Gazete Vatan Logo

Van'dan son dakika

Vatan muhabirlerini deprem bölgesinden son bilgileri geçiyor. İşte bu sabah yaşananlar..

Kurtarma Ekipleri yetersiz


Yıkılan binalarda enkaz çalışmaları sabah satlerinde hız kazandı. Ancak ekipler hala yetersiz. Göcük altında kalanlara ulaşmak uzun zaman alıyor. Ekipler hava kararmadan mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmak için zamanla yarışmak zorunda.

Van Alaköy'e hala ulaşalamadı. 200 hanenin yarısında çoğu yıkılmış. Jandarma dışında kurtama ekibi yok. Çadır ve gıda yardımı gerekiyor.

Erciş'te Kızılay ekipleri ilçe stadyumuna 400 kişilik çadırkent kurdu ve depremzedelerin bir çoğu geceyi bu
çadırlarda geçirdi.Bir minaresi yıkılan Van Yolu Camisi’nin diğer minaresi ise artçı sarsıntıların ardından sabaha karşı yıkıldı.


Erciş Cami Kebir Mahallesi Alkanat Caddesi’ndeki, 6 katlı binanın enkazında çalışmalarını yoğunlaştıran Sivil Savunma ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ekipleri, Erkan Gürbüz ile 3 ve 5 yaşlarında 2 çocuğa ulaştı.
Enkaz altından çıkarılan Gürbüz ve çocuklar, ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı.

Altında otogaleri olan yıkıldı

Van merkez ve Erciş'te yıkılan binalara bakıldığında kolon zaafiyeti görülüyor. Genelde alt katı dükkan olan apatmanların çöktüğü gözleniyor. Çünkü dükkana yer kazandırmak için kolonlar ya kaldırılmış ya değiştirilmiş. Özellikle alt katı oto galeri olan çoğu binanın yıkıldığı tespit edildi.


HIRSIZLIK YOKSA ENKAZ YOK!


20-30 yıllık bazı binalar dimdik ayaktayken, çok katlı yeni binaların yıkılmış olması yine malzemeden çalan müteahhitlerin iş başında olduğunu gösteriyor. Ayakta olan binalar inşaat sektörü namuslu çalışsa 7.2'lik depremde bile yıkımın olmayacağının kanıtı.


*Depremde öğrenci yurdu, sağlık ocağı, hapishane gibi çok daha özenle yapıldığı düşünülen kamu binalarının da zarar görmesi denetim sisteminin yetersizliğini ortaya koyuyor.


*İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı’nda yaptığı basın açıklamasında depremde Erciş merkezde 117, Van merkezde de 100 civarında kişinin deprem dolayısıyla hayatını kaybettiğini bildirdi.

*Erciş Memurlar Lokali'nde olan ve enkaz altından yaralı olarak çıkarılan, Patnos Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yardımcı Erzurum'a hastaneye götürülürken öldü.



*Depremin hafta sonu ve gündüz saatlerinde olması daha büyük faciları önledi. Birçok öğrenci tatil nedeniyle kentte değildi. Gece uykudayken gelecek bir deprem çok daha büyük kayıplara neden olabilirdi.



Haberin Devamı