Gazete Vatan Logo

Son dakika! Van'da şiddetli patlama

Van'da, Beşyol mevkiinde AK Parti İl Başkanlığı ile Valilik arasındaki alanda patlama meydana geldi. Ambulanslar olay yerine sevk edildi. Patlama sırasında 4'ü polis 53 yaralı var. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Sağanda, 'Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler.' dedi. Saldırıyla ilgili detaylar haberimizde...

Son dakika! Van'da şiddetli patlama

PKK’lı teröristler Kurban Bayramı’nın ilk günü Van kent merkezinde bomba yüklü aracı infilak ettirdi.

Van’daki saldırıya ilişkin Valilik’ten açıklama: Saat 10.50’de park edilen bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu 49’sı sivil, 4’ü polis 53 kişi yaralandı.

VALİ TAŞYAPAN: 4’Ü POLİS, 4’Ü İRANLI 50 YARALI
Van Valisi İbrahim Taşyapan, patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulundu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, bombalı saldırıda, 4’ü polis, 4’ü İran vatandaşı, 50 kişinin yaralandığını açıkladı.
Vali Taşyapan, şu bilgileri verdi:
"Polis noktasının dış tarafında bomba yüklü araç park ettikten 10 saniye sonra patlatıldı. Ve bu gördüğünüz manzara ortaya çıktı. 2’si ağır 50 kişi yaralandı. 4 polis memuru yaralandı. Bayramın birinci günü ve buraların kapalı olması nedeniyle belkide yaralı sayısını azaltmış durumunda. Burası beşyol meydanın en işlek yerlerinden birisi. Burada AK Parti il binası, HDP, Urartu Oteli, eczanaler ve iş yerlerinin yoğun olduğu bir yer. Bunların hepsi zarar gördü. Ben bütün yaralılara acil şifalar diliyorum. Burada zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Milletimize, memleketimize bunu yaşatanları da lanetliyorum. Terör hain yüzünü Van’da bir defa daha gösterdi. Biliyorsunuz kısa bir süre önce polisevimizin olduğu yerde olmuştu. 2 vatandaşımız ve 2 polisimiz şehit olmuş 71 vatandaşımız da yaralanmıştı. Şimdide bu olayı yaşıyoruz. Milletimizin duruşu karşısında hiçbir terör örgütü ve hiçbir terör saldırısı yıldıramayacak. Bizlere zara verebilir ama hedefine ulaşamaz. insanlarımıza vatandaşlarımıza bunu yaşatanlara bir kez daha lanetliyorum."
ZARARLAR KARŞILANACAK
Vali Taşyapan, zararların karşılanacağını da belirterek, "Devletimiz güçlüdür buradaki tüm maddi hasarları yerine getirebiliriz. Çok daha iyisini yaparız. Bu yapılanlar terör örgütünün son çırpınışlarıdı. Tespitlerimiz sürüyor. Zararlar karşılanacak bundan da kimseni şüphesi olmasın" dedi.
BOMBALI ARAÇ UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATTI
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor. Araç panelvan tipi minibüs. Ancak detayları araştırıyoruz. MOBESE kameralar var, incelemelerimiz devam ediyor. En kısa zamanda faillerini ortaya çıkaracağız" diye konuştu.
YARALILARA İLK MÜDAHALE GÜVENLİK ŞUBESİNDEN
Yaşanan potlamadan sonra olay yerine ilk giden ekibin ise Güvenlik Şube ekipleri olduğu belirtildi. Van Valiliği ve çevresinde bulunan güvenlik şubesi ekipleri patlamadan sonra yaralılalara ilk müdahaleyi yaptıkları belirtildi.
'BAYRAMLAŞMA OLDUĞUNU DÜŞÜNEREK SALDIRDILAR'
AK Parti Van İl Başkanı Zahir Sağanda, “AK Parti Van İl Başkanlığı binamıza ve halkımıza bu aziz günde yapılan terör saldırısını lanetliyorum. Muhtemeldir ki bunlar bugün partimizde bayramlaşma olacağını ve daha çok can kaybı olmasını düşünerek bu şiddetli patlamayı gerçekleştirdiler. Birkaç gün önce de partimize yönelik bir saldırı olmuştu. Araçla saldırı olmuş. Kutsalı olmayan bu terör örgütlerinin aziz Kurban Bayramı’nda böyle bir saldırı gerçekleştirmiş olması kabul edilemez. Mücadelemiz devam edecektir” dedi.
EMNİYET MÜDÜRÜ İNCELEME YAPTI
Patlamanın ardından Van Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Ak Parti il Başkanı Zahir Soğanda ile birlikte olay yerine gelerek inceleme yaptı. Emniyet Müdürü Ekici, detaylı bir araştırmanın ardından konuyla ilgili açıklama yapacaklarını söyledi.
3 PARTİNİN BİNASI HASAR GÖRDÜ
Van’da, miting alanı olarak da kullanılan Beşyol Meydanı’nda meydana gelen patlamada birçok bina ve iş yeri hasar görürken, aynı bölgede bulunan Ak Parti ile birlikte olay noktasına yaklaşık 100 metre uzaklıklıkta bulunan CHP, yolun karşı tarafında bulunan ve 60-70 metre uzaklıkta bulunan HDP binaları hasar gördü.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan Demokrasi Nöbetleri de bu alanda yapılmıştı.
YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Radyo Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Başbakanlığın yazısı ile Van'daki terör saldırısına ilişkin geçici yayın yasağı getirildi.

