Gazete Vatan Logo

Varan'da kardeş kavgası bitti

Son aylarda "Varan satılık" dedikodusu sektörde aldı başını gitti. Bu iddiada kuşkusuz kurucu Nevzat Pekuysal'ın ölümü etken oldu. Kardeş çocukları arasında çıkan kavgayı bastıran Enis Pekuysal "57 yıllık Varan dimdik ayakta ve genç kuşak olarak işin başındayız" dedi

Türk taşımacılık sektöründe ayrı bir yeri olan yıllık 40 milyon dolar ciro yapan Varan'da "Satılık" dedikodusu almış başını gitmişti. Varan'ı kuran Pekuysal kardeşlerin 4 yıl içinde peşpeşe gelen vefatları, kardeş çocukları arasında bir ihtilaf yaratmış, bu da dedikoduları ortaya çıkarmıştı. Gerçekten de kardeş çocuklarından bazıları ellerindeki hisseleri devretmek istediler. Hatta en büyük rakipleri Ulusoy'a dahi hisselerin teklif edildiği söylendi. Ancak Nevzat Pekuysal'ın oğlu ve büyük hissedar Enis Pekuysal, kardeş çocuklarının hisselerini de satın alarak karmaşaya son noktayı koydu.

330 otobüslük dev bir filonun başına geçen Nevzat Pekuysal'ın oğlu Enis Pekuysal, Varan'daki değişimi VATAN Ekonomi'ye anlattı:

* Varan satılık mı?
Varan'ın satılması söz konusu değil. Genç kuşak olarak, işin başındayız. Varan aynı çizgide yoluna devam edecek.

* Yönetim kadrosunda şu an kimler var?
Yönetim kadrosu yine tamamen aile bireylerinden oluşuyor. Kardeşim Rengin Pekuysal ve Erol Pekuysal'ın kızı Renan Özen yönetim kurulunda görev yapıyorlar. Yeni yönetim kadrosu ağırlıklı olarak bayanların elinde. Yönetim Kurulu'nun yaş ortalaması da 37.

* Vefat eden üç kardeşin çocukları da yönetimde mi?
Hayır değil. Babam rahmetli Nevzat Pekuysal'ın ölümünden sonra hisse değişiklikleri oldu. Şu anda çoğunluk Nevzat Pekuysal'ın çocuklarının elinde. Ertuğrul Pekuysal'ın çocukları, hisselerini bize devrederek ortaklıktan çıktılar. Bu yüzden yönetimde önemli değişiklikler oldu. Bu ayrılık bir yerde şirket için de çok iyi oldu. Çünkü ne kadar çok ses olursa, problemler de o kadar çok oluyor. Problemler, dünyanın her yerinde, her ailede yaşanıyor. Ama biz büyük problemlerin çıkmasına fırsat vermeden sorunları zamanında çözdük. Şimdi çok daha sağlam bir şekilde ayakta duruyoruz.

* Çıkan sorunlar neydi?
Ertuğrul Pekuysal'ın çocukları kendi yollarını çizmek istediler. Onların da payı zaten çok yüksek değildi. Sadece yüzde 25'ti.

* İkinci neslin bundan sonraki hedefleri nelerdir?
Bugüne kadar Varan Türkiye'ye hep yenilikleri getirdi. Bundan sonraki hedefimiz de bu çizgide olacak. Hepimiz akşam yatarken dahi ne yenilik yapabiliriz diye düşünüyoruz. Yeni model araçlar alıp, yeni hatlar açmayı planlıyoruz. 2003 yılında Karadeniz ve Avrupa hatlarını açmayı planlıyoruz. Almanya, İsviçre, Fransa gibi ülkelere de gideceğiz.


90 kişilik, oyun salonlu, restoranlı otobüs geliyor
Enis Pekuysal 330 otobüsten oluşan filoyu 2 yıl içinde yenileyeceklerini belirtirken, Setra 400 serisinin yeni bîr versiyonu ile Türkiye'de büyük sükse yapacaklarını söyledi. "Bu otobüsle Türkiye'de yine bir ilk gerçekleştirmek istiyoruz. Aracın fiyatı 500 bin dolar civarında, ilk etapta deneme amaçlı 4 tane getireceğiz. Randıman alırsak filoyu bu modele doğru kaydırmayı düşünüyoruz"diyen Pekuysal sözkonusu otobüsün özelliklerini şöyle anlattı: "90 yolcu alıyor. Her üç koltukta bir, uçaklardaki gibi elektrikli açılıp katlanabilen televizyon ekranları olacak. En büyük özelliği ise yolcuların rahat giriş çıkış yapabilmesi için çift giril çıkışlı olması. Ve alt katta bir de oyun salonu olacak.

Haberin Devamı