Gazete Vatan Logo

Varisler huzursuz bacak sendorumuna yol açar mı?

Huzursuz bacak sendromundan yakınan kişilerin çoğunun bacaklarında varisler de bulunur. Peki bu iki durum arasında bir ilişki var mı ? Bacaklardaki varisler tedavi edilirse huzursuz bacak sendromunun yol açtığı problemler de ortadan kalkar mı? İşte cevabı...

Varisler huzursuz bacak sendorumuna yol açar mı?

"Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda konfor bozukluklarına yol açan bir sinir sistemi bozukluğudur" diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Semih Barlas "Dayanılmaz bir biçimde gelen bacakların oynatılma, hareket ettirilme hissine vücudun verdiği yanıttır. Bu his, şiddeti açısından, kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği gibi,ortaya çıkan yakınmaların ifade şekli de farklılık gösterebilir. Bazıları Bacaklarımda hafif bir kaşıntı var' derken bazıları durumu 'dayanılmaz biçimde iğne batmaları' veya 'Bacaklarımda sanki böcekler geziniyor' şeklinde aktarır" diye konuştu.

Belirtilerin otururken, yatarken veya istirahat ederken daha da kötüleştiğini söyleyen Prof.Dr. Semih Barlas sözlerini şöyle sürdürdü: "Huzursuz bacak sendromunun ileri durumlarında, kişiler uyuma güçlüğü veya geceleri uykudan uyanma yakınması ifade edebilirler ve bu da yaşam konforlarını daha da bozar. Kalıtımın bu sorunda önemli bir belirleyici faktör olduğu düşünülse de genelde doktorlar tam bir nedeni işaret etmekte zorlanırlar. Birtakım ek nedenler, huzursuz bacağın oluşumuna veye tablonun kötüleşmesine yol açarlar. Bunlar arasında bazı kronik hastalıklar (Parkinson hastalığı, demir eksikliği ve diyabet), ilaçlar (antipsikotik ve antidepresanlar, bulantı gidericiler) ve gebelik (özellikle son 3 ayda) sayılabilir."

Haberin Devamı

VARİS, HUZURSUZ BACAK SENDROMUNA SEBEP OLUR MU?

Bacaklarımızdaki venlerin (toplardamar) içinde yer alan kapakçıklar, kirli kanın bacaklardan kalbe doğru yerçekiminin aksine ilerlemesini sağlarlar. Bu kapakların bozulması, venlerin içinde kanın geriye kaçmasına ve yer yer göllenme yapmasına yol açar. Bu göllenen kan, toplardamarların çapını genişletir ve kıvrıntılı bir görüntü almalarına yol açar. Bu kötü görünüşlü damarlara 'varis' adı verilir.

Çoğu insanın bu kozmetik bir sorun olarak gördüğünü belirten Prof.Dr. Semih Barlas "Oysaki bu 'venöz yetmezlik' adı verilen önemli bir damar hastalığıdır. Eğer tedavi edilmez ise sadece görüntünün kötüleşmesiyle kalmaz, içlerinde pıhtı oluşumu, yara açılması gibi hayati sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bacaklarında varisleri olan kişilerin, kramp ve hareket sorunları dışında en sık ifade ettikleri durum, huzursuz bacak sendromudur. Bu özellikle akşamları uykuya yattıkları ilk saatler içinde kendini gösterir. Varisli hastaların ortalama yüzde 10'unda huzursuz bacak da mevcuttur" dedi.

Haberin Devamı

HER İKİ HASTALIKTAN DA AYNI ANDA KURTULMAK MÜMKÜN

Prof.Dr. Semih Barlas "İki durum arasındaki ilişki tam olarak bilinmese de bacak varislerinin tedavisi ile huzursuz bacak sendromunun belirtilerinin de genellikle iyileştiğini gösteren çalışmalar mevcut. Başka bir deyişle hem huzursuz bacağı hem de varisi olan kişiler, varisleri konusunda çözüm aradıklarında her 2 problemden kaynaklanan yakınmaların da ortadan kalkma şansı olabileceğini akıldan çıkartmamalılar" açıklamasında bulundu.