Haberin Devamı

VALİ'DEN AÇIKLAMA
Van Valisi İbrahim Taşyapan, patlamanın meydana geldiği bölgenin merkezi bir yer, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bir alan olduğunu belirterek, "Burada polis noktamız var. Terör mübarek bir bayram gününde çirkin yüzünü gösterdi. Terörü bir kez daha lanetliyorum. Yaralılarımızın tedavileri hastanelerde sürdürülüyor. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralılardan birinin durumu ağır" dedi.
DOĞALGAZ KOKUSU YAYILMAYA BAŞLADI
Bölgeye doğalgaz kokusu yayılması üzerine ekipler çalışma yaptı. Olay yeri inceleme polisleri, bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.
BEŞİR ATALAY'DAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, patlama nedeniyle geçmiş olsun diledi.
Atalay, şöyle konuştu: “Olay bomba yüklü bir aracın patlatılmasıyla medyana geliyor, o kesin. Parti binamızın önü beton engellerle kapatılmıştı. Hemen karşısında polis noktası var. Van’ın merkezidir. 1’inin hayati riski var. Ciddi yaralanmalar var. Yaralılardan 2’si polis.
Parti bayramlaşması yarın olacaktı. Hem parti ve sokağın sakin olduğu bir zaman. Polis noktası var, valilik binası var. Riskli bir bölgedir. Yaralılarımıza şifa diliyoruz."

Haberin Devamı

Patlama saat 10.50’de halkın bayram sevincini yaşadığı kentin en merkezi yeri olan Beşyol Mevkii’nde meydana geldi. Van Valiliği’ne 200 metre uzaklıkta, işyerlerinin yoğun olduğu ve AK Parti il binasının da bulunduğu yerdeki kulakları sağır eden patlamayla birlikte, ortalık savaş alanına döndü. Çok sayıda kişi yaralanırken, çevredeki binalar büyük hasar gördü, araçlar ve binalardan alevler yükseldi.

Haberin Devamı

Bölgeye güvenlik güçleriyle, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere sevk edildi

CNN Türk canlı yayınına bağlanan DHA muhabiri Feyat Erdemir, patlamanın bombalı araç saldırısından kaynaklandığını belirtti. Patlamanın ardından çıkan yangına TOMA araçları ile müdahale ediliyor. Bölgedeki ev ve iş yerlerinde büyük hasar meydana geldi.

