Gazete Vatan Logo

Van Gölü’nde yeni bir balık türü

Van İl Jandarma Komutanlığı’nın Sualtı Timi’nin eğitim dalışları sırasında Van Gölü’nde bir balık türü tespit edildi.

Van Gölü’nde yeni bir balık türü

Van İl Jandarma Komutanlığı’nın Sualtı Timi’nin eğitim dalışları sırasında Van Gölü’nde bir balık türü tespit edildi. Bunun üzerine araştırmalar yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, araştırmalara başladı. Van Gölü’nün 800 bin yıllık tarihi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, yaklaşık 3 ay süren araştırma sonucunda Van Gölü’nde yaşayan ikinci bir balık türünün olduğunu tespit etti.

Yeni bulunan balık türü ile ilgili bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Sarı, “Artık Van Gölü’nde endemik bir canlı olan inci kefaline ilave olarak yeni bir balık türümüz daha var. Yani inci kefaline kardeş geldi diyebiliriz. İnci kefali yalnızdır diyebiliyorduk fakat artık yalnız olmadığını biliyoruz. Van Gölü’nde ikinci bir tür balığımız var artık. Bu balık grimsi ve sarımtırak, üzerinde siyah noktaları olan bir balık türü. Bu balığın adıyla ve bilimsel türüyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunların tamamlanması biraz zaman alacak” dedi.

Haberin Devamı

Koruma altına alınacak

İnci Kefali ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Şöyle düşünün Van Gölü oluşalı 800 bin yıl oldu. Ve bu süre boyunca bu balık burada yaşıyor ama hiç kimse bunun farkında değil. Üstünden tekneler geçiyor, balıkçılar dolaşıyorlar, insanlar dalıyor, çıkıyor ama hiç kimse bu balığın farkında değil. Bu bir bilim insanı için çok heyecan verici. Bilimsel çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz bu balığın yaşam habitatı olan bölgenin korunması için gerekli birimlere müracaatlarda bulunacağız” dedi.