daha uçularak uçulan ülke sayısı 120’ye çıktı.

- Dünyada en çok sayıda ülkeye uçan havayolu olan THY, 299 havalimanına sefer yapıyor.

- 2016’da Havana ve Zanzibar gibi noktalara uçan şirket bu yıl da rotaya yeni noktalar ekleyecek.

- En iddialı nokta Temmuz ayında başlayacak Tayland’ın turizm cenneti Phuket uçuşu olacak.

- Kargoda bu yıl ilk kez 1 milyar dolarlık gelir sınırı aşıldı. Bu yıl da büyüme sürecek.

- Şirket ikramda Avrupa liginin hep ilk 3’ünde olacak.

Haberin Devamı