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, "şuana kadar bir şehit haberinin olmadığını, 12 yaralı bilgisi aldık. AK Parti İl Başkanlığı'na dönük bir saldırı" dedi.

BAKAN SOYLU OLAY YERİNDE

Van’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, 50 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı terör saldısı ile ilgili yetkililerden bilgi aldı, olay yerinde incelemelerde bulundu.

SOYLU: CANİCE BİR GİRİŞİM
Van’da bombalı araçla yapılan saldırının ardından olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Soylu, bunun bayrama yönelik, huzura yönelik canice yapılmış bir eylem olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Şunu söyleyebiliriz, tabi bunlara yönelik, engellemelere yönelik hem istihbari çalışmalarımız, hem de fiziki tedbirlerimiz en üst seviyede devam etmektedir. Görüyorsunuz ki; bu denli şiddetli bir patlamanın hedef aldığı yer, polis noktası ve Ak Parti il Başkanlığı binasıydı. Eğer bu engellemeler ve bariyerler söz konusu olmasaydı, Allah muhafaza büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilinirdi. Şimdi zannediyorum hastanelerde yaklaşık 7 kişinin tedvisi var. Bunlardan bir tanesinin tedavisi biraz daha sürecek. Dieğrleri müşahade altında. 53 yaralımız olmuştu. Bu 53 yaralımızın 7’si hariç, taburcu oldular. Diğerleri de yakın zaman dilimi içerisinde taburcu olurlar. Bayramımızı bize zehir etmeye çalışıyorlar. Ama bilmiyorlarki bunlar bizim bu kardeşliğimizi, bir birimize olan dayanışmamızı ve birbirimize olan muhabetimizi dahada artırmaktadır. Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir. Bu konuda milletimiz sabırlıdır, biz de sabırlıyız. Bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara karşı en büyük silahımız ve gücümüz sevgimiz ve bir birimizle kucaklaşmamızdır. Biz bu coğrafyaya 10 yıl önce gelmedik. Biz, bin yıldır bu coğrafyada kardeşiz. Bu sınavlar gibi çok sınavlar geçirdik. Valiliğimizin de, arkadaşlarımızın da hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Hakikaten önemli bir hasarın olduğunu gözlemleyebildik. Bizim daha dikkatli, daha tedbirli ve bizim bu konularda özellikle 24 saat esasınca sürekli titiz bir çalışma ve izleme ortaya koymamız lazım."
’BU CİNNET VE SIKIŞMIŞLIK HALİ’
Terörün yenilgiye uğradığını da belirten Soylu, "Şehirlerde, hendeklerde büyük bir sukut-u hayal ile karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor. Yaptığı en alçak ve insanlık dışı eylemdir. sivillere yönelik eylem. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hangi noktasında olursa olsun sadece lanet edilir. Terörü cesaretlendirmeye çalışanlar, acaba her biri bir araya gelseler, bir tek yaralımızın, bir tek insanımızın yarasını pansuman edebilme fırsatına sahiplermidir. Her biri bir araya gelse bir tek insanımızı canlandırabilirler mi, haşa buna sahiplermi? Böyle birşey söz konusu değil. Bunu bir cinnet ve sıkışmışlık hali olarak görüyoruz. Milletimiz emin olsun, şu anda bütün güvenlik kuvvetlerimizle vatandaşlarımızla el birliği içerisinde bu terörü ülkemizden söküp atabilmek için gayret gösteriyoruz. Özellikle Avrupalı dostlarımız, bu terörün kendi ülkelerindeki finansmanı konusunda çok daha dikkatli olmalıdır. Altını çizerek söylüyorum. Çok daha dikkatli olmalılar. Sadece eylemciler değil, sadece teröristler değil, terörizmin hangi yollarla desteklendiği de belki bu sorunun en temel kaynaklarından bir tanesidir. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.